Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBankrendszerHány banki botrány kell még nekünk? II.
  • bitcoin gold
13
nov

Hány banki botrány kell még nekünk? II.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

A korábban a témában írtakat az alábbiakkal egészítenénk ki ma.

A magunk részéről rüheljük az ilyen nemesfém árfolyam manipuláló magatartást. Persze tudjuk, hogy a pénz, az pénz, de éppen az egyik safe haven-t manipulálni, aminek már ki tudja hol lenne az árfolyama, ha nem lenne, minden egy lufi? 

Reméljük ez a dolog a Bitcoinnal nem fog megesni (nevet), mert különben lehet, hogy azt is keresztre fogják feszíteni.

Most lássuk a híreket:

Egy korábbi J.P. Morgan Chase kereskedő borította a bilit és bevallotta, hogy 7 éven át manipulálta a nemesfémek amerikai piacát, és ebbe bizony bevonta a feletteseit is.  A dolog szépséghibája, hogy ezt  a bevallást nem önként és dalolva, hanem egy büntető eljárás keretein belül tette, ahol bűnszövetségben elkövetett csalással és árfolyam manipulációval vádolták meg. Valószínűleg ez a beismerés a vádalku része volt a kereskedő részéről, annak érdekében, hogy pár vádpontban ne kelljen felelnie. Ezt csak onnan gondolom, hogy a kereskedő akár 30 év börtönbüntetéssel is szembesülhet, de a jelen poszt alapjául szolgáló cikk szerint valószínűleg kevesebbet fog ennél kapni.

36 éves John Edmonds – aki 13 évet töltött New York-i székhelyű J.P. Morgannél, míg tavaly végül szétváltak útjaik – bűnösnek vallotta magát az eljárás során, azaz beismerte, hogy elkövette a csalás, az árfolyam manipuláció és az ún. spoofing (olyan tevéleknység amely során más felhasználókat vagy számítógépes rendszereket tévesztenek meg) bűncselekményeket.  

Edmonds elmondta, hogy 2009 és 2015 között más J.P. Morgan kereskedőkkel együttműködtek abban, hogy manipulálják az arany, ezüst, platina és palládium határidős szerződések árát a CME Csoport által fenntartott tőzsdén. Ő és mások rutinszerűen spoofingoltak, azaz betették a könyvekbe azokat az ajánlatokat, amiket aztán villámgyorsan  meg is szüntettek a kereskedések végrehajtása előtt, ezzel azonban egy  árromboló hatást értek el, ami jogi nyelven csalásnak is hívhatunk.

“John Edmonds kifinomult rendszert alkalmazott éveken keresztül, olyan megrendelésekkel, amelyeket soha nem terveztek végrehajtani valójában, annak érdekében, hogy manipulálja a nemesfémek határidős szerződéseinek piacát saját hasznára. “ – mondta Brian Benczkowski  az ügyészség képviseletében.

Megjegyzendő, hogy a J. P. Morgan, a világ egyik legnagyobb befektetési bankja bevételeit tekintve. Nem mondom, hogy mostmár érthető, hogy miért, de azt Edmonds is elismerte, hogy ezt a “gyakorlatot” bizony  több alkalmazott és vezető kereskedő és felügyelő is ismerte a cégüknél.

A New York-i székhelyű J. P. Morgan – érthető okokból – nem komentálta az ügyet szóvivőjén keresztül.  

Ugyanakkor állítólag a J. P. Morgan csak az utóbbi időben értesült teljes terjedelmében erről az ügyről, az ügyet ismerő személy szerint. Aztán döntse el mindenki, hogy mi az igazság.

Forrás: itt.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu