Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinVigyázz, hogy kinek adod kölcsönbe a Bitcoinod!
07
márc

Vigyázz, hogy kinek adod kölcsönbe a Bitcoinod!

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Vigyázz, hogy kinek adod kölcsönbe a Bitcoinod, mert kellemetlen, adott esetben nem kívánt következményei lehetnek számodra.

Írtunk már korábban róla, hogy nem biztos, hogy jó dolog, ha zálogba adod a Bitcoinodat. Kikerül az “uralmad” és rendelkezésed alól, aztán ki tudja, hogy ki, hogyan rendelkezik vele.

Most annak a kétségnek adunk hangot, hogy az sem biztos, hogy ha kölcsönbe adod a BTC-det, akkor jobban jársz.

Tudom, hogy ma a BTC kölcsönbe adás egy népszerű dolog, hiszen vannak cégek, akik akár éves 6,2%-ot is fizetnek a részükre “átadott” Bitcoinért.

Direktben lehet, hogy azt hiszed, hogy jót teszel magadnak vele, ellenben indirekt módon nagyon is lehet, hogy nem.

Nézzünk csak egy példát:

Itt van a Genesis Capital, a Genesis Trading leányvállalata, amely intézményi hozzáférést biztosít a a bitcoin  és egyéb digitális devizák nagy mennyiségben történő “kölcsönzéséhez”.

Más szavakkal: az intézményeknek kialakított konstrukció lehetővé teszi, hogy a leendő spekulánsok bitcoint vagy más digitális pénzügyi eszközt kölcsönözzenek amerikai dollár fedezetért, megkönnyítve a nagy volumenű spekulatív shortok felépítését a piacokon.

A Genesis Capital 2018 negyedik negyedévi beszámolójában kimutatta, hogy a tavaly november és december voltak a legaktívabb hónapjai a cégnek, tehát ekkor történtek  a legnagyobb mértékű “kölcsönzések”.

“Egyedül a negyedik negyedévben újabb 500 millió áramlott be hozzánk, ami így 2018-ban 1,1 milliárd dollárra rúgott már. 2018 utolsó három hónapjában több mint 100% -kal nőtt az előző hat hónaphoz képest a folyósított kölcsöneink aránya.”

A jelentés azt is kimondja, hogy az intézmények a 6.000 dollár közeli vagy alatti BTC árat jó lehetőségnek látták arra, hogy betárazzanak a BTC-ből.

A jelentés nem tartalmazza a “kikölcsönzött” bitcoinok számát, de valószínűleg 150.000 és 200.000 bitcoin között lehetett, és azok átlagos “költsége” alapján, a 6000 dollár közelében “vették kölcsönbe” a BTC-ket.

Hogy értsük ennek jelentőségét, sokan azt mondják, hogy a  CME és a CBOE határidős szerződései, valamint a shortolások (a Bitfinex-en volt az egyik legnagyobb volumenű) okozhatták a tavaly év végére a BTC spot árat, vagyis nagymértékben hozzájárultak a háromezer dolláros BTC ár felé történő határozott elmozduláshoz.

Külön érdekesség az, hogy a kölcsönbe vett BTC-ket vissza is kell “adni” a kölcsönbe adónak (nyilván a profit realizálása után), ami jelentős vásárlási nyomást eredményezhet a piacon.

A jelentésben az is leírják, hogy a platform kíváncsian áll a 2019-es növekedéshez, amit a 2018-as profitot elnézve nem is csodálok.

Ugyanakkor a megállapítások kiemelik a piac egyéb jelentős hajtóerejeit, amelyeket szerintük eddig a kiskereskedők és a befektetők nagyrészt még nem ismertek fel.

Szerkesztő megjegyzése: szerencsére a platformon történő LTC kölcsönzések aránya elhanyagolható, reméljük ez így is marad, vagy legalább addig így marad, amíg el nem érjük újra a 300 dolláros árat. Reméljük az LTC történelem ismétli majd önmagát.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu