Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBüntetőjogBitcoin bűnüldözés Angliában.
11
aug

Bitcoin bűnüldözés Angliában.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    2 hozzászólás
  • Kategória

Korábban írtunk már a digitális devizák polgári jogi vetületéről. Akkor megpendítettük, hogy a jogász kollégák közül igazán vehetné valaki a fáradtságot, hogy elemezze egy kicsit szakmailag is a digitális devizákhoz és a blokklánc technológiához kapcsolódó bűncselekményeket. Úgy tűnik ez egyelőre még várat magára, de addig is „kedvcsinálónak” nézzük meg, hogy hogyan csinálják mások.

Az Egyesült Királyságban nemrégiben megjelent egy érdekes tanulmány, ami a nyomozó hatóság (rendőrség) és az ügyészség/bíróság digitális devizákkal kapcsolatos teendőit taglalja. A tanulmányt a rendőrséget „kívülről”  segítő  –  Policing Research Partnership jelentette meg és teljes terjedemében itt tudjátok elolvasni:

(Reméljük a szélesebb olvasóközönségen túl lesz majd olyan büntetős kolléga, aki szintén elolvassa. Ez esetben szeretnénk komment formájában kérni a véleményét, ha megoldható.)

Ebben a tanulmányban a Bitcoin és az egyéb digitális devizák, – valamint  implicit módon a blokklánc technológia is – a XXI. századi bűnözés kapcsán, mint elkövetési tárgy,  közvetítő eszköz, vagy megszerzendő vagyoni érték van kezelve.

Emlékezetes az NHS (angol egészségbiztosítási rendszer) ellen 2017. májusában intézett kiber támadás, melynek során a támadók Bitcoint követeltek a ransomware (zsaroló vírus) eltávolításáért cserébe. Egy egész egészségügyi adatbázist megbénítani bizony nem egy „piti” bűncselekmény, elég itt csak a lehetséges rossz következményekre (esetleges emberi életek elvesztése) gondolni.

Ennek megfelelő komolysággal kezeli az angol rendőrség is a helyzetet, mert – mint a tanulmányból kiderül – több képzést (többféle formában) is kaptak az ilyen területen dolgozó angol rendőrök

Olyan szinten veszik ezt komolyan, hogy a különböző egyetemekről (Leeds, Liverpool, Birmingham) hívtak előadókat tréningeket tartani, illetve a különböző digitális devizákat tároló  és árusító eszközök (pl: Ledger, Trezor, BTM, stb.) működését jól ismerő vagy azokat forgalmazó szakemberek is tartottak előadásokat a rendőrségen.

A végső cél a Bitcoinnal elkövetett/vagy a Bitcoinra (és egyéb kripto pénzekre) elkövetett fizikai és digitális aktivitás felismerésének „gyakorlása”, tehát például hogy hogyan ismerheti fel azt a rendőrség, ha valaki Bitcoinnal mos pénzt.

Akármilyen hihetetlen is, de a Europol statisztikái szerint globálisan a pénzmosás 3%-a zajlik digitális devizák segítségével. 

Tekintettel arra, hogy az Egyesült Királyságban sincsen még szabályozás sem a digitális devizákra, sem pl. a BTM-ekre, ezért a Bitcoinnal történő tranzakciók lehetséges után-követését a bűncselekmények kapcsán kiemelten fontosnak tartják. Magát a különböző digitális deviza tőzsdék által kért azonosítást (útlevél, KYC, stb.) kijátszhatónak tartják a nyomozó szervek, ezért magán cégektől (Chainalysis, Elliptic) kérnek segítséget adott esetben és próbálják elsajátítani a visszakövetés alapjait.

Ezen túl e-learning csomagban is kapnak infókat a személyes konzultációkon és tréningeken felül a derék angliai nyomozók, akik egyébként a közvélekedésnek megfelelően – saját tapasztalataim alapján is – valóban udvariasak és segítőkészek.

A tanulmány világosan kimondja, hogy per pillanat – minden erőfeszítés ellenére – még nincsenek az angol nyomozók teljes körűen felkészülve az ilyen típusú bűnözéssel szemben. Több szimulációt is végrehajtottak (dark web-ről vásárlás, Bitcoin „lefoglalása”, ATM használat, egyéb digitális deviza tároló használata, a blokklánc visszakövetése, stb.), amik mind azt a célt szolgálják, hogy legalább az elméleti és gyakorlati alapokat megkapják a digitális devizák és a blokklánc technológia kapcsán a rendőrök, hiszen a Bitcoinért vagy Bitcoin, mint fizetőeszköz segítségével elkövetett bűncselekmények (lopások, csalások, zsarolások, pénzmosás, emberkereskedelem, terrorizmus) száma egyre nő.

Ezen felül munkacsoportok dolgoznak például a Bitcoin lefoglalásának és a lefoglalt Bitcoin hatósági letétjének szabályainak kidolgozásán a készpénz mintájára. Nagyon érdekes és egyben jelentős is, hogy a Bitcoint (és egyéb digitális devizát) bűnjelként a pénz!!! kategóriájába sorolták be.

Ez nem azt jelenti, hogy a magyar törvényhozásnak feltétlen ezt a kategóriát kell majd használni, hiszen lehet, hogy ők pénzhelyettesítő eszközként, vagy egyéb jogcímen fogják majd a messze jövendőben szabályozni, de mindenesetre elgondolkodtató lehet majd itthon is.

(Akik tudnak a sorok közt olvasni, azok tudják, hogy itt bizony a saját besorolásunkra (digitális fizetőeszköz, digitális pénz)  célozgattunk:-)

Jó lenne, ha ilyen kezdeményezések Magyarországon is elindulnának a nyomozóhatóság szervezeti keretein belül, vagyis, ha az erre illetékesek megpróbálnának valami hasonló felkészítést tartani az ezzel foglalkozó nyomozók számára. Minél felkészültebbek ugyanis a nyomozók, annál hamarabb tudnak adott esetben lépni az ország területén esetlegesen jelentkező kiber bűnözés és maguk a bűnelkövetők ellen is.

Fogalom nélkül, eszközök és módszer nélkül elindítani egy nyomozást nem feltétlenül szerencsés, ott amikor adott esetben a gyors visszakövetésnek (amíg el nem jut az érték a pénzmosodákig) nagyon nagy jelentősége van.

A poszt szerzője ugyan nem büntető jogász, de azért nem kell különösebb büntető jogászi szakértelem ahhoz, hogy meglássuk, hogy a magyar büntetőjogi törvények (akár az anyagi, akár az eljárásjogi) és a végrehajtásra vonatkozó rendeletek sincsenek felkészülve a Bitcoinnal kapcsolatosan vagy a Bitcoinra (és a többi digitális devizára) elkövetett bűncselekmények kapcsán.

Ezzel még a szervezett bűnözésről (lásd: Europol statisztikái), a terrorizmusról és pénzmosásról még nem is beszéltünk.

Az angol rendőrség és igazságszolgáltatás jó irányt mutat. Most már csak rajtunk áll, hogy követni akarjuk-e vagy sem. Véleményem szerint ez nem lehet kérdés: követnünk kell, ha XXI. századi módszerekkel szeretnénk harcolni a XXI. századi elkövetők ellen.

Írta: dr. Varsányi Károly, jogtanácsos

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
SZÓLJ HOZZÁ
2 hozzászólás
  • Lakatos Tamás Válasz

    Nálunk ebben is “kicsit” hátrébb tartunk. De gondolom ez senkinek nem meglepő.

    2017-08-11 at 21:46
    • Carlo, Digicash, Jofkov Válasz

      Sajnos ez igaz, de nem kellene ennek így lennie, ha meg volna rá az akarat…

      2017-08-12 at 11:07

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu