Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapEgyébMiért éppen Málta?
07
nov

Miért éppen Málta?

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

A kérdés jogos, hiszen lehetne éppen Prága is, de most az én esetemben kiegészül azzal, hogy miért nem teljesen egészségesen sikerült eljutnom Máltára?

Amiért elutaztam Máltára az nem más, mint, hogy tanulmányozzam a meglévő jogi struktúrát, felvegyem a kapcsolatot a máltai szabályozó szervvel és egyéb piaci aktorokkal.

Az igazság az, hogy ezt megpróbáltam otthonról is telefonon és emailen keresztül, de csak egy szintig jutottam el, egy szint után nemes egyszerűséggel lepattintottak. El kellett ide jönnöm.

(Éppen ezért túlzottan részletesen nem is fogom leírni az itt összeszedett tudást és információt, mert – fogalmazzunk úgy, hogy – ez már az üzleti titok kategória (kacsint).

A lepattintást utólag visszagondolva meg is értem, hiszen rögtön a megérkezésem után világossá vált pár dolog, amit addig csak sejtettem, köztük az is, hogy a máltai 2 perc az valójában 20 és nem teljesen úgy történnek a dolgok, ahogy azt előzetesen elvárná az ember vagy ígérték.

Maradjuk annyiban, hogy a máltaiakat nem lehet sürgetni, de ez – most, hogy a Churchill Restaurant szomszédságéban írom soraimat – talán kevésbé zavar, mint korábban.

Málta, mint tudjuk EU tag és Schengen tag, valamint egészen ügyesen felszállt a blokklánc vonatra. Az állam igyekszik vonzó befektetői környezetet és infrastruktúrát teremteni, amivel lehetővé válik a  megfelelő munkaerőt bevonzása is.

Ennek egy jó példája a Binance “jelenléte” a szigeten. Azért itt sem minden arany, ami fénylik, mert ne gondoljuk azt, hogy akár csak a bankszámlája itt lenne a Binance-nek.

Joseph Muscat, málta miniszterelnöke akármilyen ügyesen lavírozik, azért az MFSA-nak (Malta Financial Services Authority) meg van a maga meglátása a dolgok kapcsán. Az MFSA jelenlegi vezetője korábban a szerencsejáték iparban dolgozott és elég jó bekötése van sok szinten, tehát sok szempontból reménykeltő lehet ez a fajta nyitott hozzáállás.

Azonban a pénzmosás elleni szabályok (AML/KYC) nem viccből lettek létrehozva. A kisebb szereplőkre könyörtelenül alkalmazzák is, és ironikus módon olyan skrupulózus aktorok dobálják le a kriptos vállalkozásokat, mint az HSBC.

Ami a jogi vetületet illeti: a Máltai Parlament 2018. július 4-én fogadott el egy 3 törvényből álló csomagot, jelesül az innovatív technológiai megoldásokról és szolgáltatásokról szóló törvényt (Innovative Technology Arrangements and Services Act; „ITAS”), a Máltai Digitális Innovációs Hatóságról szóló törvényt (Malta Digital Innovation Authority Act; „MDIA”) és a virtuális pénzügyi eszközökről szóló törvényt (Virtual Financial Assets Act; „VFA”).

Ezek alapján különböző josoultságokat van módunkban megszerezni, de ez korántsem egyszerű feladat.

Sikerült egy helyi ügyvéd kollégával személyesen felvennem a kapcsolatat és beszélni a vizsgákat lebonyolító szerv képviselőjével és ezek alapján az alábbi kép rajzolódik ki.

Egyrészt nagy jelentősége van annak, hogy mire is szeretnénk engedélyt szerezni. Amennyiben a szolgáltatásunk/vállalkozásunk akár csak részben érintkezik a hagyományos pénzügyi szolgáltatással és értékesítéssel, garantálom, hogy ingoványos területre tévedünk.

Nagyon nagy az érdeklődés minden felől a különböző jogosultságokra, illetőleg az eddig egyetlen esetben lebonyolított – jogosultság szerző – vizsga sikerességi aránya sem túl kecsegtető. Beletekintve egynémely vizsgakérdésbe, az rajzolódik ki, hogy a blokkláncosok a pénzügyi részével, a pénzügyesek a blokkláncos részével lehetnek gondban. 2 óra alatt 100 kérdés, nem kevés.

Ráadásul pontosan a nagy érdeklődésre való tekintettel maga a szabályozó és vizsgatestület is “belassította” az ilyen igények befogadását, hiszen – érthető módon – először azt szeretnék, ha helyi szinten nevelődnének ki a különböző jogosultságokkal rendelkezők. Igen, jelenleg senkinek, azaz senkinek nincsen meg semmilyen jogosultsága, mindenki elbírálás alatt van.

Ennek ellenére – érzésem szerint – lesz a dologból valami, azaz el fog ez indulni majd, de ehhez mondjuk a bankok felől is meg kell történnie annak az “enyhülésnek”, amit sürgetek.

Egyfelől nem 780 euróra fognak elkövetni pénzmosást a kriptos vállalkozások, másfelől pedig magának a pénzmosásnak sokkalta kifinomultabb megoldásai vannak – politikai szereplők igénybevételével – és nem is feltétlen a blokkláncon keresztül fogják megvalósítani.

Összességében véve: ez egy bíztató kezdet. Nem kell se túl, se pedig alulértékelni. Aki akar és tesz érte, az el tud indulni pár dolog kapcsán. Nem lesz sem egyszerű, sem gyors. Ellenben a lehetőség részben adott, részben – reményeink szerint – meg lesz teremtve.

A képen a szerző látható az MFSA előtt.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

kép forrása: qualityassuredmalta.com

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu