Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapHashgraphAz új blokklánc: a Hashgraph.
08
máj

Az új blokklánc: a Hashgraph.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Az elmúlt héten tartották a FintechShow-t, amin én is meghívott voltam.

Blokklánc és kriptopénz tárgykörben próbáltam faggatni a Revolut, Figo és Barion trojkát, sajnos kevés sikerrel.

Az egyik cég a fentiek közül egyenesen úgy fogalmazott, hogy ők csak valódi pénzekkel foglalkoznak. Kérdés az, hogy mi a valódi?

A konferencián összefutottam Szegő Danival, aki a magyarországi Hashgraph Közösség egyik fontos tagja, és ha már összefutottunk, akkor meg is interviewoltam. Ezt olvashatjátok az alábbiakban:

1. Mi az a hashgráf és mennyiben különbözik a blokklánc technológiától?
 
A hashgráf egy általános distributed ledger technológia, ami alapvetően technikailag abban különbözik a blokklánctól, hogy máshogy tárolja az érvényes tranzakciókat és máshogy éri el a hálózati konszenzust. Gyakorlati szempontból a hashgráffal nagyságrendekkel gyorsabb másodpercenkénti tranzakciószámot lehet elérni mint a legtöbb jelenlegi blockchain keretrendszerrel.
 
2. Hogy kerültél kapcsolatba vele?
 
Alapvetően aktív módon figyelemmel kísérem a különböző elosztott technológiákat. 
Ami a hashgráfban első körben érdekesnek találtam az a zseniális konszenzus algoritmusuk, illetve az üzlet politikájuk. Ellentétben a legtöbb területen lévő céggel a hashgráf egyenlőre nem csinált token salest, hanem feltalálták és levédették az algortimusukat, majd sikeresen eladták az első projekteket konzorcium környezetben.  
 
3. Mit lehet tudni a magyarországi hashgráf közösségről?
 
A magyarországi hivatalos közösséget pár hete kezdtük el aktívan fejleszteni. Az első zseniális előadást cég Business Development igazgatója, Jordan Fried tartotta, aki maga is éveken keresztül élt Budapesten.  
 
4. Milyen nemzetközi eredményei/alkalmazási területei vannak a hashgráfnak?
 
A technológia egyenlőre elég új, lényegében tavaly összel kezdték meg az aktív marketingjét. 
Egy két futó projekt ismert pénzügyi és biztosítási területeken, leginkább zárt konzorcium környezetben. 
A legfontosabb újdonnság azonban, hogy a hashgráf nem csak konzorcium környezetben lesz használható, hanem ősztől kezdve egy nyilvános hálózat is a fejlesztők és alkalmazások rendelkezésére fog állni, maximálisan támogatva ezzel az “open innovation”-t. 
 
5. Hol látod ennek a technológiának az előnyeit a magyarországi vállalkozások számára?
 
Bárhol ahol a decentralizált technológiát alkalmazni lehet és nagyszámú tranzakcióra van szükség. 
Érdemes megjegyezni, hogy a hashgráf topológiától függően 50.000-től 1.000.000 tranzakcióig is képes lehet másodpercenként, így pénzügyi alkalmazásokon messze túlmutató lehetőségek vannak benne. 
 
6. Akit érdekel a technológia hol/hogyan tud kapcsolatba lépni a mo.-i közösséggel?
 
Egyelőre egy ingyenes Meetupot tartunk megközelítőleg kéthavonta. Ha valakit érdekel a technológia, nagyon szívesen látjuk a következő alkalommal: 
 
 
7. Mit kell tudni Rólad, azaz kérlek mesélj néhány szóval a szakmai tapasztalatadról.
 
Megközelítőleg 2,5 éve foglalkozok különböző decentralizált és blockchain alapú technológiákkal, az utóbbi időben csak ezekkel a technológiákkal. 
 
Alapvetően mérnöki és szoftverfejlesztői hátterem van, így sokkal inkább a technológia kérdések illetve az enterprise és konzorcium alapú alkalmazások vannak nálam fókuszban és kevésbé a tokenek, a kriptovaluták vagy az árfolyamok. 
 
Természetesen időnként foglalkoznom kell nem teljesen technikai témákkal is, talán a legvadabb pillanatnyilag a blockchain és a GDPR kapcsolata. (szerk. megjegyzése: ez utóbbiról aztán én is eldiskoruáltam Danival).
 
Eddig az interview, amit ezúton is köszönök Daninak.
 
Akit érdekel a téma, itt bővebben is utánna tud olvasni. Itt pedig én írok a mesh-ekről és gráfokról.
 

 

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu