Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinVolatilitás: áldás vagy átok?
  • volatilitás cikk
24
okt

Volatilitás: áldás vagy átok?

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Volatilitás? Bevallom őszintén, hogy nem nagyon hat meg a bitcoin árfolyamának ingadozása, mert még 2013-ban szereztem be a beszerezni való és 2020-ig /felez(őd)és/ szeretném is tartani, így aztán minek idegesítsem magam. Ilyen szempontból a jó öreg „buy and hold” stratégia híve vagyok, ami a részvényeknél már bevált.

Azt is kimutatták már többen és több helyen (lásd az öreg Warren B-t.), hogy nem érdemes nagyon ugrálni, hosszú távon az a jó, ha nyugton maradsz. Szóval én ezzel a „maradiak” táborát erősítem tudom jól.

Azonban nem mindenki van így ezzel, elég ha csak a haza traderek táborát nézzük meg. Azt lehet mondani, hogy (itt is) pezsgő élet folyik.

Ami tehát valakit hidegen hagy – jelen esetben a volatilitás -, az a másik számára úgy kell, mint a falat kenyér.

A volatilitás jelentése

A volatilitás egy árfolyam változékonyságáról árulkodik, egyfajta kockázati tényezőt határoz meg. Abszolút értékként kell kezelni, ugyanis a változás irányát nem határozza meg.

Ha egy árfolyam volatilitása nagy, az azt jelenti, hogy hirtelen nagyobb növekedések és csökkenések jellemzők rá.

Példák

Jó példa erre a DV Trading nevű amerikai kereskedő cég is, akik 2006 óta tradelnek, szóval valami tapasztalatuk már csak lehet (ide értve a rossz tapasztalatot is).

Ők nyilatkozták azt, hogy tekintettel arra, hogy a volatilitás a különböző befektetési eszközökben a történelmi béka feneke alatt csücsül, ezért logikus választás tud lenni számukra a digitális devizák világa. Mert ott meg van és nem is akármilyen.

Vagy éppen ott van a Don Wilson alapította chicagói DRW nevű cég, aki mostanában lép be a kriptopénzek világába.

Nagyobb volatilitás, nagyobb haszon.

Oly annyira így van ez, hogy már a Financial Times is cikket írt arról, hogy a fenti cégek mellett, egyre többen (Jump Trading, DV Trading and Hehmeyer Trading + Investments) ismerik fel a trendet és kezdenek el kereskedni a digitális devizákkal.

Szóval jönnek a mainstream high frequency trading platformok a bitcoinra és az altcoinokra is.

Persze ez a „nyitás” nem meglepő egyébként a DRW-től, azok után, hogy 2015 márciusában 27.000 (igen: huszonhétezer) BTC-t vettek meg aukció keretében a Silk Road-tól (Ross Ulbricht) lefoglalt Bitcoinokból. Szép kis befektetésre és profitra szert téve, hiszen 7,6 milláért vették ezt a mennyiséget, ami most 160 millát ér. Dollárban.

Azoknak, akik megint azzal jönnének, hogy jókor voltak jó helyen, hadd idézzük fel Hanyecz László barátunk esetét, akinek már akkor volt bitcoinja, amikor a legtöbbünknek az még egy kéjes gondolat sem volt a fejében 

Ma meg már ott tartunk, hogy Mark Cuban arra bíztat mindenkit, hogy aki elég kalandvágyó felfedezőnek érzi magát, az tegye a pénzének 10%-át bitcoinba és gondoljon rá úgy, mint amit máris elveszett (így nem éri csalódás aztán). 

(Ezt a nézetet amúgy jómagam is tudom osztani).

Vagy ott van a jó nevű coach Tony Robbins, aki szerint úgy kell kezelni a bitcoin befektetésed, mintha elmennél Las Vegasba játszani kicsit. Ésszel és a helyén. Tehát nem árt, ha tudod, hogy el is bukhatod a pénzed.

Ha már olyan arcok is a Bitcoinba való befektetésre hmmmm… „buzdítanak”, mint az öreg  Woz (Steve Wozniak), akkor azt hiszem a marketinggel nagyon nincsen gond.

Summa summárum

Ha kereskedő típus vagy és/vagy szeretsz játszani, akkor hajrá, a kereskedés előtted is nyitott.

A volatilitás ez esetben a barátod.

Amúgy meg én amondó vagyok, hogy aki mer, az nem feltétlen nyer, de aki nem mer, az biztos, hogy nem nyer.

Aztán, ha rám hallgattok, akkor azt csináltok, amit akartok.

Támogatás

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

fotó: pixelboyz

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu