Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinYours digitally 2. Trust in Bitcoin.
25
okt

Yours digitally 2. Trust in Bitcoin.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

A mai napon tovább horgoljuk kicsit a szőttest, vagyis hogy mi is folyik a Bitcoin különböző forkjai kapcsán a háttérben.

2 fork is van/lesz a közeljövőben, ami érdeklődésre tarthat számot.

A Bitcoin Gold-ot nem beszélnénk túl, írtunk már róla. Ez egy airdrop vagy más néven „free money”, biztosan szép hulló csillag lesz a Bitcoin kék egén.

A másik a Segwit2x azaz a blokkméret duplájára emelése, ami mindösszesen kétszeresére fogja növelni a bitcoin hálózat áteresztő képességét, a maximális tranzakciószámot másodpercenként cca. 10-15-re feltornázva, ami bizony elenyésző mind az igények, mind a technikai lehetőségek, mind a jelenlegi VISA rendszer másodpercenkénti tranzakció gyakoriságához képest. 

Azt is megírtuk, hogy „elvileg előfordulhat olyan szituáció amikor az egyik SPV kliensszoftver az egyik fajta bitcoin tranzakciós történetét és egyenlegét fogja mutatni, míg a másik szoftver a másik fajtáét, sőt, akár ugyanazon szoftver egymást követő futtatásai során is ide-oda fog ugrálni a rendszer a bitcoin fajták között. 

Ez meghatározhatatlanná teszi a tőzsdei árfolyamot – hisz nem tudni, miről beszélünk tulajdonképpen, melyik az „igazi” bitcoin – túl azon, hogy a bitcoin iránti „bizalmat” romba döntheti, ami a kriptopénz puszta létét sodorhatja veszélybe.

Meggyőződésem, hogy nem így lesz, mert mielőtt problémát okozna és elfajulna a dolog, azok a láthatatlan kezek, amelyek a bitcoin útját eddig is egyengették az eredeti lánchoz fogják vezetni a felhasználókat anélkül, hogy azoknak a pénztárcájukat kezelő  kliensszoftvert meg kellene újítaniuk (upgrade), így a Segwit2x nyomán bányászott érme lesz az új tag az altcoin táborban, és nem az „ősbitcoin”, mely utóbbi döntőrészt megőrzi addig elért árfolyamát (némi „turbulencia” várható, de idővel le fog csengeni)”

Láss csodát a Coinbase már be is listázta a Segwit2x-et B2X néven.

Szóval úgy tűnik, hogy a bizalom már belehelyeztetett a Bitcoin Core féle eredeti érmébe.

 

Ami csak egy csöppet vicces és ironikus, mert „csapda a csapdában” jelleggel azt érzékelteti, mintha bizalmi harc dúlna a bitcoin Közösségen belül az elsőbbségért.

Pedig az a harc, maximum a fejlesztők között dúl, mert úgy érezhetik, hogy aki megszerzi a „fejlesztés lehetőségét” a kriptopénz (verzió) felett az viszi tovább a stafétabotot a fejlesztésben. Ő bennük lesz meg a bizalom (trust) a fejlesztésre a Közösség részéről.

Korábban írtunk róla és nemrégiben a bankároknak is próbáltuk elmondani (ígérem, ahogy lesz időm meg is írom), hogy milyen körei vannak a bizalomnak és miben folyik a verseny világszerte. Persze ezen a bizalmon nem csak a személyes bizalmat (trust), hanem éppen a technikai infrastruktúrába vetett bizalmat is (confidence) érteni kell.

Az angolban ugyanis külön szóval jelzik (confidence) a piaci rendszer technikai infrastruktúrájába, alapvetõ mechanizmusainak zavartalan mûködé­sébe, az õket szabályozó jogintézményekbe, illetve a társadalmi konvenciókba vetett általános bizalmat, megkülönböztetve a „trust” kifejezéstõl, amely – ilyen értelemben – a szűkebb üzleti közösségen belül, a partnerek között kialakuló személyes bizalmat jelenti.

(Éppen ezért szoktuk mondani, hogy a rendszerbe vezetett bizalom („confidence”) miatt lehet alkalmas a DLT technológia az állami adoptálásra, míg a bitcoin egy másik történet.)

A bitcoinnál – véleményünk szerint – ez nem feltétlen van így, mert ott inkább csak a belső bizalom (trust) és nem a külső bizalom (confidence és credibility, mint hitelesség) kapcsán „dúl a harc” ezekkel a látszat történésekkel, meg azzal, ahogy beleviszik ezekbe az embereket, vagyis a bitcoin Közösséget.

(Angolul ez egyébként jobban kijön, mert a bizalom (trust), a bizalmas jelleg sokkalta szubjektívabb jellegű mint a (külső) bizalom confidence vagy a hitelesség (credibility).

Magyarul ugye a bizalom az egyfajta hit a saját elvárásainkban, a meggyőződés érzése, hogy egy személy vagy egy esemény az elvárásainknak, elgondolásainknak megfelelően fog viselkedni, alakulni. Ez az (adott esetben kölcsönös) egyetértés és kedvelés igen magas szintje, ahol már nem tartjuk szükségesnek a másik fél becsületességének, jó szándékának, értékeinek és tetteinek ellenőrzését, hanem biztosan tudjuk, hogy a lehető legjobb dolgokat gondolja és teszi majd. 

A bizalmas kapcsolat éppen ezért az egymásban fenntartások nélküli hiten alapuló kapcsolat (magatartás).

A hitelességét a Bitcoinnak éppen a technológia adja (amennyiben azt elfogadjuk olyannak, amilyennek deklarálja magát, pl: cenzúra-mentes, hamisítást/törést/kompromittálást lehetetlenné tevő, stb.) 

Ha a Steven Covey féle 4 jellemzőjét a hitelességnek (integrity, intent, capabilities, results) „ráhúznánk” a Bitcoinra, akkor az egész előttünk zajló „dráma” nem lenne más, mint a capabilities mezején zajlódó (szín)játék, hiszen a trust és a confidence már régen meg van a felhasználók között és most megy a „harc” a technikai paraméterek kapcsán…

Mégis úgy tűnhet, mintha a „harc” a programozók/fejlesztők között dúlna, pedig várhatóan – ismételjük csak meg – „a Segwit2x nyomán bányászott érme lesz az új tag az altcoin táborban, és nem az „ősbitcoin”, mely utóbbi döntőrészt megőrzi addig elért árfolyamát.”

Persze minden lehet, még az is, hogy nem nekünk lesz igazunk. Azért bízunk benne, hogy igen, hangozzék ez bármilyen ironikusan is.

Ps: Már a nagy emberek is dolgoznak ennek az általános bizalomnak (confidence) a megerősítésén. Minden ellenkező híresztelése ellenére…

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607


dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu