Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapDAOMi állhat a Dash árfolyam emelkedésének hátterében?
14
nov

Mi állhat a Dash árfolyam emelkedésének hátterében?

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Miközben mostanság mindenki a BTC-BCH történéseket figyelte (itt érdemes azt is megjegyezni, hogy a tegnapi nappal sikeresen upgradelte a BCH a  DAA-ját (Difficulty Adjustment Algorithm) és szerintünk egyébként is szép jövő előtt áll ), azonközben a Dash árfolyama is emelkedett egy szépet (320 dollár körüliről 520 dollár körüli árfolyamra rallyzott, majd jelen poszt írásának idejében 420 dollár körüli árfolyamra csordogált vissza. Ez egy szép, 60% körüli árfolyam emelkedés, tehát gratulálunk minden Dash tulajdonosnak.

Adódhat a kérdés, hogy honnan az erő a rallyhoz?

Nos, vélhetően a blokkméret növelés sikeres lezajlásából merített erőt a Dash, hiszen a Bitcoin-nal szemben ez sikeresen lezajlott a Dash háza táján. Úgy tűnik most ezt díjjazzák az emberek és a piacok is. 

A Dash döntéshozói (bár ők maguk szívesebben hivatkoznak egyfajta DAO-ként magukra), azaz a „kormányzói résztvevők” (masternode-ok, stake holderek, fejlesztők, stb.) már korábban elhatározták, hogy – bár még nem lenne ez szükséges a Dash hálózata miatt – de megemelik a blokkméretet 2MB-ra.

Nekem jogászként mindig van egy kis fenntartásom ezzel az ún. DGBB-vel, azaz Decentralized Governance By Blockchain rendszerrel, de ez már legyen az én gondom. Ha az emberek hinni akarnak ebben, hát higgyenek, emellett kétségtelenül demokratikusabb, mint akármilyen centralizált rendszer. Mai posztunk szempontjából nincs is ennek jelentősége, annál inkább annak, hogy milyen változások következtek be az aktuális (12.2 ) Dash network verzióval

(Érdekesség, de korábban 2 nagyobb névtől is begyűjtött némi dicséretet a Dash hálózata (Roger Ver  és Charlie Shrem), bár nekünk a mostani fejlesztések Stockholmban kicsit csalódást okoztak. Sőt, a Dash olyan arcokat is szponzorált már, mint Max Keiser, a Keiser Report készítője)

A skálázhatóság kapcsán az on-chainben (tehát az off-chain megoldások ellentéte) gondolkodó Dash csapat tehát nem volt rest és ha már kigondolták, megszavaztatták, akkor végre is hajtották az on-chainen történő skálázás növelést.

Korábban ugye éppen Evan Duffield Dash „alapító” nyilatkozta, hogy szerinte nem kell ide semmiféle Lightning Network vagy Raiden Network, vagy egyéb off chain megoldások,  ők megoldják ezt a problémát másképp.

Ezt a „spork”-nak nevezett mechanizmus is segíti , ami lehetővé teszi, hogy az upgrade egy részét „kikapcsolják”, ha gond lenne a hálózaton (a szerk. megjegyzése: nem vagyok fejlesztő, éppen ezért nagyon érdekelne, hogy miért nem fejlesztettek már egy ilyet a bitcoin alá is? Talán egyszerűbb lenne az élet. Válaszokat a szerkesztőségbe kérnénk, köszi!)

Azért azt se feledjük el, hogy nyilvánvalóan könnye(debbe)n lehet lenyilatkozni ilyesmit, úgy hogy a Dash tranzakciós számai össze sem vethetőek a Bitcoin tranzakciókkal. Így könnyű egységesebbnek maradni is a Közösség szintjén.

Most, hogy a nagyobb blokk már elérhető a Dash (12.2) alatt, lássuk a legfontosabb változásokat:

  • DIP0001 alkalmazása (ami ugye a 2MB blokk méret upgrade);
  • 10-szeres tranzakciós díjcsökkentés
  • az InstantSend sebezhetőségének javítása
  • PrivateSend fejlesztések, ami „mixed fund”-ok gyorsabb elérését teszi lehetővé
  • Számos RPC (kliens) változás
  • Egy halom backport támogatás a Bitcoin Core-tól és a Dash saját legacy kódjának újragondolása
  • HD wallet BIP39/BIP44 támogatással

Ezek az új fejlesztések kövezik ki majd az utat a sokak által várt Dash Evolution-höz, ami várhatóan 2018-ban jön.

Ugye ez lesz az a „Dash verzió”, amit az ígéretek szerint a Nagyanyád is fog tudni használni, kvázi paypal egyszerűségű lesz.

2018 már a kanyarban van, hamarosan kiderül ez is.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu