Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapEgyébHa nem Satoshi Nakamoto, akkor ki?
24
szept

Ha nem Satoshi Nakamoto, akkor ki?

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    1 Komment
  • Kategória

A tegnapi bejegyzésünk fb. kommentje kapcsán kaptunk egy kérdést, hogy, ha nem hiszünk Satoshi Nakamoto-ban, akkor kiben hiszünk?

Nos, a blokklánc kiötlője szerintünk nem egy konkrét ember, azaz nem Satoshi Nakamoto, hanem sokkal inkább a titkosszolgálat(ok), NSA, stb. 

Az ún. digitális pénzek ugyanis interdiszciplinárisak, azaz több tudomány területet is felölelnek.

Így szerepet játszanak bennük a kriptográfia, az adatbázis-elmélet, adatvédelem és hálózatok,  valamint a tranzakció tudományágai is többek között. Szerintünk ezeknek az eredményeit gyúrták össze páran és nem “Satoshi mestertől” ered ez az egész.

Létezik azonban egy ember, akinek igen sokat köszönhet az egész terület, ő az egész terület “nagyapja”, hiszen pl. ő találta fel az ún. vak aláírást, nevéhez fűződik többek között a cut and choose protokoll, a visszajárós séma vagy az off-line séma kutatás, stb.

Ő vezette be 1983-ban az Ecash nevű on-line rendszert, ami mögött a DigiCash nevű cég állt, ami áttételesen a mi oldalunk névadója is, vagyis az oldal egy picit tisztelgés David Chaum előtt, illetve egyúttal utalás a digitális pénzre is.

Chaum célja egyébként az volt, hogy megalkossa a készpénz elektronikus változatát, de megtartsa annak tulajdonságait. Nála még a bank volt a TTP (trusted third party), de 2008 pont bebizonyította/avagy a szolgálatok úgy döntöttek, hogy nincs olyan/ nem kell, hogy trusted third party. Azóta van blokklánc, ami elvégzi a bank “munkáját”.

Attól függetlenül, hogy nem vagyunk kriptográfusok, fel tudtuk fogni Chaum érdemeit és nagyon is elismerjük a munkásságát, mégha nem is szoktunk “vakoló függvényekkel” vagy “kivakolással” foglalkozni. 😛

A vak aláírás egy olyan protokoll, ahol az aláírást fogadó az aláírandó dokumentumot  beteszi egy indigós borítékba majd lezárja azt. Ezt beleteszi egy másik borítákba és elküldi az aláírónak. Az aláíró átveszi, majd kinyitja, kiveszi az indigós borítékot, aláírja a borítékot anélkül, hogy kinyitná azt, tehát végig nem tudja, hogy mit ír alá. Ilyen aláírásokat használnak a szavazásoknál is, amikor hitelesítik a leadott szavazatokat, de úgy, hogy nem tudják, hogy ki kire voksolt. 

Azt persze nem tudjuk, hogy mi a véleménye Chaumnak a fair anonim rendszerek vagy a distress cash (vészjelzéses pénz) és a loss tolerance (elvesztés állóság) feladásáról mondjuk a Bitcoin kapcsán (valószínűleg örül neki), vagy arról, hogy ezáltal a digitális pénz által lehetőség nyílik a (tökéletes) zsarolásos bűncselekményekre, aminek ugye az előképét az 1970-es évek óta ismerjük az ún. “tökéletes bűntény” kapcsán.

A tökéletes bűntény az volt, amikor egy “Kobayashi” néven elhíresült bűnöző (milyen érdekes, de éppen) Japánban elrabolta egy híres japán tévésztár gyermekét és azzal fenyegetőzött, hogy megöli. Előtte persze nyitott egy bankszámlát, ahová a pénzt kérte. Csak úgy sikerült elfogni őt, hogy minden tokiói ATM közelébe rendőröket vezényeltek és a bank központi számítógépén beavatkoztak a vezérlő programba, hogy valós időben figyelhessék, melyik ATM-nél veszik ki a pénzt a szóban forgó bankszámláról.

Jogilag ugye a nagy kérdés, hogy ér-e annyit az anonomitás, hogy a “tracinget”, azaz a nyomonkövethetőséget fel kelljen adni, pláne, ha ahhoz olyan bűncselekmények tapadnak, mint a pénzmosás vagy zsarolás, esetleges sikkasztás, bank(tehát ebből a szempontból a felhasználó)rablás, korrupciós bűncselekmények, terrorizmus finanszírozása, piramis játékok szervezése és csalás (adott esetben ICO) vagy csak egy szimpla lopás?

Szóval van itt tisztázni való bőven a jogászok és a összes többi tudományterület (lásd bevezetőben megfogalmazottak) között, de ez semmit nem von le David Chaum érdemeiből.

 

Fotó: shutterstock.com

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
SZÓLJ HOZZÁ
1 Komment
  • A Bitcoin Satoshi Vision-ről. - Digitalcash.hu Válasz

    […] a világban a BSV is csak egy szereplő, a saját maga víziójával. A BSV ezt a víziót – a szerintem nem létező – Satoshi Nakamoto (igen, most “lelepleztem magam”, hogy Craig Wrightot […]

    2020-03-31 at 16:22

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu