Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapDigitális fizetőeszközökMit mondott Mark Zuckerberg a kriptopénzekről?
05
jan

Mit mondott Mark Zuckerberg a kriptopénzekről?

Az öreg Marky boy minden évben tesz valamilyen újévi fogadalmat az évre vonatkozóan (nyakkendőt visel minden nap, elolvas hetente egy könyvet, olyan állat húsát eszi csak, amit maga ölt meg, saját AI a lakásába, stb.)

A 2018-as fogadalmának van egy a digitális devizákra és a decentralizált hálózatokra vonatkozó része, melyet bátorkodtam szabadfordítani.

A srác ilyen ” kriptoanarchista/libertariánus” szemléletben tolja. Én ugye ebben nem annyira hiszek, de a gondolatai kétségkívül tükrözik a korszellemet (by the way nem azért nem hiszek ebben, mert egy genya vagyok, hanem, mert a világ működésével szerintem nem kompatibilis).

Kár, hogy a Winklevik nem tesznek ilyen fogadalmakat. Szívesen olvasnám, hogy 2018-ban sikerre visszük a bitcoin ETF-eket.

Alább a magyar fordítást, utánna az angol eredetit olvashatjátok, mert a kripto világgal nem kapcsolatos részt – érthetően – kihagytam:

” Például a technika egyik legérdekesebb kérdése jelenleg a centralizációról és a decentralizációról szól. 

Sokan azért kerültünk be a technológia világába, mert úgy véljük, hogy ez a decentralizálós erő lehet az, amely nagyobb hatalmat ad az emberek kezébe. (A facebook küldetésének első négy szava mindig is “add (vissza) az embereknek a hatalmat“ volt.) 

Az 1990-es és 2000-es években a legtöbb ember úgy gondolta, hogy a technológia decentralizáló erő lesz.

Mára viszont sokan elvesztették hitüket ebben az ígéretben. A technológiai cégek csak egy kis csoportjának (Google, Amazon, Facebook, Twitter, stb.) felemelkedése miatt, valmint a technológiát az állampolgáraik megfigyelésére használó Kormányok miatt, sok ember úgy véli, hogy a technológia a hatalmat központosítja és nem decentralizálja azt.

Pedig számos ellentétes tendenciát felmutató  – például a titkosítás és a kripto pénzek – tendencia létezik már, amelyek a központi rendszerekből vonják el a hatalmat és adják vissza az emberek kezébe. Ezek a technológiák persze azzal a kockázattal is járnak, hogy nehezebben irányíthatók. 

Szeretnék mélyebben megismerkedni ezekkel a technológiákkal ebben az évben, tanulmányozni őket, látni a teljes spektrumot, azaz ezeknek a technológiáknak a pozitív és negatív oldalát is és azt hogy hogyan lehet ezekat a legjobban használni a mi szolgáltatásainkban (Fb).

2018 az önfejlesztés éve lesz számomra és azt várom, hogy tanulni fogok a munkából, amit abba teszek, hogy helyrehozzam azt, ami elromlott a szolgáltatásainkban.”

” Every year I take on a personal challenge to learn something new. I’ve visited every US state, run 365 miles, built an AI for my home, read 25 books, and learned Mandarin.

I started doing these challenges in 2009. That first year the economy was in a deep recession and Facebook was not yet profitable. We needed to get serious about making sure Facebook had a sustainable business model. It was a serious year, and I wore a tie every day as a reminder.

Today feels a lot like that first year. The world feels anxious and divided, and Facebook has a lot of work to do — whether it’s protecting our community from abuse and hate, defending against interference by nation states, or making sure that time spent on Facebook is time well spent. 

My personal challenge for 2018 is to focus on fixing these important issues. We won’t prevent all mistakes or abuse, but we currently make too many errors enforcing our policies and preventing misuse of our tools. If we’re successful this year then we’ll end 2018 on a much better trajectory. 

This may not seem like a personal challenge on its face, but I think I’ll learn more by focusing intensely on these issues than I would by doing something completely separate. These issues touch on questions of history, civics, political philosophy, media, government, and of course technology. I’m looking forward to bringing groups of experts together to discuss and help work through these topics.

For example, one of the most interesting questions in technology right now is about centralization vs decentralization. A lot of us got into technology because we believe it can be a decentralizing force that puts more power in people’s hands. (The first four words of Facebook’s mission have always been “give people the power”.) Back in the 1990s and 2000s, most people believed technology would be a decentralizing force. 

But today, many people have lost faith in that promise. With the rise of a small number of big tech companies — and governments using technology to watch their citizens — many people now believe technology only centralizes power rather than decentralizes it.

There are important counter-trends to this –like encryption and cryptocurrency — that take power from centralized systems and put it back into people’s hands. But they come with the risk of being harder to control. I’m interested to go deeper and study the positive and negative aspects of these technologies, and how best to use them in our services.

This will be a serious year of self-improvement and I’m looking forward to learning from working to fix our issues together.”

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu