Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapAIAz .org ügy folytatódik.
17
jan

Az .org ügy folytatódik.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Esther Dyson nevét sokan a “2.0 verzió (életünk a digitális korban)” c. könyv alapján ismerhetik, illetve a magunk részéről “A ­ „kibertér”­ és­ az „amerikai álom”: Magna­ Charta a­ Tudás­ Korához” c. poszt szerzőjeként említettük.

“A 2.0 verzió-ban megpróbáltam felvázolni, hogy miképpen képzelem az életet a digitális korban. Nem konkrét modellt vagy pontról pontra kidolgozott tervet szerettem volna készíteni, hanem valamiféle iránymutatást, segédletet adni a kibertérben érvényes jogok és szabályok kialakításához… Magunk és a gyermekeink a társadalmi, szellemi és üzleti életünk egyre nagyobb részét töltjük majd el a digitális világban. Abban szeretnék segíteni, hogy ezt a világot a magunk igényei szerint alakítsuk ki és tegyük élhetővé.” – Eshter Dyson nyilatkozata a 2.0 verzióról.

Most azonban egy másik ügy kapcsán is előkerült a neve, ami nem is csoda, mivel az ICANN is érintett az ügyben.

„Úgy tűnik, hogy mégsem egy pénzügyi befektető tulajdonába kerül a[z egyik] legfelső szintű tartománynév.

Számos neves internetes személy fogott össze azért, hogy ne valamilyen pénzügyi befektetői társulás szerezze meg a .org csúcsdoménért felelős szervezetet – erről a Reuters számolt be. Korábban az a döntés született, hogy a szervezetet az Ethos Capital nevű pénzügyi befektetőcégnek adják el, de egy most megalapított csoport ezt megakadályozná. A csapat társvezetője Katherine Maher, a Wikimédia Alapítvány vezérigazgatója, míg a tagok között van Michael Roberts, az ICANN alapító elnöke és Esther Dyson, az ICANN egykori vezetője. Az elképzelést támogatja az Electronic Frontier Foundation (EFF) is.

Maher elmondta, hogy a tervük az, hogy a .org segítségével egy olyan helyet hozzanak létre az interneten, amely a közérdekeket jeleníti meg és amelyen keresztül a különböző oktatási, illetve humanitárius intézmények, valamint az olyan szervezetek, mint a Wikipédia szélesebb felhasználási lehetőségeket kínálhatnak az internetezőknek. Dyson az elképzelésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy egy magánberuházónak minden bizonnyal az lenne az érdeke, hogy nyereséget termeljen, míg ők a nonprofit szervezeteket és a nyilvánosságot akarják szolgálni és védeni.

Bill Woodcock, a Packet Clearing House (PCH) nevű szolgáltató első embere is támogatta a kezdeményezést. A menedzser korábban már bírálta a .org csúcsdomén értékesítésével kapcsolatos terveket és levezette, hogy az Ethos Capital üzleti modellje csak a költségvetés komoly csökkentésével lehetne megvalósítható, ami viszont veszélyeztetné a doménstabilitást. Az ICANN-nak még engedélyeznie kell az tranzakciót, továbbá a szervezet minden bizonnyal számos részletinformációt fog bekérni. Erre legkésőbb január végéig van ideje.”

Forrás: itt.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu