Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinNéhány szóval a hiperbitcoinizációról.
  • bitcoin gold
04
júl

Néhány szóval a hiperbitcoinizációról.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

A közösségi médiában folyó disputa kapcsán Adam Back a Blockstream CEO-ja, és Samson Mow a Blockstream CSO-ja vitatta meg a “hiperbitcoinizáció” jelenségét nemrég.

Az ún.  hiperbitcoinizáció az az eddig még nem tesztelt folyamat, melynek során a fogyasztók tömegesen “elhasználják” a fiat pénzeket a Bitcoin számára, vagyis kvázi kiváltjuk a fedezettel nem rendelkező (hitel) pénzt a Bitcoinnal.

Az, hogy mi adja a Bitcoin “fedezetét” vagyis értékét, szintén megér egy misét, de most fogadjuk el a folyamatot, amivel a fiatot kriptová transzferáljuk. Ezzel a Bitcoin kiváltaná az ún. rendeleti vagy fiat pénzt.

Annak ellenére, hogy a Bitcoinnal a múlt héten 6000 dolláros – több hónapos – mélyponton kereskedtek, valójában igenis van rá lehetőség, hogy a Bitcoinnal “elnyeljék” a teljes globális kormányzati pénzállományt (M1), ami most 4686,91 milliárd dollár.

Ha nem tudod, hogy mit jelentenek az M0, M1, M2, M3 fogalmak, akkor ajánlom figyelmedbe, ezt a cikket.

A következő 5 évben a Bitcoin árfolyamának John McAfee és  Tim Draper által kalkulált árfolyamelőrejelzés alapján  durván  223.186,19 dollárra kellene szöknie, hogy ezzel ki lehessen váltani/el lehessen inflálni(?) a meglévő hitelpénzeket. 

(Szerkesztő megjegyzése: Draper 250k-t, McAfee korábban 1 milllió dolláros árfolyamot mondott a BTC-re)

Ez persze rendes átalakulást feltételezne a “pénz” piacán és ez elkerülhetetlen a hiperbitcoinizáció eseménye nélkül.

A számok azonban nagyobbak lehetnek a fentieknél.

A 223.186,19 dollár csak M1 pénzkínálat eltüntetésére lenne jó, de ehhez még hozzájön az M2-es és az M3-as pénzkínálat is.

Ahhoz, hogy a teljes pénz mennyiséget el tudjuk tüntetni, a Bitcoinnak körülbelül 5 millió dollárba kellene kerülnie. Igen, jól olvastad: 5 millió dollár/BTC.

A szabályozás szükségességéről már többször ejtettünk szót jelen oldal hasábjain is. (Elég csak erre a cikkünkre gondolni a hazai szabályozás szükségessége kapcsán.)

Ezen a héten pedig az Octagon Strategy lett a legfrissebb pénzügyi szereplő, aki nyilvánosságra hozta a bitcoin bika jövőbeli pozíciójára vonatkozó előrejelzését, azzal, hogy hangsúlyozták a szabályozás “kétélű kard”, de kétségtelenül lehetőséget teremthetne arra, hogy a piaci árfolyamokat ismét felemeljék.

Willy Woo pedig azon nézetének adott hangot, hogy a média nem érti a kriptopénzekben rejlő potenciált, mert még mindig vállalatokhoz hasonlítgatják a BTC-t, pedig messze többről van szó a Bitcoin esetében.

Ha a Bitcoin és annak hálózata győzedelmeskedik, akkor  minden vállalat, és minden GDP, a Bitcoin hálózatában fog létezni és egyesülni. Néhány év múlva térjünk vissza erre a kérdésre, lehet, hogy meglepő dolgokat fogunk látni.

Forrás: itt.


dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu