Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBlokkláncA DAO pszichológiai szemmel.
25
jún

A DAO pszichológiai szemmel.

Úgy gondoltuk, hogy ha a múltkor megnéztük a DAO-t jogi szemmel, akkor nem fog ártani, ha ma megnézzük -sokkal rövidebben – pszichológiai szemmel is.

Előre bocsátjuk, hogy nem vagyunk pszichológusok, de azért vannak  a The DAO projekt (és mögöttesen: az összes DAO, mint társasági forma) kapcsán levonható következtetések, amik azért időközben már levonásra is kerültek az érintettek által. Ezekből szemlézünk most.

A The DAO elméleti alapjait mindenki elolvashatja a DAO white paper-jén. 

A konkrét esetben (The DAO) az alábbiak kerültek megállapításra a projekt bukása után:

  1. Az ún. okos szerződéseknek is idő kell. Jobban mondva idő és tapasztalat. Tehát ezeknek (ti.: okos szerződések) is van egyfajta evolúciója, ha szabad így fogalmaznunk. Az nem fog működni, hogy leülünk, megírjuk és minden kitételt beleveszünk. Idővel viszont (a tapasztalatokon keresztül) egyre jobbak és jobbak lesznek ezek az okos szerződések.
  2. Legyünk elővigyázatosak az általunk nem ismert dolgokkal/lehetőségekkel. Nyugodtan számítsunk rá, hogy fel fognak bukkanni. Ez a fejlődés része. Tudatosítsuk ezt magunkban.
  3. Az Ethereum eszköztára még “gyerekcipőben” jár, annak ellenére is, hogy folyamatosan fejlődik.
  4. Az (operatív) irányítási és szavazási rendszert még fejleszteni kell a DAO-n belül.
  5. Egy DAO-t fokozatosan kell bevezetni. Az Ethereum még nem kész a “tömegekre”, pláne nem kész a technikailag járatlan tömegekre.
  6. Próbáljuk meg (először) az okos szerződéseket olyan egyszerűen megírni (egyszerű helyzetekre alkalmazni), amennyire csak lehet.

Ami a mögöttes (összes DAO-ra vonatkozó) tapasztalatokat illeti azt talán 1 mondatban is össze lehet foglalni:

A rendszereket igen, de az embereket nem lehet megfixálni.

A DAO-nál fennálló jelentősebb emberi problémák:

  1. Az egy-egy eldöntendő kérdés kapcsáni alacsony szavazati részvétel (aki volt már társasházi közgyűlésen az tudja, hogy ott a szavazásra jogosultak igen csekély része szokott megjelenni).
  2. Ha a szerződések és projektek végrehajtásához/finanszírozásához ETH-t kell költeni és/vagy piacra dobni, akkor természetszerűleg sokan nem fogják ezt adott esetben akarni. Itt megint visszautalnék a társasházra, ahol bizonyos csoportok  (pl: nyugdíjas, munkanélküli, kisgyermekes Család, stb.) a helyzetüknél fogva – és onnan nézve abszolót logikusan – nem szeretnék, ha a társasház “túl sokat” költene, (mert az esetleg még befizetési kötelezettséggel járna). Az ETH költése árlehajtó hatású tud lenni, ebben nem mindenki érdekelt finoman szólva sem.
  3. Ha valaki nem szavaz, azaz nem vesz részt a DAO “üzemeltetésében” az jogosan kérheti vissza a befizetett ETH-ját. Ha az arány elég magas a nem szavazók javára, akkor nehezen fognak átmenni a szavazáson a projektek, hiszen az, aki valamikor is viszont akarja látni az ETH-ját, az tartózkodni fog a szavazásoktól. Az meg megbénítja a szavazást.
  4. Egy klasszikus kockázati tőkealap profi szakemberek által van működtetve. A profi szakembereknek pont azért jár díjazás, mert tudják, hogy mire kell figyelni, hogy a kockázati tőkével felturbózott társaság profitot termeljen. A DAO-ban  pedig sok esetben nincsenek ilyen profi szakemberek és maguk a befizetők sem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amik ahhoz kellenének, hogy végső soron a DAO és adott esetben a mögötte lévő termék sikeres legyen.

Konklúzió: Bár nem mentünk végig minden egyes lehetséges DAO buktatón, de az világosan látszik, hogy a DAO előnye, az, ami a hátránya is: decentralizált (a “technikai” problémák idővel tompulni fognak meglátásunk szerint).

Ettől függetlenül a DAO egyátalán nem ítéltetett kudarcra, de ahogy fentebb is írtuk: idő és tapasztalat kell a DAO-s projektek zökkenőmentes végigfuttatásához.

Időnk (mivel sok esetben kívülállók vagyunk:-) van, most már csak  a bátor DAO résztvevők kellenek:-D

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

 


dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
2 hozzászólás
  • A DAO és ami mögötte van jogi szemmel. – Digitalcash.hu Válasz

    […] A szerző azt valószínűsíti, hogy a DAO-ba „belépő”, oda pénzt elhelyező tagok 95%-a azt végső soron anyagi haszonszerzés miatt teszi és csak 5%-ot motiválhat maga a projekt non-profit módon történő végig vitele. Véleményünk szerint a belépő tagok 95%-a kvázi csendestárs (stiller Gesellschafter) kívánna lenni, azaz úgy venne részt az általa nem működtetett „vállalkozásban” a DAO-ban, hogy abból vagyoni betétje révén részesedik (erről majd a következő cikkünkben írunk, ahol a DAO-t pszichológiai szempontból elemezzük). […]

    2017-06-26 at 20:35
  • Digitális strómanok, szevasztok! – Digitalcash.hu Válasz

    […] korábban írtuk: szabályozást lehet és adott esetben kell is tenni és követni is azt, azonban embereket […]

    2017-07-06 at 20:57

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu