Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinPiramisjáték-e a Bitcoin?
27
aug

Piramisjáték-e a Bitcoin?

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    2 hozzászólás
  • Kategória

Jelen bejegyzés apropóját egy személyes élmény adja.

Most szombaton előadást tartottam kritpo pénz témában és az előadás után odajött hozzám egy úriember és elkezdte magyarázni, hogy márpedig a bitcoin az bizony piramisjáték.

Az előadáson elmondtam, hogy a bitcoin definíciószerűen nem piramisjáték és azt is, hogyha egy befektetési eszközosztályban adott esetben buborék fújódik, az bizony természetes (lásd még: ezüst árfolyam-Hunt fivérek, kőolaj és földgáz ár 2013 körül, ingatlan eszközök napjainkban vagy csak úgy egyáltalán), és általában csak utólag lehet meglátni.

Ellenben szöget ütött a fejembe, hogy tisztában van-e mindenki a piramisjáték (vagy más néven: pilótajáték) fogalmával. (Szerk. megjegyzése: ugye azt is kevesen tudják, hogy az a bizonyos Ponzi séma és a piramisjáték nem teljesen ugyanaz.)

A hatályos Büntető Törvénykönyv a piramisjáték szervezését az alábbiak szerint büntetni rendeli:

412. § Aki mások pénzének előre meghatározott formában történő, és kockázati tényezőt is tartalmazó módon való összegyűjtésén és szétosztásán alapuló olyan játékot szervez, amelyben a láncszerűen bekapcsolódó résztvevők a láncban előttük álló résztvevők számára közvetlenül, vagy a szervező útján pénzfizetést vagy más szolgáltatást teljesítenek, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a piramis alsóbb szintjein lévők finanszírozzák a magasabb szinteken állók kifizetéseit, vagyis az újonnan belépett emberek belépési díját a korábbi tagok, a piramisban felettük elhelyezkedő személyek kapják. 

Ez a “szisztéma” 1995-ig nem számított büntetőjogilag szankcionált cselekménynek, 1995-től kezdve minősül tiltott pénzügyi tevékenységnek, 1996-tól pedig önálló bűncselekménynek.

A cselekmény mögött általában nem áll (esetleg részben áll) valós gazdasági tevékenység.

Akkor most nézzük meg, hogy a fenti tényállás mennyire igaz a Bitcoinra?

Nem fogok most neki állni tényállást elemezni (jogi tárgy, stb.), de az alábbiakat mindenki megválaszolhatja magának is.

  1. Ki vagy kik gyűjtik és oszták szét a “részt vevők” között a Bitcoinba áramló pénzfizetést? Senki.
  2. Kapnak-e a pénzükért valamit a Bitcoint vásárlók? Kapnak, méghozzá a Bitcoin tulajdonjogát.
  3. Láncszerűen kapcsolódnak-e egymáshoz a Bitcoint megvásárlók? Nem.
  4. Csakis a korábban előttünk Bitcoint vásárlótól tudunk-e Bitcoint venni? Nem.
  5. Kap-e az új Bitcoint vásárló után báminemű jutalmat/jutalékot/anyagi ellentételezést a korábbi Bitcoin vásárló? Nem.
  6. Ígér-e hozamot/garantált bevételt bárki a Bitcoin kapcsán? Nem.

A fentiekből már látszik, hogy a Bitcoin definíciószerűen nem lehet piramisjáték.

Az, hogy mi adja az értékét egy másik kérdés, mint, ahogy az is, hogy, mint eszközt esetleg mire használják, vagy, hogy az árfolyamában fújódhat-e buborék? Az ún. spekulációs buborékelmélet a különböző eszközosztályok kapcsán végül is  – bizonyos értelemben – piramis játéknak/ponzinak tekinthető, hiszen a lufi folyamatosan növekvő árat feltételez egy nyitott piacon, az árak pedig azért emelkednek, mert az oda befektetők erre spekulálnak.

Ez azonban egy normális és az emberi mohósághoz/kapzsisághoz köthető jelenség (In greed we trust), tehát szintén definíciószerűen nem lehet ez sem piramisjáték.

Ez nem azt jelenti, hogy a Bitcoinnal nem lehet pénzt bukni (akár elég sokat is), de semmi köze ilyen szempontból a kun mediátor Marcsikák vagy Bernie Madoff-ok tevékenységéhez.

Maradjunk inkább annál, ahogy a Bitcoin önmagát definálta:

Peer to peer, elosztott főkönyvön és kriptográfián – hálózati szempontból – pedig konszenzuson alapuló elektronikus fizetési rendszernek (electronic payment system), ahol maga a bitcoin (BTC) az elszámolási egység a rendszeren belül. 

Mindannyian jobban járunk majd.

Ps: Az, hogy a Bitcoin nem piramisjáték, az nem jelenti azt, hogy adott esetben egy ICO vagy egy másik coin nem lehet az. Sok ICO/shitcoin lehet csalás, ahogy azt korábban meg is írtuk.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
2 hozzászólás
  • moha medalion Válasz

    a Bitcoin meg az összes kriptovaluta úgy ahogy van, piramisjáték, Ponzi-séma
    a hölgynek teljesen igaza volt!

    2020-08-23 at 02:51

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu