Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapCardanoNéhány szó a Cardano új stabil coinjáról a Djed-ről.
27
szept

Néhány szó a Cardano új stabil coinjáról a Djed-ről.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Ami nem azonos a magyar gyermekgondozási díjjal, a GYED-del. Ennyit a jogász humorról, ami nem is létezik.

Általánosságban elmondható, hogy a kriptovaluták volatilitása az egyik akadálya azok szélesebb körű elfogadásának. A blokklánc technológia ugyan olyan előnyökkel jár, mint az átláthatóság, az adatok megváltoztathatatlansága és a pénzügyi műveletek bizonyított biztonsága, de ez nem jár együtt a blokkláncon mozgatott értékek értékállóságával. Ez egyébként sokak szerint nem is baj, de ettől még tény a tény, hogy ezek az eszközök erősen volatilisek.

A stabilcoin egy olyan kriptovaluta, amely fiat valutakosárhoz vagy egyetlen valutához (pl. USD vagy EUR) van kötve; de lehet mögötte áru(k), arany vagy ezüst vagy más kriptovaluták is. A stabilpénzek olyan beépített mechanizmusokat tartalmaznak, amelyek segítségével azok megszüntetik a volatilitást.

A Cardano projekt már korábban bejelentette, hogy ők is egy stabil coinon, méghozzá egy algoritmikus stabil coinon dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy intelligens szerződésekkel biztosítja az árstabilizációt és hogy az érme hasznos lesz a decentralizált pénzügyi (DeFi) műveletekhez.

A különböző mechanizmusok hozzájárulnak az érme értékének stabilitásához, és segítenek kiküszöbölni az árváltozásokat. Ezeket a mechanizmusokat a kereslet és kínálat gazdasági elvei támasztják alá.

A Cardano stabil coinja a Djed tehát egy algoritmikus stabilcoin szerződéses keret, amely autonóm bankként működik. Úgy működik, hogy tart egy tartalék “alapérmét”, (ami esetükben a dollár, de egyébként a Djed nem korlátozódik arra, hogy csak a dollárhoz kötődjön, kötődhet más devizákkal is) valamint stabil érméket és tartalékérméket “veret és éget”. A szerződés fenntartja a stabil érmék célárhoz kötöttségét, vásárolva és eladva stabil érméket, a tartalék felhasználásával, valamint a tartalékban felhalmozódó díjakat, amint azt az alábbi ábra mutatja.

A működtető mechanizmusok nagyjából az alábbiak:

A tartalék coin felső és alsó korlátjának karbantartása: az ár nem haladja meg vagy haladja meg a beállított árat. A normál tartalékráta tartományban a vásárlások és eladások nincsenek korlátozva, és a felhasználók nincsenek ösztönözve arra, hogy stabil pénzérmékkel kereskedjenek a rögzítési tartományon kívül egy másodlagos piacon.

Piaci összeomlás kárenyhítés: a tartalékráta függvényében meghatározott határig a rögzítés akkor is megmarad, ha az alapérme ára meredeken csökken.

Nincs fizetésképtelenség: egyetlen bank sem érintett, tehát nincs olyan bankszerződés, amely csődbe megy.

Nincs bankfutás: minden felhasználót tisztességes bánásmódban részesítenek, és ennek megfelelően fizetnek, így bizonyosan nincs ösztönző arra, hogy a felhasználók versenyezzenek a stabil érmék beváltásáért.

Monoton növekvő tőke tartalékérménként: bizonyos feltételek mellett a tartalékérménkénti tartaléktöbblet garantáltan növekszik, amint a felhasználók kölcsönhatásba lépnek a szerződéssel. Ilyen feltételek mellett a tartalékérme-tulajdonosok garantáltan profitálnak.

Nincs tartalékkiürítés: bizonyos körülmények között lehetetlen, hogy egy rosszindulatú felhasználó olyan műveletsort hajtson végre, amely ellopná a tartalékokat a banktól.

Határértékű hígítás: korlátozott, hogy hány tartalékérme-tulajdonos és nyereségük hígítható több tartalékérme kibocsátása miatt.

(Szerkesztő: ide majd várunk közgazdász végzettségű Olvasókat, akik jól megkritizálják a fenti ábrát és mechanizmust.)

A Djednek két változata létezik:

Minimális Djed: ez a verzió a lehető legegyszerűbb, intuitívabb és legegyszerűbb, a stabilitás veszélyeztetése nélkül.

Kiterjesztett Djed: ez a bonyolultabb változat további stabilitási előnyöket biztosít. A fő különbségek a folyamatos árazási modell és a dinamikus díjak alkalmazása a tartalékráta optimális szinten tartásának további ösztönzésére.

Amint azt a Cardano Summit során nem más, mint Charles Hoskinson, a Cardano alapítója elárulta, a COTI lesz a hivatalos Djed-kibocsátója/fejlesztője.

A Djed nem csak a Cardano láncára épített stabilcoin, hanem a végső érme is, amellyel a Cardano teljes hálózati tranzakciós díját be kell fizetni. Sokkal értelmesebb, ha egy lánc kiszámítható, hogy mennyibe kerül a tranzakció, ahelyett, hogy ingadozó gázdíja lenne, és a Djed ezt teszi.

Mivel a Djed kibocsátója, a COTI felelősséget vállal a stabilcoinra vonatkozó intelligens szerződések közzétételéért, és együtt is működik az azt használó, vállalatokkal, fejlesztőkkel és másokkal, akik mind a stabilcoint, mind a tartalék érmét használni akarják, ezért ennek a szolgáltatásnak a szolgáltatójaként a COTI díjat szed a Djed és a tartalékérme “veréséért és égetéséért.”

Forrás: itt.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu