Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapDigitális fizetőeszközökEthereum: PoW-tól a PoS-ig.
07
máj

Ethereum: PoW-tól a PoS-ig.

Adományoznál az oldal fejlesztésére és még több posztra? A poszt alatt megtalálod a tárcáink címét. Előre is köszi!

Vitalik Buterin nagy koponya. Azon túl, hogy “megalkotta” az Etheriumot, most egy új verifikációs rendszeren dolgozik, ami alapjaiban változtatja meg a tranzakciók verifikálást (igazolását), mert nem kell többet hozzá bányászni.

Az új rendszer a Proof of Stake (PoS) lesz, az eddigi Proof of Work (PoW) helyett. Az Ethereum csapatnál a PoS a Casper névre hallgat.

A Proof os Stake jelentése és az átállás

A PoS rendszer az Ethereumok értékére alapoz majd a verifikációnál, míg a PoW-nél a tranzakciók jóváhagyása matematikai feladatok végrehajtása/hash generálása alapján történik. Tehát a bányászokról áttolódik a hangsúly a ETH birtokosokra, arra, hogy mennyi Ethereumod van. Kicsit úgy képzelem el, mint a Dash-nél a Masternode-okat (vagyis azokat, akik 10.000 Dash-t birtokolnak).

Az átállás nem hirtelen történik, hanem párhuzamosan, azaz 1 blokk fogja alkalmazni a PoS-t, minden 100 blokkból (tehát 1 blokk PoS-sal működik, 99 marad még a PoW-n). A rendszer így egy darabig hibrid lesz, amíg meg nem történik az átállás. A tervek szerint ez 2017 év végéig következik be.

A PoS rendszerben aztán – ha megvalósul – egyfajta “virtuális bányászat” lesz, ahol a virtuális bányászok (“betétesek”) konszenzusát az alapozza meg, hogy ha nem követik egyöntetűen a verifikációs és egyéb szabályokat, és nem alakul ki a konszenzus az ethereum lánc kapcsán, akkor elveszítik a meglévő betétjeiket.

Felmerül a kérdés, hogy mi fog történni a bérbányászat kapcsán?

A Genesis Mining közlése szerint, ha 100%-ban megtörténik a váltás (ami azért időt fog igénybe venni, lásd: fentebb), akkor a meglévő számítási kapacitásaikat másik coin (Monero, XMR, ZEC) bányászására fogják összpontosítani. Magyarul olyan/vagy hasonló értékben kap majd ilyen (Monero, XMR, ZEC) coinokat az ember, mintha Ethereumot kapott volna.

Pro és kontra

Persze vannak ellenzők is, akik nem tartják jó ötletnek a PoS bevezetését vagy csak egyszerűen biztonsági kérdésnek tartják. A támogatók pedig a hatalmas áramszámlák és a bányászgépek üzemeltetésének költségeit hozzák fel, mert ezek ugye a virtuális bányászattal eltűnnek, költséget takarítva meg a rendszerben résztvevőknek.

És az ETH?

Nyilván az is érdekes, hogy a PoS-re való átállás, hogyan fogja érinteni az ETH árfolyamát? Ezt mi sem tudjuk megmondani előre, de annyi biztos, hogy az elmúlt időben a rivális ETC árfolyama óriásit emelkedett, most 7,15 dollárnál áll.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

    dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
    Ajánlott bejegyzések
    SZÓLJ HOZZÁ
    8 hozzászólás

    Leave A Comment

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

    Digitalcash.hu