Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinÜnnepeljük együtt a nemzetközi Bitcoin pizza napot!
22
máj

Ünnepeljük együtt a nemzetközi Bitcoin pizza napot!

Ma ünnepeljük a nemzetközi Bitcoin pizza napot.

Történt ugyanis, hogy 2010-ben a magyar származású Hanyecz László megéhezett egy kis pizzára. Akkor már létezett a Bitcoin és Laci barátunknak volt is belőle rendesen.

Kinézte tehát magának az általam is preferált Domino’s láncot és rendelt 2 pizzát (na, jó nem teljesen, mert akkor nem fogadta el a lánc a BTC-t, de közvetítőn (Jeremy Sturdivanton) keresztül megoldotta végül, hogy átvehesse a 2 pizzát.

Ki is fizette (vagy meg is fizette, ezt Rátok bízom) az árát, mert 10.000 BTC-t adott értük akkor.

10.000 BTC jelenleg cca. 20 millió dollárt kóstál, vagyis 5,6 milliárd forintot magyar forintban.

Hogy ez volt-e minden idők legdrágább pizzája, az közel sem biztos, hiszen 2010-es értéken a 10.000 BTC csak 41 dollárt kóstált. Az viszont, hogy Laci barátunk később megbánta a döntését, hogy BTC-vel fizetett, az majdnem, hogy borítékolható.

Mielőtt valaki azzal jönne, hogy mekkora balfék már László, jelezném neki, hogy:

1. Ma sem, és akkor sem volt senkinek sem a kezében a kristálygömb, tehát nem lehetett tudni a BTC jövőbeni árfolyamát. Aki mást mond, az hazudik. Akkor ez egy jó döntésnek tűnt, amit az idő megcáfolt.  Valószínűségek vannak és voltak, akkor is.

2. Simán kiadna a Kedves Olvasó is ennyi pénzt még 1 pizzáért is (nem hogy 2-ért), ha hiszi, ha nem, és ehhez még csak fegyvert sem kéne nyomni a fejéhez. Gondoljunk arra, hogy egy esetleges sivatagi baleset(et) (túlélő túra) után X nappal az éhezéstől meggyötörve, mit és mennyit adnál, akár csak egy pár falat élelemért. Önként és dalolva. Persze, most lehet jönni, hogy nem, én nem, (vagy akár megcáfolni engem a kommentekben), de úgy gondolom – és ezt a méltatlanul elfeledett Éhség c. könyv is alátámasztja – hogy az emberek nagy többsége persze, hogy az életben maradását választaná.

3. Laci barátunk azóta benne van a Bitcoin Wikipédiában is, nevét egy világ ismerte meg. Biztos, hogy Te is benne vagy a Bitcoin Wikipédiában? Csináltál bárminemű jó országimázst az elmúlt 7 évben? Neked volt, akkor 10.000 Bitcoinod? Nem? Miért nem? Akkor csak ítélkezni, meg vigyorogni tudsz? Laci bácsi már akkor “vágta” a BTC-t, amikor Te még nem is álmodtál róla. Ezt azért tartsd észben.

A neves esemény óta”vezetik” a Bitcoin Pizza Indexet (oda és vissza is, vagyis, hogy most hány BTC lenne 2 Domino’s pizza és 10.000 BTC-ből, hány pizzát tudnál venni) és a mai nap Neki és a 2 pizzájának van szentelve. Inkább örüljünk annak, hogy van egy híres magyar is a Bitcoin háza táján. Sokan voltak már a történelemben, akik pont kimaradtak egy dolog befutásából, mert előtte szálltak ki (elég csak a Beatles-re és a Metallica-ra gondolni).

Valószínűleg, ha Neked lett volna 10.000 Bitcoinod, Te sem várod meg a 2.000 dolláros árfolyamot, valahol szépen értékké tetted volna – vélhetően – még az árfolyam(emelkedés) első szegmensében.

Szóval ahelyett, hogy kinevetnénk, inkább együnk egy szelet pizzát, ahogy azt a jó érzésű Bitcoin tulajok teszik ezt szerte a Földön:-D

Egészségünkre! 🙂

Címkék:

    dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
    Ajánlott bejegyzések
    SZÓLJ HOZZÁ

    Leave A Comment

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

    Digitalcash.hu