Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinElőzi a Bitcoin a Teslát piaci kapitalizációban.
10
febr

Előzi a Bitcoin a Teslát piaci kapitalizációban.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Idén január 7-én tettük fel a kérdést, hogy vajon lesz-e Bitcoin – Tesla flippening a piaci kapitalizáció alapján?

A kérdés és az akkori poszt alapja az volt, hogy január 7-én a CNBC-n (egy üzleti és pénzügyi hírekkel foglalkozó csatorna), megjelent, hogy Elon Musk (Tesla, SpaceX és egyéb ismert és sikeres vállalkozások alapítója) átvette a világ leggazdagabb embere címet az Amazon alapítójától Jeff Bezostól.

Kettejük csatázásai (SpaceX, bürokrácia, stb) ismertek a nagyközönség előtt, lásd még Musk hozzáállását a kérdés kapcsán:

Azt is lehet tudni tudományos berkekből, hogy minden modell leegyszerűsítő magyarázatot ad a “valóság” megértéséhez. Mégis tagadhatlan a modellek haszna a tudományos életben.

Ha most a Bitcoinra és a Teslára tekintünk a piaci kapitalizáció kapcsán, ironikus dolgot láthatunk:

A Bitcoin tehát ismét beelőzte piaci kapitalizáció alapján a Teslát. Vélhetőleg a Tesla Bitcoin vásárlása és az ennek határásra megugró árfolyam miatt.

Klasszikus definíció szerint egy vállalat piaci kapitalizációja egyenlő a részvényei számának és azok aktuális árfolyamának szorzatával. Egy tőzsde kapitalizációja egyenlő az általa forgalmazott társaságok kapitalizációjának összegével.

Ha a Bitcoinra mint vállalatra tekintenünk (és itt jön a modell hibája, hiszen a Bitcoin nem vállalat, ahogy mondjuk az arany sem az), akkor jelenleg többet ér a Bitcoin hálózat, mint a Tesla cég és fejlesztéseinek eddig megvalósult értéke.

Ha ugyanis pénztárcában/tőzsdén levő bitcoinunkat részvényként értelmezzük, akkor számolva és szorozva a meglévő Bitcoinok számával és értékével – hasonlóan a vállalatok részvényéhez – magasabb összeg jön ki, mint ha ugyanezt a Tesla részvényekkel végezzük el.

Ha a modell nem is teljesen jó, azért a lényeget talán értjük belőle: a Bitcoinnal számolni kell tőke, tőkefelhalmozás, piaci kapitalizáció szempontjából is.

Aztán persze az is tagadhatatlan, hogy ahogyan a MicroStrategy cég részvényeinek értéke is nőtt a Bitcoin vásárlásokkal és az így megszerzett eszközök céges könyvekben történő szerepeltetésével, úgy a Tesla részvényeinek értéke is nőhet a cca. 1,5 milliárd dolláros bitcoin vásárlás eredményeképpen.

Nem törvényszerű, de majd a piac eldönti szerintem.

Michael Saylor nemrégiben tartott egy online céges ismertetőt, több mint 6000 cég vezetőjének. Nem a kkv szektorból persze.

Ennek is meglehet a hatása idővel, szóval én kíváncsian várom az új bátrakat!

Addig is ügyvédként egyre több Bitcoin adásvételi szerződést szeretnék csinálni, lehetőleg minél több visszavásárlási jog kikötésével.

Már kötöttek ilyet előttem, de még nem elegen. Innen is üzenem, hogy éljen az új lombard hitel és állok a Tisztelt Ügyfeleim rendelkezésére. Aki akar ilyet, jöjjön bátran!

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu