Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBankrendszerNa, akkor ki a hülye?
31
máj

Na, akkor ki a hülye?

Elnézést a kicsit provokatív címért, csak mostanára elegem lett csöppet a gazdasági szakértőkből és ennek úgy adtam hangot, mint, ahogy az a poszt címében látszik.

Végül is, ha közelebbről megnézem, akkor csak folytatom az előző posztban megkezdett gondolatmenetet 😀

Kezdjük egy kicsit korábbról.

Még azt csak-csak hajlamos vagyok elhinni, hogy Satoshi Nakamoto nem Satoshi Nakamoto, hanem mondjuk a C.I.A. Akár ők is állhatnak a Bitcoin mögött. Felőlem aztán lehet így is, mert én a technológiát (blokklánc), a BTC közösséget (elsőrangú!) és a bejárt gazdasági utat és jelentőséget (ami tükröződik az árfolyamban is) nézem.

Na, de az, hogy bizonyos piaci/gazdasági elemzők, kommentátorok  arra figyelmeztetnek, hogy a Bitcoin piacán és így az árában is lufi fújódott, na ez már nekem kicsit magas.

2 dolog miatt is.

Egyrészt én személyesen a 2-3.000 dolláros árfolyamot abszolútli nem látom magasnak. Éppígy az 5.000 dollárosat sem. Nálam a magas árfolyam a 10.000 dollárnál kezdődne, de hol vagyunk még ettől.

Másrészt – és ez bevallom felmérgel – ezek a piaci/gazdasági elemzők (akik egyúttal, hogy s hogyan nem Bitcoin szakértők is), amikor a “Bitcoin lufira” figyelmeztetnek, nem figyelmeztetnek egyúttal az amerikai tőzsde piac eszetlen áraira (pedig lehet, hogy kéne, ha más nem az adósságra mondjuk).

Tehát, amikor a parabolikus Bitcoin árfolyam kiveri a biztosítékot a szakértő uraknál, akkor az Amazon nevű cég 1000 dollár körüli részvényárfolyama nem jelez semmit az agyukban.

Vagy a Tesla cég, aki elad egy évben 76.000 autót (szemben mondjuk a General Motors 10 millió autójával/év) az okés cég, az nem túlárazott, így aztán a Tesla piaci kapitalizációja nyugodtan lehet 51,7 milliárd dollár, szemben a General Motors 48,8 milliárdjával.

A kriptopénzek teljes piaci kapitalizációja, ami szombat délelőttre 60 milliárd alá csökkent, na az viszont baj. Merthogy túl magas.

A University of Cambridge (Judge Business School  jött ki egy riporttal mely szerint a világon  ± 3 millió digitális deviza használó van és cca. 11,5 millió digitális valuta tárca.

A ± 3 millió digitális deviza használó ellenben az aktív felhasználókra vonatkozik, ebbe a számba nem tartozik bele az ún. hosszú távon tartók (megvette, eltette, vár) és ugyanígy a 11,5 millió tárca is az aktív felhasználókhoz tartozik jórészt. A 3 millió és a 11,5 millió tehát valószínűleg magasabb lehet, ha mindenkit beleszámolunk, aki érintett a digitális devizákkal.

Miért okés – kérdem én – a Tesla 51,7 milliárdos piaci kapitalizációja a 76.000 eladott autóval és miért nem okés a digitális devizák összegésze által kitett 60 milliárd a 3+millió emberrel?

Lehetne még sorolgatni a példákat,de a konklúzió szerintem csak annyi, hogy vagy az amerikai tőzsdei árfolyamok is lufik és akkor lehetnek a digitális deviza árfolyamok is azok, vagy, ha az egyik reális, akkor legyen az a másik is.

Abba meg bele sem merek gondolni, hogy mondjuk az amerikai tőzsdei árfolyam lufi, míg a digitális deviza árfolyam nem az. Mert, akkor mi lesz itt, ha az előző kipukkan? Kripto-kánaán?

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

    dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
    Ajánlott bejegyzések
    SZÓLJ HOZZÁ
    4 hozzászólás

    Leave A Comment

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

    Digitalcash.hu