Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBlokklánc jogászMagyar szabályozói helyzetkép II. (szubjektív).
30
ápr

Magyar szabályozói helyzetkép II. (szubjektív).

Ha a tegnapi posztunkat azzal kezdtük, hogy szubjektív, akkor ne legyünk restek a mai elé is oda biggyeszteni, hogy bizony ez is szubjektív.

Miről is van szó? A szabályozandóakról vagyis a szabályozandó jogviszonyokon túl a kripto és blokklánc piaci szereplőkről, illetve az ő érdekérvényesítési képességükről lenne szó.

Egyrészt személyes tapasztalatok, másrészt egyéni meglátás kapcsán.

Kezdjük talán ez utóbbival. Ugye említettem korábban, hogy 2 évvel ezelőtt is volt alkalmam itt előadni hasonló témakörben (szabályozói kérdések) és azóta érdemben nem sok minden történt (persze tudom, folyik a munka, de a titoktartás okán a benne résztvevők nem beszélhetnek róla) “.

Ezzel kapcsolatban szeretném leszögezni, hogy értem és megértem ezt a titoktartást és ha idén kijön valami értelmes és értékelhető szabályozás, akkor természetesen revideálni is fogom a gondolataimat és a blog keretein belül majd hangot is fogok ennek adni és elemezni is fogom jogi szemüvegen keresztül, ha lesz mit.

Addig azonban induljunk ki abból, hogy – sport nyelven szólva – hogyan is játszik a csapat? Ahogyan hagyja az ellenfél.

Tehát miért halad ilyen lassan a blokklánc/kriptopiaci szabályozás? Mert hagyják így történni a piaci szereplők.

Ez egyfelől áll abból, hogy a szereplők közül mindenki a saját businessével van elfoglalva, mert valamiből meg kell élni, másfelől viszont a közös érdekérvényesítési képesség hiányából.

Mire gondolok? Lettek, lehettek volna akár az elmúlt 2 évben olyan témák (Pénzmosás elleni szabályozás-szabályzat, ÁSZF megalkotása, adózási kérdések), ahol egységesen lehetett volna talán fordulni egyrészt a Felügyelethez (MNB), másrészt a Minisztériumokhoz, harmadrészt a NAV-hoz.

Ez nem történt meg. Tény, hogy a blokklánc jogász tette a legteljesebb körű megkereséseket akár a NAV, akár a Minisztériumok, akár egyéb Hivatalok felé.

Ennek viszont nem kellett volna így lennie. Mehetett volna ez közös platformon is, de valamiért nem ment. Lettek volna olyan közösen kidolgozandó kérdések (szabályzatok, adózás), amivel bátran lehetett volna jóváhagyásra fordulni az MNB-hez vagy a NAV-hoz.

Ami a személyes élményeket illeti: amikor legutóbb egy szabályozási témájú konferencia ötlettel (ami Sipos Robival való közös agyalgatásból született) kerestem meg személyesen a meghatározó piaci szereplők közül párat, akkor azért elgondolkodtató dologra lettem figyelmes.

A szabályozási konferencia alapötlete az volt, hogy ültessük le a Felügyeletet (MNB), a Szabályozókat (Minisztérium), a GIRO-t, a MÁK-ot, stb, a piaci szereplőkkel és hozzunk el néhány olyan országból képviselőt (Észtország, Málta, Oroszország), ahol már előrébb járnak a szabályozásban, mint mi, hogy első kézből kaphassunk beszámolókat.

A konferencia finanszírozását fele-felében állták volna a piaci szereplők és a közhatalmi jogosítványokkal bíró oldal, úgy, hogy közben senki ne lophassa el a show-t (a decentralizáció jegyében). Neveket nem mondok, de aki látta a konferencia tervének alapötletét, az tudja, hogy az összes egyesület és minden piaci szereplő megkapta volna a maga 15 percét, hogy elmondhassa, hogy hol szorít a cipő. A közhatalmi oldal mutatta volna, hogy naprakész, mit naprakész, olyan szinten van a labdán, hogy ő passzolja előre.

Na, ezzel kapcsolatban volt olyan visszajelzés 2 helyről is, hogyha ő jön, akkor én nem. Nem pontosan így fogalmazva, de nagyjából ezt lehetett kiérteni belőle.

Na, így nem lehet érdeket érvényesíteni!

Ez csak ahhoz vezet, hogy a csapat nem tudja magát megszervezni, ezért aztán “nyomást” sem tud gyakorolni a szabályozókra.

Pedig pont a szabályozás lenne a legolcsóbb történés a kripto/blokklánc területen belül, mert a papír “mindent elbír”.

Érdeklődéssel hallgattam a Fintechshow 2019. egyik korai előadóját, aki magyar tulajdonú fintech (és blokklánc) startupokról és benne magyar programozókról beszélt, vizionált.

Ezzel szemben – szerintem – a ValóVilág 2019. Magyarországa nem ez. Én inkább látok szakember hiányt (itt is), mintsem hosszú sorokban álló programozókat.

Szóval a magyar valóság az a pénz és az összefogás hiánya a blokklánc/kriptos területen is. Nem muszáj velem egyetérteni, én biztosan így látom, legalábbis, ami a szabályozóval szembeni (ön)érdekérvényesítési képességet illeti.

Hogy ne legyen teljesen pesszimista kicsengése a posztnak, ezért hadd hívjak ma minden jogász kollégát egy meetupra, ami pont az célozza, hogy őket valamennyire képbe hozzuk a blokklánc technológia kapcsán főleg jogi szempontok alapján.

Találkozunk este, gyertek és dumáljunk egy jót!

A poszt sorozat 3. részét itt találod.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
1 Komment
  • A BTC árfolyam fogadásom margójára. - Digitalcash.hu Válasz

    […] Ezek után sokáig nem is kötöttem fogadást semmire, egészen 2019. február-márciusáig, amikor is személyesen kerestem meg egy szabályozási konferencia kapcsán a blokklánc/kriptopiaci szereplők jó részét. Ezt anno így fogalmaztam meg: […]

    2020-01-05 at 18:41

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu