Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinBűncselekmény útján szerzett 3,4 milliárd dollárt majd 9 év múlva bukott a mutatvány.
16
ápr

Bűncselekmény útján szerzett 3,4 milliárd dollárt majd 9 év múlva bukott a mutatvány.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Én még úgy olvastam a storyt anno, hogy az elkövető bejelentett, egy az ő sérelmére elkövetett 400.000 dolláros bűncselekményt (ti: ennyit vittek el tőle), amire viszont a helyi NAV szagot fogott és megindult egyfajta gyors vagyonosodási vizsgálat az elkövető ellen. Ez a része a storynak már nincsen annyira kidomborítva a hírekben, de kemény pszichológiai teher lehetett azért 3,4 milliárd dollárral 9 évig nyugton ülni.

A történet maga a következő:

A szövetségi ügyészek szerint az egyesült államokbeli 32 éves James Zhong több mint 50.000 Bitcoint csalt ki a Silk Roadról, az úgynevezett “sötét web” piacteréről, ahol a felhasználók a pornográfiától a tiltott drogokig bármit megvásárolhattak anno.

(Szerkesztő: mint tudjuk a Selyemút alapítóját, Ross Ulbrichtet 2015-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül, miután többek között kábítószer-kereskedelem, pénzmosás és számítógépes bcs-k/hackelés miatt ítélték el. Azóta a twitteren és más platformokon is lehet róla és tőle olvasni meglátásokat a büntetés igazságos mivolta kapcsán.)

Most pénteken aztán 1 év és egy nap börtönbüntetésre ítélték a vádlottat, aki több milliárd dollár értékű ellopott kriptovalutát tárolt egy földalatti rejtekhelyen, konkrétan egy Cheetos pattogatott kukorica konzervdobozban.

(Szerkesztő: gondolom azért kapott csak annyit, amit leül a wc-n, mert javarészt térült a bcs-vel okozott kár, meg mert együttműködő volt a nyomozóhatóságokkal, további BTC-ket is átadott nekik.)

A 2012. szeptemberi csalás végrehajtása során Zhong egyetlen eladó terméket vagy szolgáltatást sem értékesített ​​a Silk Roadon, és nem vásárolt semmilyen terméket vagy szolgáltatást sem. (Szerkesztő: akkor ebben legalább nem is vádolták meg).

Egy olyan tervet hajtott végre, amellyel a Selyemút pénzét és vagyonát csalta el azáltal, hogy kilenc Selyemút fiókot (csalásra szánt kamu fiókok) hozott létre, azért, hogy elrejtse személyazonosságát, majd több mint 140 tranzakciót indított gyors egymásutánban annak érdekében, hogy a Silk Road pénzkivonás-feldolgozó rendszerét megtévessze és ezáltal hozzávetőlegesen 50.000 Bitcoin szabaduljon fel Bitcoin-alapú fizetési rendszeréből a saját számláira.

Ezt követően ezeket átmozgatta számos különböző egyéb címre, amelyek szintén az ő irányítása alatt voltak, mindezt oly módon, hogy közben megakadályozta az észlelést, és elrejtette személyazonosságát. Zhong egy decentralizált Bitcoin-keverőt, egy tengerentúli kriptovaluta tőzsdét és számos technológiai eszközt használt a nyomon követési erőfeszítések meghiúsításához.

Az Igazságügyi Minisztérium Nyomozóhivatalának közleménye már úgy fogalmaz, hogy “hála a bűnüldöző szerveknek a pénz követésére tett könyörtelen és ügyes erőfeszítéseinek, a szövetségi kormány felfedte Zhong rendszerét, és több mint 51.680 bitcoint foglalt le. A számítógépes bűnözõknek figyelniük kell erre az üzenetre: követni fogjuk a pénzt, és elszámoltatjuk Önt, bármilyen kifinomult is a terv, és nem számít, mennyi ideig tart.”

Zhong egyébként már a csalás kezdetén rendelkezett jelentős mennyiségű Bitcoinnal, hiszen anélkül el sem tudta volna követni a csalást.

A csalás kivitelezési során 200 és 2000 Bitcoin közötti kezdeti befizetésekkel finanszírozta a csalás kezdeti szakaszát. A kezdeti befizetés után gyorsan végrehajtott egy sor kifizetést. Csalási terve révén az elkövető sokkal több Bitcoint tudott kivenni a Silk Roadról, mint amennyit az első alkalommal letétbe helyezett.

Például 2012. szeptember 19-én Zhong 500 Bitcoint helyezett el egy Selyemút pénztárcájába. Kevesebb, mint 5 másodperccel az első befizetés után, aztán már 2500 Bitcoint vett ki gyorsan egymás után – azaz ugyanazon a másodpercen belül –, ami 2000 Bitcoin nettó nyereséget eredményezett számára.

Közel 5 évvel aztán Zhong csalása után, 2017 augusztusában, kizárólag annak köszönhetően, hogy Zhong birtokában volt a Silk Roadtól jogellenesen megszerzett 50.000 bitcoin, Zhong 50000 Bitcoin Cash (BCH) boldog birtokosa lett, hiszen, ha emlékszünk mindenki megkapta ugyanazt a mennyiséget BCH-ban, amennyit BTC-ben tulajdonolt/birtokolt.

Mi lett az akció vége?

2021. november 9-én a bíróság által engedélyezett házkutatási parancs értelmében a bűnüldöző szervek hozzávetőleg 50.491 bűncselekményből származó bevételt szereztek vissza a gyanúsított Georgia állambeli Gainesville-i házából. A bűnüldöző szervek egy földalatti széfben és egy táblás számítógépen találták meg a bűncselekményből származó bevételt, amely a fürdőszobai szekrényben tárolt pattogatott kukorica konzervdobozában volt elrejtve.

Ezen kívül a bűnüldöző szervek 661.900 dollár készpénzt, 25 Casascius érmét (fizikai bitcoint) (cca. 174 Bitcoin értékben), további 11,1160005300044 Bitcoint, négy darab 1 unciás ezüst rudat, három darab 1 unciás aranyrudat, 4 10 unciás ezüst rudat és egy arany érmét foglaltak le.

Hogy mi a tanulság az egészből? Talán az, hogy egy banánhéjon is el lehet csúszni és az, hogy az amerikai bűnüldöző szervek bár könyörtelen és ügyes erőfeszítéseket tesznek, de emellett szerények is tudnak maradni.

Forrás: itt.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu