Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinMit mondott Roger Ver a Bitcoin Cash-ről?
21
szept

Mit mondott Roger Ver a Bitcoin Cash-ről?

Elöljáróban tisztáznom kell a tegnapi posztunk kapcsán egy-két kérdést.

Az, hogy magamat szabályozás pártinak tartom, az nem azt jelenti, hogy tiltás párti is vagyok. 

A tiltás helyett az okos szabályozás és végső soron az állami/kormányzati adoptáció mellett érvelek, azaz, hogy a szabályozó hatóságok amellett, hogy bizonyos dolgokat leszabályoznak például az ICO-k kapcsán, kezdjék el végre adoptálni, vagyis alkalmazni mind a blokklánc, mind az elosztott főkönyv technológiát (amennyiben a blokkláncra úgy tekintünk, mint aminek az alapja a elgosztott főkönyvi technológia és a blokkok teszik lehetővé a rendszer integritását).

Kínára is azért „haragszom”, mert egy ilyen hatalmas ország, ekkora erőforrásokkal hogyan hagyhatta elszabadulni a lovakat, hacsak nem szándékosan? Már sokkalta hamarabb kellett volna (okosan)lépnie, azaz szabályoznia. Az ilyen tiltások csak az árfolyamnak tesznek rosszat, annak is csak átmenetileg, na persze, ha az a cél, akkor viszont minden a tervek szerint halad.

A másik dolog, hogy az adoptálás nem feltétlen kell, hogy a Bitcoinra vonatkozzon, hiszen az jogilag nézve készpénz jellegűnek tekinthető, ahogy arról írtunk is korábban. A készpénz használatot pedig lehet, de nem biztos, hogy érdemes (túl)szabályozni. Elképzelhető, hogy ezt inkább a piacra kell bízni, vagyis arra, hogy mire van igény a Bitcoin kapcsán.

Az állami/kormányzati technológia adoptálás mellett szól az is, hogy a Bitcoint úgysem lehet betiltani. Ellenben, aminek nem tudsz gátat szabni, annak jó, ha az élére állsz. A szabályozás tehát erre is jó.

Ha betiltanák a Bitcoin használatot, az körülbelül olyan eredménnyel járna, mint az alkohol-tilalom az Egyesült Államokban. Amire igény van, arra igény van, az igény és a tehetség meg mindig megtalálja az utat magának. Márpedig a Bitcoinra (mint instant küldhető/költhető pénzre) igény van, mind a magánemberek, mind a gazdaságok szempontjából.

Amennyiben a digitális deviza tőzsdéket (mint kereskedési platformokat) tiltanák be, az már természetesen érinti az árfolyamot, de szintén ugyanez (lenne) a helyzet, a centralizált tőzsdék helyét átveszik a decentralizált tőzsdék és/vagy megtalálnák a helyet (országot) a működésre. Ezt látjuk most Kína esetében, ahol a kereskedés áttolódott Japánba és Dél-Koreába.

Ha a bányászatot tiltanák be, az dettó ugyanígy működne. Árfolyam átmenetileg lecsökkenne, de csak az új helyszín(ek) megtalálásáig. Itt már látunk adoptációs kísérleteket (állami/nemzeti digitális devizák a’la Putyin féle bányászfarmok, olcsó energia, stb.), sőt az már a CBDC vagy CCBC területe (központi bankok által kibocsátott digitális devizák), amiről majd egy későbbi posztunkban szeretnénk beszélni.

Le lehetne „kapcsolni” vagy korlátozni az internetet is, úgy, mint Kínában, azonban vannak már mash hálózatok is, valamint a szolgáltatások kapcsán jönne a „klónok támadása” (Youtube, Amazon, stb.) azaz a helyi (klón) szolgáltatások előretörését jelentené. Ilyen szempontból érdemes elgondolkodni a Bitcoin Cash-en (BCH) és a NEO-n is az Ethereum kapcsán. Aztán lehet, hogy a „klón” sikeresebb lesz, mint az eredeti „termék”.

A BCh-ról majd Roger Ver is mond egy pár szót, mi csak annyit szeretnénk megjegyezni, hogy nagyon örülnénk egy erős BCH árfolyamnak, mert nem látjuk a BTC-t és a BCH-t korrelálónak, azaz nincsen köztük kölcsönösségi viszony, az egyik árának emelkedése nem feltétlen vonja magával a másik árának csökkenését. Hajrá BCH, nőjél szépen nagyra, ezzel is csak a BTC és BCH Közösségnek teszel jót, szóval ne fogd vissza magad.

Ha pedig valaki a kvantumszámítógépekkel riogatna, akkor erre csak annyit mondanánk, hogy – bár abszolút nem vagyunk szakértők – de miért ne lehetne megváltoztatni az adatok és így akár a pénz (Bitcoin) kriptálását, azaz a titkosításukat? Akármilyen nagy a kvantumszámítógép „ereje” nem fog tudni győzni a hálózatokkal szemben. Legyen az titkosszolgálati vagy fizikai is akár:-D

Szóval akárhogy is nézem a tiltás helyett mindenkinek jobb az adoptálás és a terület (digitális pénzek, elosztott főkönyvi technológia, digitális értékpapírok és társasági formák (ICO-k) okos és rugalmas szabályozása. A keretrendszert kell felállítani egy szabad piachoz, azt viszont véleményem szerint muszáj lesz.

Az alábbiakban pedig meghallgathatjuk a libertariánus iskolapéldájának Roger Vernek a véleményét mind a Bitcoinról, mind a BCC-ról, miszerint fényesebb jövő előtt állnak, mint valaha. 

Legalább a dupláját várja az aktuális árfolyamnak, azzal, hogy sem Kínától, sem egyéb veszélyektől nem tart.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Fotó: dreamstime.com


dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
1 Komment

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu