Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinA kriptodollár mosolya, avagy a Bitcoin deflációs természete.
04
okt

A kriptodollár mosolya, avagy a Bitcoin deflációs természete.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Néha egy kép többet ér minden szónál.

Azt hiszem a kriptodollár (és itt nem a Tetherre gondolunk) mosolya mindent elmond. 

Ha valakinek nem volna egyértelmű, akkor álljon itt a Bitcoin természetével kapcsolatban annak közgazdasági újdonsága: a deflációs pénz jellege.

A forgalomba kerülő bitcoinok száma egy könnyen megjósolható görbe, amely 2140-re éri el a 21 milliót. Az egyre csökkenő mértékű kibocsájtás miatt a bitcoin hosszabb távon deflációs pénz, azaz a bitcoint nem lehet a tervezett kibocsájtási ütemet meghaladó mértékű új pénz ”kinyomtatásával” elinflálni, vagyis a pénz deflációs tendenciát rejt magában.

A defláció az a jelenség, melynek során a pénz értéke nő, mivel a kereslet és a kínálat közötti egyensúly hiánya felhajtja a pénz értékét. Az árak deflációja, vagyis az infláció ellentéte azt jelenti, hogy a pénznek idővel egyre nagyobb lesz a vásárlóértéke.

Számos közgazdász szerint egy deflációs gazdaság katasztrófát jelent és mindenáron el kell kerülni. Ennek az az oka, hogy a gyors defláció időszakában az emberek inkább felhalmozzák a pénzt, ahelyett hogy elköltenék, mert azt remélik, hogy az árak csökkenni fognak. Ilyen jelenség bontakozott ki Japán „elveszett évtizede” során, mikor a kereslet teljes összeomlása egy deflációs spirálba taszította a japán pénzt.

A bitcoinban hívők szerint viszont a defláció nem rossz, mert a bitcoin deflációját nem a kereslet összeomlása okozza, hanem az előre megjósolható kibocsájtása. Ez egyébként az általunk ismert deflációra az egyetlen példa, mert a papírpénz korlátlan nyomtathatósága mellett nehéz deflációs spirálba kerülni, kivéve, ha teljesen összeomlik a kereslet. 

Azzal is érvelnek, hogy a deflációs pénz által okozott felhalmozási ösztön árleszállításokkal legyőzhető, ha ennek mértéke nagyobb, mint a vevő felhalmozási ösztöne. Mivel az eladó szintén érdekelt a pénz felhalmozásban, a leszállított ár jelenti azt az egyensúlyi árat, amely mellett a két felhalmozási ösztön kiegyenlíti egymást. A legtöbb eladó cca. 30%-os árleszállítással különösebb nehézségek nélkül le tudja győzni a felhalmozási ösztönt, és bevételt tud generálni. 

Hosszútávon kiderül, hogy kinek van igaza.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Képek forrása: Zerohedge, Colourbox

 

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu