Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapDigitális fizetőeszközökMi fogja lecserélni a Facebook-ot?
18
febr

Mi fogja lecserélni a Facebook-ot?

Írtunk már korábban arról, hogy a magunk részéről miért tudnánk támogatni a decentralizált megoldásokat, akár az internet (egyéni) használata (dns-ICANN), akár a közösségi háló(zato)s/média megoldások kapcsán.

Mára a FANG vagy FAMGA cégek – ha nem is az éj leple alatt, de hosszú évek kitartó munkájával – közművesítették magukat, vagyis kvázi közművekként beépültek az átlag felhasználók mindennapjaiba.

Lemondani róluk nehéz, igen nehéz. Egyrészt valóban jók és olcsók, tehát olyan megoldásokat kínálnak (gondoljunk itt csak a Google-re), amit máshonnan csak drágábban vagy nehezebben tudnánk elérni.

Másrészt meg mindenki őket használja, ők a standard, hozzájuk optimalizál mindenki mindent.

Sokan azt gondoljuk/gondolják, hogy mi az a kis adat, az a kis információ, amit önként és dalolva átadunk nekik minden nap, cserébe a kényelemért?

Adott esetben minden. Csak nem most, hanem a jövőben.

Elég sok helyen elmondták már ezt és én is leírtam, hogy a jövőben az új gazdaságban a digitalizált, biztonságosan tárolt és nyilvánosan közzéférhetővé tehető információ lesz a gazdaság és jog alapköve.

Olyan ez – véleményem szerint – jelenleg az adatok kapcsán, mintha valaki most elpotyázná a meglévő Bitcoinját. Arról is lehet tudni, hogy nem mindig lesz elérhető ezen az áron, és szerintem az adattal is ez lesz a helyzet.

Iszonyatos pénzek mennek el már most is az adatok megszerzésére. Már most is erre hajt mindenki, nemhogy majd a jövőben. Nem mindegy, hogy decentralizált vagy centralizált lesz az internet és ugyanígy az adatok.

Ezért is örültem, amikor az általam is szemmel tartott Blockstack feltűnt a “The Economist” videójában, mert ez a projekt egy új és szabadabb internet ígéretét hordozza magában. (A videóban szereplő másik decentralizált (közösségi média) megoldást a Mastodont nem nagyon ismerem)

A Blockstack fejlesztői nyíltan azon dolgoznak, hogy letegyék a következő internet alapjait, egy teljesen decentralizált hálózat formájában, ahol elviekben a felhasználók saját maguk rendelkeznek a saját adataikkal.

Volt már “hasonló” kriptos próbálkozás is és érzésem szerint a jövőben még szerepe is lehet annek a kriptonak is.

A kriptopénzekkel visszakerülhet a pénz feletti rendelkezés joga az emberekhez, míg a Blockstack-kel a adataik feletti rendelkezési jog, hiszen a Blockstack alkalmazásaiba bejelentkezve csak a felhasználók által kiválasztott személyes információk lesznek megosztva, és ezekhez csak az app. és a felhasználó fér hozzá.

A kérdés az, hogy mennyire késő és mit nyom a latban a meglévő penetráció?

Ahogy a Facebook is elindult a saját kripto pénz irányába, úgy a többi FAMGA cég is eleget tudhat már rólunk.

Az online világ decentralizálása azonban elindult és ki tudja, hogy hol áll meg?

https://www.youtube.com/watch?v=MvWZ8TrM41w

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu