Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapStabil coinKriptopénzek libertariánus felfogásban.
20
márc

Kriptopénzek libertariánus felfogásban.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Bár jómagam inkább szabályozás párti jogász vagyok, de ez nem azt jelenti, hogy ne virágozhatna 100 virág vagy iskola.

Ha alkalmam adódik, én is megnézem azt, amit megnézni érdemes, sőt, minden további nélkül hírt is adok róla, szabályozás ide, kripto anarchizmus oda, hiszen a Cypherpunk ugyanúgy hozzátartozik a kriptohoz, mint most már a JP Morgan coin.

Nemrég történt egy olyan esemény az Országházban, ami nem kerülte el szerkesztőségünk figyelmét sem (ha látni akarod rögtön, görgess a poszt aljára), tekintettel arra, hogy kapcsolatba hozható a kriptopénzekkel és Magyarországon történt, tehát hazai kriptos történésről beszélünk.

Már az eseményről készült videó megtekintésekor azt gondoltuk, hogy az akció nem öncélú volt, vagyis nem egy mondanivaló nélküli figyelem felhívást láttunk.

Az önkéntes biztosítás propagálása és az a tény, hogy korábban kérdésekkel hozzánk is fordult az akció egyik kivitelezője (no, nem az akció kapcsán, hanem a DAO-val kapcsolatban), felkeltette az érdeklődésünket és arra gondoltunk, hogy meginterviewoljuk az Ecsenyi Áront, az akció egyik résztvevőjét.

A politikai irányvonalba most nem mennénk bele, bár kétségtelen, hogy sokaknak vonzó lehet a “Levesbe az adók 75%-ával Párt” programja és sok mindenben igaza is van a programnak, de minket most jobban érdekeltek a stabil coinok, illetve még jobban az a vízió, ami a stabil coinokban lát megoldást a jövő gazdasága kapcsán.

(Akit érdekelnek az ezek (ti: stabil coinok) és egyéb kriptopénzek “átjárhatóságát” integráló kezdeményezések, azok itt tudnak kicsit olvasni róla.)

Következzen hát az interview és utána pedig a videó is megtekinthető az említett akcióról.

DC: Hogyan határoznád meg magadat és az általad követett eszmeiséget? Anarchista? Kripto anarhista? Libertariánus?

Áron: A libertariánus tökéletes.

DC: Miért gondolod azt, hogy a kriptopénzek passzolnak ezen eszmék mellé?

Áron: A kriptopénzek megszületését alapvetően egy libertariánus cél motiválta. A 2007-2008-as pénzügyi válságot a hitelezést irányító központosított monetáris politika okozta, ami a pillanatnyi jólétért cserébe orrba-szájba ontotta a lakáshiteleket és ködösítette el azok valódi kockázatait. A 2018-ban népszerűvé vált stablecoinok célja, hogy leszámoljon a hitelrendszert irányító banki és állami érdekekkel. A stablecoinok a hitelezést blockchainen való tokenizálással szeretnék megoldani, amire se a bankok, se az állam nem láthat rá. Ezek a közeljövőben egy teljesen decentralizált libertariánus világot fognak teremteni.

DC: Mi a véleményed az egyéb ilyen jellegű digitális pénzügyi eszközökről (okos szerződések, tokenek)?

Áron: A tokenizáció előtt kétségtelen még sok technikai akadály áll. A cél az, hogy előmozdítsák a decentralizált hitelezést, amivel egyúttal szabályozhatóvá is válik az adott kriptovaluta árfolyama.  Ehhez nem elég, ha fedezeteket reprezentálnak a blockchainen, azt is garantálniuk kell, hogy egyedül ők fejezik ki azt a bizonyos tulajdonjogot, amiért cserébe egy hitelügylet esedékessé válhat. Ha az utóbbi feltétel sérül, akkor a hitel behajthatóságát kockáztatnák a hitelezők. Nyilvánvaló tehát, hogy az egész rendszernek jogi kiskapukra kell épülnie, hiszen az államszervezetek nem fogják maguktól elengedni a tulajdonjog biztosítása feletti monopóliumot. Ez azonban előbb-utóbb el fog jönni, és akkor az államszervezetek is mennek a levesbe.

DC: Létezhet-e a “forradalom”/szemléletváltás csak és kizárólag a pénzügyek területén, azaz teljes szemléletváltás szükséges vagy csak és kizárólag az államok szerepének csökkentése?

Áron: Az osztrák és chicagoi libertariánus iskola nagyon meghatározó közgazdaságtani irányzat, és a történelem azt bizonyítja, hogy a baloldaliakkal szemben mindig nekik volt igazuk. Idő kérdése, és általánosan elfogadott tény lesz, hogy az állam piactorzító hatása a szegényeknek sem Pareto-hatékony. Az állam olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyek a korrupció miatt sokkal drágábbak és sokkal rosszabbak, mintha azt a szolgáltatást biztosítási alapon vennénk igénybe.

DC: Szerinted valóban létezett/létezik-e Satoshi Nakamoto és ha igen, ő libertariánus (kripto anarchista)-e?

Áron: Találkoztam Nick Szaboval a Blockchain Budapest konferencián. Ő volt az, aki 1998-ban kidolgozta a Bit gold architektúráját, ami a Bitcoin alapja is. Beszélgettünk, megkérdeztem, mit gondol, ki lehet a titokzatos Satoshi Nakamoto. Erre ő azt felelte, hogy nagy valószínűséggel ismeri, de nem szeretné elmondani, mert az illető inkognitóban akar maradni… – mindenki maga döntse el, hogy ezzel elárulta-e magát vagy sem. Amúgy totál paranoid jeleket mutat, szóval már sajnálom, hogy bármi ilyesmit is erőltettem nála. Szemmel láthatóan nem szereti a nyilvánosságot, és ezt a témát sem.

DC: Van-e “kedvenc” kriptopénzed és ha van melyik az?

Áron: A stablecoinok. Az Augmint.org egy magyar alapítású stablecoin, aminek a koncepciója jó. De ha az üzleti modellt is figyelembe vesszük, akkor kétségtelenül a 250 millió dollár értékű MakerDAO a legjobb. Meg is egyeztem velük, hogy fejlesztenénk egy Dai alapú fizetési szolgáltatást webáruházaknak, cserébe szétmarketingelik a projektet. Egyelőre nincs semmi az egészből, mert máshonnan befektetésre várok.

DC: Nem tartod-e a kripto pénz “forradalmat”/térhódítást előre kitervelt történésnek (szolgálatok, stb.)?

Nem.

DC: Mi volt a célod a tegnapi parlamenti akcióddal?

Áron:Nem tegnap volt, pár hete, csak tegnap hozta le a 444. A botrány volt a cél. Botrányok halmozásával felfigyelnek rád, és ha az üzeneted tényleg világmegváltó hatású, akkor támogatókra is lelsz.

DC: Miért gondolod azt, hogy 2030-ra az államok nem fognak létezni a jelenlegi formájukban?

Áron: Szerintem sokkal többen fognak stablecoinokkal fizetni. Mivel ezeket a tranzakciókat nem látják az adóhatóságok, és nem felügyelik a bankok ezért a bevételeket se nem megbecsülni, se nem inkasszózni nem fogják tudni az adóhatóságok. Jelenleg évi 14 billió Dollárnyi adót rabolnak el az államszervezetek amiből 2,6 billió megy átlagosan korrupcióra az ENSZ szerint. 2030-ra szerintem 4 billió Dollárra fognak esni az adóbevételek, ebből pedig már nem lehet annyit lopni. Így a politika sem lesz annyira vonzó az opportunistáknak.

DC: Van-e kapcsolatod a Magyar Kétfarkú Kutya párttal, illetőleg tervezel-e valós párt tevékenységet?

Tervezünk. Ebben a Facebook csoportban szervezzük: https://www.facebook.com/groups/420175518741464/

Amit a Kétfarkú Kutyákat illeti, kértem, hogy viccelődjenek velünk, mert az is jól jön. Válaszuk alapján vicces találták, hogy ilyenre kérem őket.

Köszönjük szépen az interviewet.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu