Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBizalomKripto anarchista manifesztum.
02
máj

Kripto anarchista manifesztum.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Ha tegnap szóba hoztuk a kripto nyelvet, akkor ma nézzük meg a mögötte húzódó ideológia alapjait.

A “Kiáltvány a Kibertérből” után következzen hát a Kripto anarchista manifesztum Timothy C. May -től. 1992-ből!

Cypherpunkok előre! (ugye tudod, hogy Chaum is az volt? Bővebben a cypherpunkokról, itt olvashatsz)

Aki azért közben megállna egy pillanatra, az csak tegye meg nyugodtan és gondolja át az alábbiakat másik irányból is. 

Kísértet járja be a modern világot, a kripto anarchia kísértete.

A számítástechnika mára eljutott arra a pontra, hogy lehetővé tegye az egyének és a csoportok számára, hogy teljesen anonim módon kommunikáljanak és kölcsönhatásba lépjenek egymással. Két ember üzeneteket válthat, üzleti tevékenységet folytathat és elektronikus szerződéseket tárgyalhat meg anélkül, hogy valamelyikük tudná a másik valódi nevét vagy jogi identitását. A hálózatokon keresztüli kölcsönhatások nem lesznek nyomon követhetők, a titkosított adatcsomagok és a megmásíthatatlan küldemények átfogó elterjedésével, amelyek olyan titkosítási protokollokat alkalmaznak, amelyek majdnem tökéletes biztonsággal védenek a manipulációval szemben. (A reputáció központi jelentőségű lesz, sokkal fontosabbak az egyes ügyletekben, mint a mai hitelminősítések.)

Ezek a fejlemények teljesen megváltoztatják a kormányzati szabályozás természetét, a gazdasági kölcsönhatások adóztatását és ellenőrzését, az információ titokban tartását és még a bizalom és a hírnév természetét is megváltoztatják.

Ennek a forradalomnak a technológiája – mert ez egyszerre társadalmi és egyszerre gazdasági forradalom – már létezett elméletben az elmúlt évtizedben. A módszerek nyilvános kulcsú titkosításon, zéró tudáson alapuló interaktív rendszereken és különböző interaktív, hitelesítésen és hitelesítési protokollokon alapulnak. Eddig csak azokon az európai és az amerikai egyesült államokbeli tudományos konferenciákon lehetett ezekről hallani, amiket az NSA (Nemzeti Biztonsági Ügynökség) is szorosan nyomon követett. 

A közelmúltban azonban a számítógépes hálózatok és a személyi számítógépek elegendő sebességet értek el ahhoz, hogy ezek az ötletek gyakorlatilag megvalósíthatóak legyenek. A következő 10 évben még nagyobb sebességet fognak ahhoz elérni, hogy ezek az ötletek gazdaságilag kivitelezhetőek és lényegében megállíthatatlanok legyenek. Nagy sebességű hálózatok, ISDN, szabotázsbiztos dobozok, intelligens kártyák, műholdak, Ku-sávos távadók, többmagos MIPS-személyi számítógépek és jelenleg fejlesztés alatt álló titkosítási chipek lesznek a részei ennek az új forradalomnak.

Az államok természetesen megpróbálják majd lassítani vagy megállítani e technológia terjedését, hivatkozva a nemzetbiztonsági aggályokra, a technológia használatára a kábítószer-kereskedelem, pénzmosás és adóelkerülés, valamint a társadalmi dezintegrációtól való félelmeik miatt.

Ezen aggályok közül sok érvényes lesz hiszen a kripto  anarchia lehetővé teszi, hogy a nemzetállamok titkai szabadon kereskedhetővé váljanak, lehetővé válik a tiltott vagy lopott anyagok forgalomba hozatala és kereskedelme is. Ez a hálózatokból álló névtelen számítógépes piac a gyilkolás és a zsarolás számára is megnyitja a piacot. Különböző bűnözői és ellenséges külföldi elemek fognak aktív felhasználó lenni a CryptoNet-nek. De ez nem fogja megállítani a kripto(gráfiai) anarchia terjedését.

Ahogyan a nyomtatás technológiája megváltoztatta és csökkentette a középkori céhek erejét és a társadalmi hatalmi struktúrát, a kriptológiai/kriptográfiai módszerek alapvetően megváltoztatják a vállalatok természetét és a kormányzati beavatkozást a gazdasági ügyletekben. A feltörekvő információs piacokkal kombinálva a kripto anarchia egy likvid piacot hoz létre minden olyan dolog részére, amely szavakban és képekben kifejezhető.

Ugyanúgy, mint egy látszólag kisebb találmány a szögesdrót, amely lehetővé tette hatalmas farmok és gazdaságok lekerítését, ezáltal örökre megváltoztatva (vad) Nyugaton a föld és tulajdonjogok fogalmát, a matematika pont ellenkezőleg, lebontja a szellemi tulajdon körül szögesdrótot.

Kelj fel, nincs semmit veszíteni, csak a szögesdrótkerítést!

Fordította: dr. Varsányi Károly

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu