Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinInterjú az InLock projekt kapcsán.
14
szept

Interjú az InLock projekt kapcsán.

Mindig örülünk, ha hazai vonatkozású blokklánc és kripto eszközosztály hírekről, eseményekről adhatunk hírt oldalunkon.

Legyen ez akár blokklánc konferencia, vagy egy épülő, alakuló blokklánc projekt vagy bármi más. Oldalunk örömmel ad hírt minden olyan kezdeményezésről és projektről, ami akár közvetve, vagy közvetlenül a hazai kirpto pénz és blokklánc szcéna fejlődését erősíti.

Azt hiszem Csabai Csabát nem sok mindenkinek kell bemutatni a hazai blokklánc szcéna résztvevői közül.

A személyéhez köthető InLock projekt indulása kapcsán készítettem az Inlock csapatával egy interjút. Az interjú alapját az adja, hogy “közel egy éves előkészület után szeptember végén indul az INLOCK, aminek célja, hogy nemzetközi porondon versenyeztesse a regionális kereskedelmi bankok hitelnyújtási szolgáltatásait.”

1. Milyen problémát old meg az INLOCK?

A kriptopénzeket még ma is nehezen lehet hasznosítani, kevés az elfogadóhely, eladni pedig komoly járulékos költségekkel jár, ráadásul a keletkező profit adókötelezettséget is indukál. Ráadásul rendkívül kockázatos is, hiszen ha ma eladom a kpriptopénzemet, hogy áthidaljak egy átmeneti likviditási problémát – később könnyen lehet, hogy csak sokkal drágábban tudom visszavenni azt. Ezeket a faktorokat együttesen  (spendability problem) elkölthetőségi problémának nevezzük.

2. Szerepel-e valamely szereplőnek (és, ha igen kinek) a könyveiben a kölcsönvevő által nyújtott fedezet?

Nagyon fontos, hogy a lekötött kriptoeszköz végig a kölcsönvevő tulajdona marad csupán zárolásra kerül a futamidő alatt. A felek megállapodnak abban, hogy egy technológiai zár alá helyezik a fedezetet, amelyből egyedül akkor lehet “kicsomagolni” ha visszafizetésre került a hitel vagy terminálni kellett a fedezetet. Ezekután a kérdésre válaszolva, a kölcsönvevő könyveiben szerepel a fedezet. Terminálás esetén pedig eladásként jelenik meg az ügylet.

3. Kérlek vezesd le a 4 szereplős rendszer működését a fedezet likvidálása kapcsán. Hogyan működik a fedezettel kapcsolatos “utasítás” a CM részéről az okos szerződéssel? Mi történik, ha  “meghackelik” a CM hot walletjét, tehát önhibáján kívül veszíti el a kriptoját? 

Kezdeném rögtön a végén: Az ügyfél kriptopénze a multisig walletbe kerül, onnan a CM csak akkor kaphatja meg, ha a szerződés árfolyamcsökkenés miatt terminálásra kerül. A CM végzi el a letétbe helyezett kriptopénzzel azonos értékű saját kriptopénzének eladását ha indokolja az árfolyamváltozás – ezután a CM fizeti vissza a kölcsönkérő tartozását – ez egyfajta kezességvállalásként értelmezhető. A CM ezután jogosult megkapni a multisig walletben tárolt fedezetet, de csak miután hitelt érdemlően bizonyította, hogy végrehajtotta az átutalást és a hitelező visszakapta a hitel összeget (és a kamatot). A Collateral Managert érő esetleges egyéb károkért (például a kérdésben szereplő fedezeti hot wallet feltörése) egyedül a CM a felelős, az ebből fakadó veszteségeit sem a platform, sem a hitelfelvevő felé nem háríthatja át. Ha egy CM a futó kontraktusai közben válik fizetésképtelenné, akkor a platform automatikusan új CM-et keres a kontraktushoz és áthelyezi hozzá a fedezet kezelését is. 

A fedezetkezelés multisig wallet és smart contract együttes alkalmazásával valósul meg. Tehát a 4 szereplő aki részt vesz ebben a folyamatban aláíróként: Collateral Manager; INLOCK platform; Delegated Supervisory Board Member (DSBM); és maga a Smart Contract. Ezen szereplők közül három együttes aláírása kell ahhoz, hogy a multisig walletből ki lehessen utalni a benne tárolt vagyont. Ezen szereplők incentíva rendszere úgy lett megtervezve, hogy rosszhiszemű összejátszás esetén sem képesek hozzáférni annak tartalmához (ehhez ellenérdekelt feleknek kellene összejátszani). A smart contract tartalmazza a hitelszerződés összes lényeges elemét, ebből áll össze a kód döntési fája, amely bizonyos események esetén feladatokat kezdeményez a szereplők számára, amelyet azoknak végre kell hajtani. Egy egyszerű példa erre, ha igazoltan megtörtént a visszafizetés: erre az eseményre a smart contract benyújtja a szavazatát, hogy a fedezet visszafizethető a kölcsönkérőnek. Ezt az INLOCK platform is ellenőrzi és szavaz – az utolsó résztvevő pedig maga a kölcsönfelvevő, aki szeretné visszakapni a lekötött kriptopénzét. Így elő is állt a 3/4 szavazat ami elégséges a multisig wallet kinyitásához. Szándékosan említem ezt a példát, mert ebből látszik, hogy a fedezet visszautalásához nem szükséges a CM szavazata. 

4. A Howey teszt alapján minek minősül az ILK token? Technikailag milyen tokenről beszélünk? 

A mai napig nincs olyan metódus amely alapján biztosan el lehetne dönteni, hogy egy tokent a felügyeleti szervek pl. az amerikai SEC milyen besorolásúnak fog tekinteni a vizsgálata során. A legjobb közelítés maga a Howey teszt: egy űrlapot kell elképzelni, amelynek révén kirajzolódik az adott token karakterisztikája, vizsgálja például, hogy van-e belekódolva osztalékfizetés, vagy egyéb mesterséges felhajtóerő. Alapvetően ha a befektető effektív teljesítmény nélkül érhet el nyereséget, pusztán a vállalat teljesítménye révén. A Howey teszt ennek megfelelően azt mutatja meg, hogy minél alacsonyabb a kockázati pontszám annál kevésbé valószínű, hogy a felügyelet később securitynek minősíti. Az ILK token Howey pontszáma 0. tehát használati token.

5. A token befektetők a SAFT vagy a SAFE alapján kapnak a tokenekből “részesedést”?

Kizárólagosan SAFT dealek történt már a korai seed fázisban is. 

6. Mi történik akkor ha a reserved DSBM tagok sem érhetőek el egy szituáció megoldása kapcsán? Mi alapján lesz valakiből elsődleges DSBM tag?

Összesen 100 DSBM tag szerepel a rendszerben, minden kontraktushoz egyet rendelünk hozzá. Végeztünk erre vonatkozó szimulációkat, a tényleges beavatkozást igénylő események száma várhatóan rendkívül alacsony lesz. DSBM által végzett felügyelet egy lehetőség, amennyiben egy felkérésre nem reagál az illető DSBM, akkor a rendszer allokál egy másikat. Összesen 100 DSBM jogosultság került kiosztásra a finanszírozás korai fázisaiban, ezzel szerettük volna külön honorálni a korai támogatókat. Természetesen ezeket a jogosultságokat át lehet ruházni, a főszabály az, hogy egyszerre maximum 100 lehet.

7. Milyen esetekben és hogyan módosítható a smart contract?

Smart contract módosításához minden aktív résztvevő jóváhagyása szükséges. A legtriviálisabb példa talán a plusz fedezetbevonás a kontraktusba. 

8. Ha jól láttam cca. 8%-os margin call-lal számol a rendszer. Ez milyen számítás alapján jön?

A platformon 6%-a minimum túlbiztosítási ráta. Több évre visszamenőleg elemeztük az árfolyamokat, és ez az a minimum szint, amely alatt már problémák léphetnének fel a terminációs folyamatban. A piac többi szereplője ennél jóval magasabb szintet határozott meg, amelynek az az eredménye, hogy a fedezetnek csak sokkal kisebb részét lehet hasznosítani. Mi azonban technológiánknak köszönhetően jobb feltételeket tudunk biztosítani.

10. Lehet-e valamit tudni az ILK token kripto tőzsdei bevezetéséről?


A tőzsdei bevezetéseket nem áll módunkban kommunikálni, a 4. pontban kifejtett felügyeleti álláspont miatt.

Köszönjük az interjút!

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
4 hozzászólás
  • Péter Válasz

    Variance-on kívül szerintem kevesen értik ezt a nyelvezetet Ezen simán elbukhat a projekt ha nem lesz képes a nagyközönség számára is érthetően fogalmazni. sorry

    2018-09-15 at 08:19
    • dr. Varsányi Károly Válasz

      Van benne igazság, de kérdés, hogy mi a cél? Csabiék induló projektje szerintem most a nagy pénzekre lő, azok meg pontosan értik, hogy mitől döglik a légy. A szolgáltatás célközönségének nyilván közérthetőbb anyag készül, de az még odébb van. Aki meg pénzt tesz ebbe a projektbe azzal muszáj azzal a terminus technicus-szal beszélni, amit ő beszél és ért. Pláne nemzetközi szinten.

      2018-09-15 at 09:36
  • Még egy kis InLock. - Digitalcash.hu Válasz

    […] a pénteki anyagunk kapcsán megkaptuk, hogy “Variance-on kívül szerintem kevesen értik ezt a nyelvezetet Ezen […]

    2020-02-02 at 13:48
  • Új termékkel jön az Inlock. - Digitalcash.hu Válasz

    […] már hírt adott a magyar fejleztésű InLockról a digitalcash.hu […]

    2020-02-02 at 13:49

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu