Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinSzülőtartás a Bitcoin blokkláncon belül.
23
nov

Szülőtartás a Bitcoin blokkláncon belül.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Elnézést a címért, de ügyvédként nem tudtam nem elmenni ezen cím mellett, tekintve, hogy a valóságban is volt már szülőtartási ügyem, ami számomra emlékezetes volt.

Na, de miről is van szó, mi ez a talányos cím?

A téma, nem más, mint az ún. CPFP (azaz Child Pays For Parent – innen a cím is) azaz egy olyan díjkiegyenlítési technika, amelynek során a felhasználó egy alacsony díjazású, meg nem erősített tranzakció kimenetét magas díjazású gyermektranzakcióba költi el, hogy arra ösztönözze a bányászokat, hogy mindkét tranzakciót egy blokkba foglalják.

Néha ugyanis egy bitcoin tranzakció megerősítése a szokásosnál tovább tart. Ez gyakran az alacsony bányászati ​​díjnak köszönhető.

A Bitcoin Child Pays For Parent (CPFP) azt jelenti, hogy az alárendelt tranzakció fizeti és kompenzálja a szülőtranzakciót, így mindkettő hamarosan megerősíthető. Gondold el úgy, hogy a szülőnek nincs elég pénze a kiadásaira, és akkor a gyereke fizeti a különbözetet a szülő helyett. Más szóval, a CPFP egy olyan technika, amellyel a lassan visszaigazoló tranzakciókat feloldhatja úgy, hogy új tranzakciót hajt végre magasabb díjakkal (gyermektranzakció) az előző, elakadt tranzakció (szülőtranzakció) kimenetei (pénzei) felhasználásával.

A Bitcoin konszenzus szabályai megkövetelik, hogy a kimenetet létrehozó tranzakciónak korábban kell megjelennie a blokkláncban, mint annak a tranzakciónak, amely ezt a kimenetet elkölti – beleértve azt is, hogy a szülőtranzakció korábban jelenjen meg ugyanabban a blokkban, mint az utód tranzakció, ha mindkettő ugyanabban a blokkban szerepel.

Ez azt jelenti, hogy egy meg nem erősített, magas díjazású tranzakció arra ösztönözheti a bányászokat, hogy bányásszák az “ős” felmenő, ezen belül is szülő tranzakció(ka)t, amelyek szintén nem megerősítettek.

Az olyan csomópontok, mint például a Bitcoin Core, amelyek ilyen tranzakció-kiválasztási irányelveket hajtanak végre ez – kicsit hibás fordítással – ős vagy felmenő díjszabású bányászatnak nevezik.

A lényeg, hogy mindaddig, amíg a bányászok mérsékelt százaléka alkalmazza ezt az “ősi” díjszabásos bányászatot, a pénztárcák használhatják a CPFP-t díjcsökkentési technikaként.

End of story.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu