Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapFacebook coinKik állnak a Facebook coin mögött?
16
jún

Kik állnak a Facebook coin mögött?

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Korábban írtunk már a Facebook-ról és arról, hogy milyen veszélyeket hordoz a kriptopénzekre nézve.

Elég itt csak az ún. 3 fél doktrinára gondolnunk.

Azt is megírtuk, hogy vannak/lehetnek pozitív fejleményei az FB coinnak a kriptopénzek kapcsán.

“Ugyanakkor nem eltagadható a másik oldal sem, hogy az AML és KYC kapcsán hasznára lehet a kriptos vállalkozásoknak is a Facebook féle coin, mert talán rendezhet jó néhány azonosítási kérdést, hiszen a FB milliárdos felhasználói bázisa is szűkülni fog egy tényleges azonosítással, azaz vélhetően ki lesznek szűrve a fake acc.-ok.

Emellett nyilván edukációs vonzata is lesz a FB coinnak a kriptopénzek tekintetében. Valószínűleg nem fognak annyira idegenkedni a népek a kriptopénzek kapcsán. “Aha, tudom, olyan, mint a Globalcoin”, mondják majd.”

A Facebook már több mint egy éve “csendben” dolgozik a saját fizetőeszközén, ami egyesek szerint egyenesen a dollár halálát jelenti majd. Hogy mire kell gondolni? A JP Morgan coinnál releváns kérdések itt is fennállnak majd vélhetően.

A közelmúlban a The Wall Street Journal által közöltek szerint a Facebook digitális fizetőeszközét egy konzorcium – amit a Libra Association (továbbiakban: L.A.) névre kereszteltek –  fogja irányítani, amely magában foglalja többek között a Visa-t, Mastercard-ot és a PayPal-t is.

Azonban a lista itt nem áll meg, mert jó pár nagy cég szintén az alapító tagok közé tartozik, hiszen az üzlet az üzlet és itt sokan nagy és jövedelmező üzletet szimatolnak.

Itt található az L.A. alapító tagjainak teljes listája, amennyire jelen állás szerint lehet tudni.

A Facebook 10 millió dollárt kér a csomópontok üzemeltetéséért, azaz hogy lehetővé váljon az üzemeltetők részére a hálózat elérése és működtetése és részt vehessenek képviselőikkel a L. A.-ben.

Eredetileg a vállalat törekvése az volt, hogy bevonja a projektbe a  Wall Street-i nagyágyúkat, de valamiért nem sikerült felkelteni az olyan intézményi óriások érdeklődését, mint például a Goldman Sachs és a JPMorgan. Van ez így, még egy Facebook esetében is, hogy elképzeléseik nem találkoznak a nagytőke elvárásaival.

100 tagot, vagyis csomópont kezelőt szeretne a FB a konzorcium tagjai között tudni, vagyis 100×10 millió dollár tőkét, azaz 1 milliárd dollárt vonnának be a projektbe.

Habár még nem tették közzé a projekt “white paper”-jét (június 18-ra várja a szakma) máris felmerült a szabályozás kérdése.

A Wall Street Journal jelentése szerint, az Egyesült Államok Bank Bizottságában lévő szenátorok  nyílt levelet küldtek a Facebook alapítójának, Mark Zuckerbergnek, hogy arról érdeklődjenek, hogy pontosan hogyan is működne az FB érméje.

A CFTC (Commodity Futures Trading Commission) pedig azt nyilatkozta a Financial Timesnak, hogy korábban tárgyalásokat tartottak a Facebookkal és hogy a cég még nem nyújtott be hivatalos kérelmet feléjük. A CFTC-s Christopher Giancarlo elmondta, hogy a testület fontolóra veszi, hogy egy Facebook digitális fizetőeszköze az ügynökség hatáskörébe tartozik-e?

Fentebb egy kicsit másabb lista, itt pedig mégegyszer a nevek szektor szerinti bontásban:

Blokklánc

Coinbase – kriptopénz pénztárca és csere tőzsde

BisonTrails – infrastruktúra szolgáltató cég.

Xapo – kriptos letétkezelő

Anchorage – a digitális eszközök letétkezelési szolgáltatója

E-kereskedelem

Ebay

Mercado Pago (MercadoLibre) – Argentína e-kereskedelmi webhelye, amely az Egyesült Államokban online piactérrel és aukcióval rendelkezik

Farfetch – online platform a luxus divathoz

Befektetési vállalkozások

Andreessen Horowitz – Marc Andreessen és Ben Horowitz által alapított kockázatitőke-társaság

Union Square Ventures – kockázatitőke-társaság New Yorkban

Creative Destruction Lab – a skálázható, tudományalapú cégek magvető programja

Ribbit Capital – kockázatitőke-társaság, amely a korai stádiumú vállalatokba fektet be

Thrive Capital – kockázatitőke-társaság, amely az internetes és a szoftver befektetésekre összpontosít

Nonprofit

A Nők világbankja – 40 független mikro-pénzintézetből álló hálózatot és bankokat használ, amelyek támogatást nyújtanak a kevésbé fejlett világban élő vállalkozóknak, nagy hangsúlyt fektetve a nőkre

Kiva – 501: non-profit szervezet, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy platformján keresztül pénzt adjanak az alacsony jövedelmű vállalkozóknak több mint 80 országban

Mercy Corps – globális humanitárius segítségnyújtási szervezet, amely támogatást nyújt a katasztrófák által sújtott régióknak, legyen az gazdasági, környezeti, társadalmi vagy politikai katasztrófa.

Fizetési szolgáltatók

Visa

Stripe

PayPal

PayU

Mastercard

Utas-megosztó szolgáltatások

Lyft

Uber

Közösségi média

Facebook (Calibra) – Facebook leányvállalat a Libra számára

Távközlés

Vodafone

Illiad

Booking Holdings – online utazás szolgáltató

Digitális zene-, podcast- és videostreamelő szolgáltatás

Spotify

Forrás: theblockcrypto.com

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu