Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapSzabályozásAz Integrált Jogalkotási Rendszerről.
16
márc

Az Integrált Jogalkotási Rendszerről.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

A Kormány egy korábbi határozatával (1612/2019. (X. 24.) Korm. határozat ) elrendelte az úgynevezett Integrált Jogalkotási Rendszer (a továbbiakban: IJR) próbaüzemét és 2020. augusztus 1-jei éles bevezetését. Az IJR kiépítésére vonatkozó projektről szintén határozatban rendelkezett.

Az IJR fő feladata a közigazgatás adminisztratív terheinek csökkentése.

A keretrendszer bevezetésétől magasabb színvonalú jogalkotás várható, úgy, hogy a jogszabály első tervezetének megszületésétől egészen a Magyar Közlönyben történő kihirdetéséig minden tevékenység informatikailag támogatott és összekapcsolt.

Az EJR (elektronikus jogszabály-előkészítő rendszer) az IJR fő moduljaként a 3 fő szakrendszert (GovLex, ParLex, LocLex) szolgálja ki egy általa előállított strukturált jogi dokumentum létrehozásával.

Az EJR-el, kialakításra kerül egy olyan rendszer, amely jogszabály-tervezetek és jogszabálynak nem minősülő jogi aktusok megszerkesztését és megszövegezését (a kodifikációt) támogatja (amely terület: -ti: kodifikáció- a szerző egyik kedvence).

A jogszabálytervezet megszövegezésére és megszerkesztésére az EJR-ben kerül sor, a szintaktikai és kodifikációs szabályok rendszer általi biztosításával.

(Szerző megjegyzése: kíváncsi lennék, hogy hajaz-e bárminemű EJR-es megoldás, mondjuk a Ricardo szerződések megoldására vagy sem?)

A GovLex alkalmazásával – többek között – a dokumentumküldést kiváltja a strukturáltan tárolt, algoritmusokkal kezelhető jogszabályok és a kapcsolódó előterjesztések, egyéb döntés-előkészítő anyagok egyszerű megosztása.

A GovLex-en keresztül biztosíthatók a szervezeteken átívelő véleményezések, azok összehangolása és feldolgozása.

A kodifikáció nagyrészt automatizáltan, egységes jogi adattárból táplálkozva történik. A jogszabálymódosítás minden esetben a jogszabály hatályos szövegén, mint egységes szerkezeten történik, amely alapján a módosító rendelkezéseket maga az EJR kodifikálja.

Az IJR rendszer a tervek szerint „egységesíti a jogszabályok strukturált tárolását legalább adatcsere szintjén, továbbá több ponton összekapcsolja a publikációs folyamatot és az Országgyűlés Hivatala törvényalkotási folyamatot támogató rendszereit.” További cél ezzel kapcsolatban, hogy zárt rendszerben történjen a jogszabály-előkészítés és véleményezés jelentős része is.

A rendszeren belül kialakítják az úgynevezett Jogi Adattárházat, amelyhez „kapcsolódik a különböző tagállami jogszabály-nyilvántartások tartalmának egységes hivatkozhatóságát biztosító keretrendszer megvalósításának továbbgondolt metodikája”.

Az IJR rendszerben a 2016-os kormányhatározat szerint „intelligens határozatkereső algoritmus és rendszer fejlesztése” is megvalósul.

Ezen felül a projekt keretében „intelligens jogi elemzőrendszer” készül, és biztosítják bizonyos funkciók, programok mobileszközökkel történő használhatóságát is.

„A kiterjesztett, többdimenziós (multi-level) élethelyzeti mátrix alapú funkciók kialakításra kerülnek a multi-platform megjelenítés (többek között mobileszközökre optimalizált változat kialakítása) és alkalmazás fejlesztésével együtt az állampolgárok, vállalkozások, társadalmi szervezetek számára”.

Sikeres tesztüzem esetén 2020. augusztus 1-jétől a helyi önkormányzati rendeletek megalkotásának és kihirdetésének az IJR-be történő bevonása is megtörténik.

Forrás: vonatkozó Kormányrendeletek.


dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu