Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBefektetésGameStop: kisbefektetők a nagy halak ellen?
28
jan

GameStop: kisbefektetők a nagy halak ellen?

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Hetek óta tartja lázban az érdeklődőket a GameStop és az AMC.

Mind a GameStop-pal, mind az AMC Theatres-zel a New York-i tőzsdén (NYSE) kereskednek. A kisbüfik pedig megőrülnek értük. Szószerint.

A Gamestop részvényeinek értéke januárban már 1600%-os pluszban van (lásd még: lenti ábra).

A Gamestop árfolyamát főleg az amatőr befektetők mozgatták ilyen szépre, rengetegen tőkeáttéttel, részvény-opciókkal, vélhetően részben koordináltan, részben “hype”-ból.

Néhány szabályozó már fel is szólította a NYSE-t, hogy állítsa le a GameStop kereskedését, (pl: Massachusetts legfőbb értékpapír-szabályozója, aki szerint a robusztus befektetési tevékenység nem „racionális”.)

A Nasdaq vezérigazgatója, Adena Friedman szerdán lényegében szintén azt javasolta, hogy állítsák le a részvényekkel folytatott kereskedelmet, lehetővé téve a tőzsde számára az esetleges manipulációk kivizsgálását, és a befektetők számára a pozícióik újrakalibrálását.

Érdekes felvetésnek tűnik a dolog, de azért az kérdés, hogy akkor ennek mindig így kellene lennie vagy csak akkor, ha “illetékes” helyen úgy ítélik meg? Mi alapján döntik el ezeket? Vannak univerzális szabályok vagy esetjog van?

A Fehér Ház szóvivője Jen Psaki azt nyilatkozta, hogy Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter folyamatosan figyelemmel kíséri a Gamestop és AMC körüli ralit.

A kérdés azért is érdekes, mert Trump elnök anno alá fűtött az amerikai tőzsdének rendesen, illetve van nekünk egy Teslánk és egy Bitcoinunk is.

Tehát akkor mi is a lufi, ki is dönti el azt és hogyan?

Az elmúlt években a nemesfémeknél is számolatlanul követtek el ún. naked shortokat az árfolyam ellenében (JPMorgan és tsai).

Úgy tűnik, hogy a befektetők között is vannak egyenlőbbek (Primus inter pares effektus)

Vajon ugyanez a DeFi-vel is megtörténhetne vagy sem?

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu