Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinNyílt levél a SEC-nek.
27
júl

Nyílt levél a SEC-nek.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Az alábbiakban Nicholas Merten SEC-nek íródott levelét közöljük Olvasóinkkal, annál is inkább, mert a levélben foglaltakat mi magunk is osztjuk és jó magunk is folyamatosan bombázzuk a magyar illetékeseket egy normális szabályozás miatt.

Nyílt levél a SEC-nek a Bitcoin ETF-ek tárgyában.

A SEC legutóbbi lépése, – miszerint elhalasztotta a javasolt Bitcoin ETF-ekről szóló döntéseket szeptemberig – kapcsán, azt gondoltam, hasznos lehet egy kiegyensúlyozott vélemény abból a szcénából, ahová én is tartozom, ahol én is tevékenykedem.

Szeretném elmondani levelemben, hogy miért is támogatom a Bitcoin ETF ügyét, valamint részletezni, hogy ez a Bitcoin ETF miként fog segíteni a SEC jelenlegi deviza/fizetőeszköz piaci aggályai kapcsán.

A SEC kifejezett célja, hogy védelmet nyújtson a lakossági/kiskereskedelmi befektetőknek, és ezért nemrégiben aggodalmukat fejezték ki, például a likviditás és az (ár) manipuláció kapcsán. Érthetően sok új probléma merül fel minden új piacon. De ez a két aggodalom, úgy érzem, a SEC aggodalmainak többségét lefedi az ETF-ek kapcsán, ezért elsősorban ezzel a 2 pontot fogok foglalkozni. Ez a 2 pont nem csak, hogy egybe esik egymással, de valószínűsíthetően éppen egy a Bitcoin ETF segíthetne feloldani ezeket az aggályokat.

Likviditás és manipuláció.

Nem kétséges, hogy egy feltörekvő devizapiacon, amely csak 9 éve létezik, jelenleg túlzott volatilitás van. De úgy érzem, hogy a SEC aggályai nem egyszerűen a kripto pénzek spekulatív vagy gyorsan mozgó árfolyamát illetik. Ha ez lenne a helyzet, akkor az olyan dolgok, mint a háromszoros tőkeáttételű, árukkal vagy éppen gyógyszerekkel kapcsolatos ETF-ek volatilitása kapcsán is ez lenne a helyzet, nem lennének képesek velük kereskedni a piacon a piaci szereplők.

Ha jól gondolom, a félelmek inkább annak szólnak, hogy ezeknek az eszközöknek (BTC) a tulajdonjoga koncentrálódik, néhány ember kezében testesül meg, akiket mi a kripto-térben egyszerűen csak bálnáknak  nevezünk. A Bloomberg például főcímben hozta, hogy “1000 ember kezében van a piac 40 %-a”, vagy itt vannak azok a becslések miszerint a Bitcoin névtelen alapítója, Satoshi Nakamoto több mint 1 millió BTC-vel rendelkezik, melyek megalapozhatják a nagy  félelemet ezen deviza alapvető eloszlásáról. Aztán ott vannak azok tanulmányok is, amelyeknek a célja ezen félelmek eloszlatása, például a Chainalysis által végzett kutatás, amely szerint közel 3.9 millió bitcoint veszítettek el, tehát nem kell aggódni.

Tény azonban, hogy a piac még mindig elég kicsi, közel 300 milliárd dolláros értékű csak. A SEC-nek tehát oka van arra, hogy óvatos legyen a fenti pontokkal.

De a manipulációt ki lehet zárni, hiszen, eltekintve a kisebb méretű “pump and dump (P&D) szcenárióktól és a az ICO térben folyó csaló tevékenységektől nem jellemző a csalás és  még nem láttuk, hogy a Bitcoint nagy mennyiségben adják el kilépési árfolyamon és ez ami nullára viszi a kriptopénz árfolyamát.

Miért nem látjuk?

A nyilvánvaló válasz, amit sokan állítanak, az az, hogy ha, nem is mindegyik, de a legtöbb befektető tartja a BTC-jét. Valójában azonban egyesek igenis értékesítik azokat, csak ők csak nem a kriptotőzsdéken keresztül teszik meg ezt. A tőzsdén kívüli piacok vezető szerepet játszottak abban, hogy lehetővé tegyék a korai befektetőknek, elsősorban a bányászoknak, libertariánusoknak és az ún. cypherpunkoknak, hogy felszámolhassák készleteiket, és ezzel jobban elosszák a kínálatot, valamint megkönnyítsék a kriptopénzek több milliárd dolláros értékű kereskedelmét, úgy, ahogy az egyébként soha nem történhetne meg.

Vásárlói oldalon azt látjuk, hogy a legtöbb vásárló családi befektetési alap, fedezeti alap vagy más olyan pénzintézet, amely pénzt kezel ügyfelei számára. Egy hagyományos tőzsde esetében a vevők, mind az eladók soha nem tehetnének ilyen típusú tranzakciókat. Amikor valaki több millió, ha nem, több milliárd dollár kezelésével foglalkozik, akkor mindkét félnek (eladó-vevő) szembe kell néznie a „csúszás” fogalmával az alapul szolgáló kriptopénz értéke esetében. 

Ezzel el is érkeztünk a Bitcoin ETF-ekhez.

Ha új piacokat nyitunk és sok résztvevő számára hozzáférést biztosítunk bármely eszközhöz, áruhoz vagy valutához, a piacok virágozni fognak és az elosztás/elosztódás elkerülhetetlenül megjelenik azon a piacon is. Nagyon hasonlít a helyzet arra, amikor az OTC-piac megnyitotta az intézményi résztvevők számára a bitcoinhoz való hozzáférést a fedezeti alapokon keresztül, az ETF-k pedig majd segítenek a piacok mainstream kialakításában, és könnyű keretet biztosítanak a befektetők számára az alapul szolgáló termék (BTC) megszerzéséhez. Az ETF létrehozásával, lehetővé válik mind a kiskereskedelmi/lakossági, mind pedig az intézményi befektetők számára a Bitcoin megszerzése, annak hasznából való részesülés, hiszen számos bálna fogja megnyitni a száját, hogy „kilélegezhesse a bitcoinját” a fiat devizára az OTC piacokon, ami egyúttal lehetőséget biztosít az ETF alapítók számára, hogy megvásárolják az alapul szolgáló bitcoint az ETF-ek számára. Mindez megtörténhet anélkül, hogy a nyílt tőzsdéken a BTC ár ingadozna, és az alapul szolgáló kriptoeszköz (BTC) egészségesebb eloszlásához vezetne. 

SEC

A SEC és más szabályozók sok lépést tehetnek annak érdekében, hogy megvédjék a befektetőket a feltörekvő devizapiacokon. A nagy büntetéseket szabhatnak ki a „P&D” sémákban résztvevőknek, valamint a befektetők védelmében szabályozhatják az ICO piacot is a csalások megelőzése érdekében. Sokan, köztük magam is, értékeljük az Önök kemény munkáját és elszántságát ezen a téren. Azonban egy rossz szabályozás vagy az ETF-ek tiltása a mindennapi állampolgárokat is gátolja ezen új piacokba való bekapcsolódásban, valamint megakadályozza a kiskereskedelmi/lakossági résztvevők számára a könnyű hozzáférést ezekhez az új piacokhoz. Ez a SEC hosszú távú célkitűzéseit is gátolja, amely pontosan a manipuláció elleni küzdelmet és a likviditás bejuttatását célozná a kripto-térbe.

A SEC elnökének, Jay Clayton-nak, a kezdeti nyilvános ajánlatok (IPO) kapcsán a CNBC-vel közelmúltban készített interjújában tett kijelentéseit idézném zárásképpen. A magántőkepiacok növekedéséről az állami részvénypiacokat illetően azt állította, hogy ez a tendencia “a Main Street befektetők lehetőségeinek csökkentése” volt, és nem is tudnám jobban elfogadni ezen állítást. Mint olyan személy, aki 7 évet töltött a hagyományos részvénypiaci való befektetésekkel, felháborítónak tartom, hogy egyre több lehetőséget szednek el az intézményi befektetők azoktól az emberektől, akiket a SEC célja lenne megvédeni. És bár úgy vélem, hogy a szabályozás és a védelem a SEC szükséges funkciói közé tartozik, azt is érzem, hogy ennek során a szervezetnek arra is törekednie kell, hogy garantálja, hogy az általa védett befektetők egyenlő lehetőséggel rendelkezzenek intézményi partnereikkel szemben. 

Őszinte tisztelettel:   

Nicholas Merten

Forrás: itt.

Támogatás

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu