Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinCentralizáltabb a Bitcoin, mint azt gondolnánk?
19
jan

Centralizáltabb a Bitcoin, mint azt gondolnánk?

Mégsem olyan decentralizált a bitcoin, mint gondonánk?

Korábban írtunk már róla, hogy egyesek szerint még decentralizáltabban kellene „működtetni” a blokklánc (és egyéb) alapú technológiát igénybevevő hálózatokat.

Most a Cornell Egyetem kutatói a Falcon Relay Network (FRN) használatával arra a következtetésre jutottak, hogy a két legnépszerűbb kripto pénz hálózat/platform, azaz a Bitcoin és az Ethereum sem olyan decentralizált hálózati szempontból, mint ahogy azt gondolnánk. 

A 2 éves vizsgálatuk azt állítja, hogy a Bitcoin kevésbé használja ki a hálózatát, az Ethereum hálózata jobban elosztott, mint a Bitcoiné és a Bitcoin (hálózatnak) a kisebb bányászok számára nyújtott előnyei, a blokkok méretének korlátozása miatt gyakran előre nem láthatóak és kiszámíthatatlanok.

„A decentralizáció a Bitcoin és az Ethereum hálózatokban.” c. tanulmány a Cornell Egyetem kezdeményezésére az „Ösztönzők a kripto pénzek és szerződések kapcsán” (IC3)program kapcsán született meg a Cornellen, melyet Emin Gün Sirer (professzor és az IC3 társalapítója) vezetett.

Eredetileg februárban került volna bemutatásra ez a tanulmány egy curaçao-i pénzügyi kriptográfiai és adatbiztonsági konferencián.

A tanulmányt azonban online is közzétették és ezáltal  2018. január 15-e óta a nyilvánosság számára is elérhető.

A tanulmány a decentralizáció tényleges gyakorlatát méri, figyelmen kívül hagyva az ún. a hype-ot, amely két legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező hálózatot (a Bitcoint és Ethereumot) övezi.

A kutatók megvizsgálták a csomópontokat (node-ok) és azok összekapcsolását, a protokoll követelményeket és azt is, hogy hogyan bírkóznak meg a hálózatot ért támadásokkal.

Az FRN segítségével a blokkok sebességét elkülönítik a mérés kapcsán a hálózatok méretétől.

Úgy tűnik, hogy a Bitcoin csomópontok sávszélessége/áteresztő képessége 2016 óta 1,7-szeresére nőtt. A “sávszélesség” nagyobb elosztásával, a kutatók szerint a blokkok mérete növelhető a node-ok decentralizáltságára gyakorolt bármilyen hatása nélkül is. Ezáltal a másodpercenkénti bitcoin tranzakciók száma majdnem a duplája lehet a jelenleginek, ami a felhasználók számára fontos dolog lehet.

(Szerkesztő megjegyzése: Vajon mit szól mindehhez a Visa? Szerintem megy már a váságtanácskozás.)

“Az Ethereumhoz képest a Bitcoin node-ok egyre inkább össze vannak csoportosítva, mind a hálózati látencia (közvetlenül nem érzékelhető/mérhető), mind a földrajzi értelemben,” mondja a tanulmány.

“Több Ethereum csomópont van és azok elhelyezkedésüket tekintve jobban elterjedtek a világon. Ez azt jelzi, hogy az Ethereum csomópontok eloszlása ​​sokkal decentralizáltabb. ” 

A kutatók a fentieket annak tulajdonítják, hogy a bitcoin csomópontok több mint a fele ún. adatközpontokban helyezkedik el.

Az Ethereum node-oknak azonban csak a negyede helyezkedik el ilyen adatközpontokban.

Az adatközpontok problémákat okozhatnak a decentralizációra törekvésben, mert gyakran vállalatok tulajdonában vannak. A csomópontok számának növelése  segíthet az ún. Sybil-támadások kivédése kapcsán. Az ilyen Sybil támadások bizony veszélyt jelenthetnek a hálózati konszenzusra, mert befolyásolhatják azt. 

A tanulmány szerint mind az Ethereum, mind a Bitcoin esetében “a bányászat nagyon központosított, a Bitcoinban a négy legnagyobb bányász társaság, valamint az Ethereum első három legnagyobb bányász társasága a hash rate több mint 50% -át birtokolják.”

Valójában ezeket a rendszereket kevesebb mint 20 bányászati ​​entitás határozza meg, azaz gyakorol felettük döntő mértékű irányítást.

Forrás: itt.

 

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 4JUdGzvrMFDWrUUwY3toJATSeNwjn54LkCnKBPRzDuhzi5vSepHfUckJNxRL2gjkNrSqtCoRUrEDAgRwsQvVCjZbS5foPzvtm4KSB2MmoP

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu