Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapAdósságVan eljön-e a Minsky pillanat?
26
febr

Van eljön-e a Minsky pillanat?

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    1 Komment
  • Kategória

Vagyis alkalmas lehet-e a Corona vírus, – akár szándékoltan, akár szándékolatlanul arra -, hogy aztán azzal (ti: a vírussal) lehessen megmagyarázni a gazdasági történéseket?

Hyman Minsky amerikai közgazdász után Minsky-pillanatnak nevezzük azt a pillanatot, amikor egy látszólag megingathatatlan pénzügyi-gazdasági rendszer egy szempillantás alatt összeomlik. Ilyen pillanat sok volt már a világtörténelemben egyébként. Kérdés, hogy tavaly mondjuk erről beszélt-e Ray Dalio vagy csak beugratós játékot űzött saját célok érdekében?

Minsky ezt először egy 1964-es cikkében írta le, amikor is – mint posztkeynesiánus tanokat hirdető közgazdász – annak az aggodalmának adott hangot, hogy esetleg a pénzügyi piacokat veszély vagy összeomlás fenyegeti.

Minsky ugyanis már akkor! aggodalommal figyelte a pénzügyi piacok deregulációját, az adósságfelhalmozásból finanszírozott növekedést, és a hozzá kapcsolódó általános eufóriát.

Elmélete szerint ugyanis a pénzügyek hosszú fejlődési ciklusainak a végén a mély depressziót elindító eseménynek nem kell igazán komolynak lennie ahhoz, hogy igazán komoly következményekhez vezessen.

A pénzügyi piacokról a reálgazdaságra is átterjedő globális krach tehát nem mai keletű dolog.

Hogy jelen pillanatban ennek nyitányát látjuk vagy valami mást, azt egyelőre még nem lehet megmondani.

Annyi viszont biztos, hogy a Magyar Állam okosan játszott, amikor megnövelte az ország aranytartalékát (bár kétszer ennyi arany is elfért volna éppen) és megnézve a januári inflációs adatokat, az is ügyes húzás volt (mármint az Államnak), hogy beterelte a MÁP-ba a lakosság pénzének jó részét. Aztán, hogy ezzel ki hogyan jár, az már más lapra tartozik.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
1 Komment

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu