Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapEgyébA WallStreetBets-es srácok ráugortak az ezüstre.
30
jan

A WallStreetBets-es srácok ráugortak az ezüstre.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Az ezüst az egyik legértékesebb fém, amelybe az arany után befektetnek a nemesfémekbe fektetők.

Az árának megkeresése/megállapítása viszont nem mindig a kereslet-kínálat viszonyait tükrözi. Igen, van, hogy manipulálják azt.

A GameStop-os esetben nyilvánosságot kapott WallStreetBets-es arcok most az írják a fórum(uk)on, hogy az ezüst piac a világ egyik legjobban manipulált piaca, ahol a fizikai ezüst ára fényévekkel van elszakadva attól az ártól, ahol elviekben lenni kéne, köszönhetően a “csak papíron” létező ezüst keresletnek-kínálatnak (ezüst papírok, azaz olyan értékpapírok – (CFD szerződések, ezüst határidős ügyletek, stb) – amelyekkel az ezüst árára lehet spekulálni).

A CFD szerződés egyoldalú megállapodás, amelyet egyrészről a kereskedő vagy befektető, másrészről a pénzügyi közvetítő köt egy eszköz árának különbségének cseréjére. Ez a szerződés addig aktív, amíg a kereskedő le nem zárja. A szerződés alapján történő kifizetések készpénzben történnek, a kereskedett eszköz tényleges kézbesítése helyett. Na, és pont itt a bökkenő is, hiszen ha valami csak papíron létezik, akkor a papíron nem nehéz nagyobb mennyiséget feltüntetni, mint amennyi a valóságban rendelkezésre állna, ha ki kellene szállítani.

Az ezüst befektetés másik népszerű módszere a határidős szerződéseknek nevezett származékos pénzügyi ügyletek.

A határidős ügyleteknél sem kell tulajdonképpen fizikai fémből tartanod, ha kereskedni akarsz vele, ellenben tudod használni a leverage (tőkeáttétel, mely által nem kell kifizetni az ügylet értékét, csak annak egy részét) lehetőségét.

A nemesfém árfolyamot időről időre megtépázzák az ún. naked short-okkal is bizonyos piaci szereplők, azaz olyan “árra való fogadással”, ahol az eladó az ügylet lebonyolítása előtt nem veszi kölcsön az ezüstöt és kölcsönmegállapodást sem köt rá. Ilyenkor az eladó még csak nem is értékpapírokat ad el, hanem csak egy ígéretet az értékpapírokra. Ezt hívják fedezetlen rövidre eladásnak és igen kitűnően lehet vele árfolyamot mozgatni. Elvileg ez tilos lenne sok piacon, de ennek betartatásával már nem fárasztják magukat a legnagyobb piacokat ellenőrző hatóságok.

A WSB-s srácok pedig ezen a piacon szólítanak fel egy újabb short squeez-re.

Az írják, hogy az ezüst valós árának valahol 1000 dollár (nekem kicsit túlzó a szám azért) kellene lennie a mostani 25 dollár helyett.

Nosza, tegyük rendbe az árat és tornázzuk fel a vásárlásainkkal. Keressünk egy ETF-et és adjunk neki.

Eddig úgy tűnik, hogy jól haladnak, mert az ezüst ára 25 dollárról 27 dollárra emelkedett. Persze lehetnek az áremelkedésnek más okai is, de vélhetően a WSB is közrejátszhatott benne.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu