Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBlokkláncBSNKína Blokklánc alapú Szolgáltató Hálózatának (BSN) 2021-es nagyívű terveiről.
16
jan

Kína Blokklánc alapú Szolgáltató Hálózatának (BSN) 2021-es nagyívű terveiről.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Ahogy korábban már többször megírtuk, folyik a digitális tér, a kibertér kolonizációja. Ez a pénzügyekben nagyon látványosan történik.

Magáncégek és államok küzdenek egymás mellett és ellen vállvetve. Kína pedig az élvonalban van ebben a versenyben.

Persze mindezt eufemisztikusan csak “szabványosított digitális pénzátutalási módnak és fizetési eljárásnak” hívják, de ha Kína sikerrel jár abban, hogy hálózatába országok, társaságok nemzetközileg “belépjenek”, akkor bizony jelentős szerepe lehet a mások által használt szabványok meghatározásában.

A kínai blokkklánc-alapú szolgáltató hálózat (BSN) ma egy merész tervet vázolt fel egy leendő globális hálózatról, amely több ország (jövőbeli) központi banki digitális pénznemét (CBDC) támogatná.

Célja, hogy 5 év alatt kiépítse az egyetemes digitális fizetési hálózatot (UDPN).

2021. második felében már egy béta verzióval terveznek.

Kína ugyan nem említi fizetőeszközként a tervekben a digitális jüant vagy eCNY-jét, de kétségtelen, hogy ez lesz az első amit használni kell majd a hálózaton és csak a jüan után engednek be más devizákat a hálózatra.

A tervek szerint 2021-ben a BSN terjeszkedni fog és nyílt és befogadó módon folyamatosan új utat nyit a blokklánc-szolgáltatók és felhasználók számára- ahogy ezt tájékoztatójukban írják.

Ebben az évben a BSN továbbra is jelentős összegeket fektet be a kutatás-fejlesztésbe, lehetővé téve az új funkciókat a BSN-termékekben, valamint számos fontos projektet és partnerséget indít a blokklánc-technológia tömeges átvételének felgyorsítása érdekében világszerte.

A BSN 3 fő blokklánc szolgáltatást kínál: engedélyes/engedélyhez kötött blokklánc szolgáltatásokat, engedély nélküli blokklánc szolgáltatásokat és interchain (láncösszekötő) szolgáltatásokat.

A következő 4 szempont határozza meg a BSN 2021-re vonatkozó ütemtervét.

1.Egyetemes digitális fizetési hálózat (UDPN) kiépítése.


A cél az, hogy a központi bank digitális pénznemeket (CBDC) biztonságos és likvid kormányzati támogatott fizetési módként alkalmazzák világszerte. Sok központi bank úgy ítéli meg, hogy a CBDC elengedhetetlen egy digitális világban, ahol a készpénzfelhasználás folyamatosan csökken. A CBDC-k teljesen megváltoztatják a hagyományos valuták jelenlegi fizetési és forgalmi módszereit, következetesen építik a fizetési rendszerek ellenálló képességét és jelentősen növelik az áruk globális forgalmát és a valuták közötti elszámolást.

A BSN 5 év alatt egy univerzális digitális fizetési hálózat (UDPN) kiépítését tervezi a különböző országok CBDC-i alapján, több nemzetközi bankkal és technológiai céggel együttműködve. Gyakorlatilag az UDPN-nél bármilyen információs rendszer, például banki, biztosítási, ERP- és mobilalkalmazások felhívhatják az UDPN szolgáltatásokat az API-k segítségével, hogy lehetővé tegyék a szabványosított digitális pénzátutalási módot és fizetési eljárást.

Az UDPN kényelmes és költségbarát globális fizetési megoldás.

2. Folytatni a BSN hálózat bővítését.


A BSN tovább folytatja a hálózat bővítését azzal, hogy több nyilvános városi csomópontot (PCN) hoz létre, több alkalmazási keretrendszert integrál, és több BSN portált épít ki világszerte.

A BSN Kínának 150 PCN-je lesz,a BSN International PCN-i hozzávetőlegesen pedig elérik az 50-et, ezzel lefedik majd a legtöbb fejlett országot és a viszonylag magas gazdasági növekedéssel rendelkező fejlődő országok közül is jó párat.

Portálok:


A BSN China-nak 30 portálja lesz, köztük 10 BSN tartományi gerincportál és 20 iparág-specifikus portál. A BSN International 10 országban / régióban 10 portált fog kiosztani.


Keretrendszerek:


A BSN befejezi a világ összes mainstream engedélyezett keretrendszerének az integrációját, a BSN International pedig 30 nyilvános blokklánc keretrendszerét alakítja ki. Ezzel egyidejűleg legalább 3 új, láncokon átívelő protokoll is indul.

3. A magán BSN-t és az Empowerment Platform támogatása.


A BSN továbbra is befektet a kutatás-fejlesztésbe, valamint növeli a Private BSN (one-stop-shop megoldás a decentralizált alkalmazások (DApps) menedzselésére a fejlesztők részére) és az Empowerment Platform (a BSN core Api szolgáltatója) értékesítését.


A magán BSN-t Kína eddig 6 tartományában telepítették, 2021-ben cél Kína összes tartományának (23) lefedése.

A BSN nyilvános hálózat és a Private BSN egyesítésével a BSN a kínai digitális gazdaság és társadalmi kormányzás alapvető „új infrastruktúrája” lesz.

2021-ben az Empowerment Platform több nyelvet támogat, és sokkal szélesebb körben fogják népszerűsíteni nemzetközileg, hogy összhangban legyen a BSN globális elrendezésével és fejlesztésével.

4. A BSN ökoszisztéma felvirágoztatása.


A BSN megerősíti partnerségét a felhőszolgáltatókkal, a keretrendszer-szolgáltatókkal és a portálszolgáltatókkal, és új regionális partnereket keres, hogy a BSN szolgáltatása költséghatékonyabb és interoperábilisabb legyen a kkv-k és az egyéni fejlesztők számára.

2021-ben a BSN Fejlesztési Szövetség átfogó és kiforrott képzési rendszert hoz létre Kínában, hogy minél több természetes személyt és jogi személyt (szervezetet) tudjon képessé tenni a blokklánc-technológiák hagyományos információs rendszerekbe történő beágyazására, amelyek ezáltal a reálgazdaságot költséghatékonyabbá teszik, és elősegítik a technológiai innovációt..

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu