Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapEgyébInterview a közelgő Blockchaineum 2.0 konferencia kapcsán.
13
máj

Interview a közelgő Blockchaineum 2.0 konferencia kapcsán.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    1 Komment
  • Kategória

A közelgő Blockchaineum 2.0 konferencia kapcsán interviewoltuk meg annak szervezőit, kitalálóit.

A Konferencián én is ott leszek (előadóként) és kerek-asztal beszélgetésben fejtem ki a nézeteimet a blokklánc/bitcoin jogi szabályozottsága/szabályozatlansága kapcsán.

1. Kik a Blockchaineum alapítói?

A Blockchaineum a Mensa HungarIQa egyesületen belüli tanulási-kutatási kezdeményből nőtte ki magát, és jelenleg a cégnek két tagja van: Ragó Sándor és Czeglédi Tamás
 
2. Honnan jött az ötlet a Blockchaineum kapcsán, mit céloztok vele?

 

Az ötlet tavaly abból jött, hogy hiányérzetünk volt. Mivel nem volt még korábban egy a blokklánc technológia egészét átfogó és kizárólag arra fókuszáló konferencia, csináltunk egyet.

A célunk – ahogy minden projektünkkel – hogy Budapestet (és Magyarországot) előrébb helyezzük a blokklánc világának versenyében. Ez nem puszta altruizmus, nem vagyunk álszentek. Ha végiggondoljuk, hogy ehhez mit kell tennünk, meg is van a válasz, hogy ez miért éri, érheti meg nekünk. 

Jelenleg a legnagyobb gátja egy működő blockchain alapú ipar és így piac kialakulásának, hogy a fejlesztők és reménybeli megrendelők nem tudnak kommunikálni. A technológia rengeteg tudományterületet alkalmaz, amelyeket bizonyos mélységig ismerni kell a jó megértéshez (matematika, játékelmélet, kriptográfia, elosztott rendszerek, P2P hálózatok, pénzügyi fogalomrendszer, informatika, stb…), ebből fakadóan olyan nagy a tudásbeli és megértésbeli különbség a technológia két végén, hogy sokszor nem csak azt nehéz megítélni, hogy az igény értelmezhető-e blokkláncon, de sokszor még a szándék, valós elhatározás megléte is kérdéses. Ezen igyekszünk segíteni azzal, hogy mi magunk állunk be interface gyanánt, de a rendszerszintű működéshez a megértést kell javítani, ehhez pedig edukálni kell.

 3. Mi kell tudni a Blockchaineum konferenciákról általánosságban?

A Blockchaineum Konferenciák hagyományáról egyelőre erős túlzás lenne beszélni, de mindig szeretnénk egy átfogó képet nyújtani a blokklánc univerzumról, hogy hol tartunk és kik a legérdekesebb szereplők, milyen fejlesztések zajlanak és mely területek maradtak el az elvárttól. Mindig egy különös nagy hangsúlyt helyezünk a legnagyobb kihívásokra és az aktualitásokra.

4. Mit kell tudni a Blockchaineum 2.0-ról és mi adta az apropóját a rendezvénynek?

Az idei rendezvényen nagy hangsúlyt kaptak a külföldi előadók, méghozzá olyanok, akik komoly tapasztalatokat szereztek platformok üzemeltetésében, vagy tokenkibocsátásban. A Iungo például közel 45 millió USD begyűjtését abszolválta, a Waves pedig az elmúlt év során az Ethereum mellett vagy azzal szemben vált értelmezhető alternatívává. De nagyon izgalmas lesz az Iconomi jogi igazgatójának előadása is, hiszen ők gyakorlatilag a szlovén blockchain ökoszisztéma egyik megalapozói és a KYC tapasztalataik mindenki számára komoly tanulságot tartogatnak.

A rendezvényt azért gondoljuk nagyon aktuálisnak, mert látjuk, hogy több magyar ICO van készülőben és még többen gondolkoznak projekteken, emellett alakul a szabályozás és  technológiai oldalról is látjuk a felzárkózási szándékot. Egyre többen értik meg itthon is, hogy miről szól a technológia, és hogy mekkora lehetőséget rejt a tokenizáció. A blokkláncnak szerves részét képezik a tokenek, nélkülük nehéz értelmezni. Ha a tokenizációt megértjük, talán végre leszámolhatunk a jó blokklánc, rossz tokenek gondolattal. Tény, hogy nem a spekulatív eszközök között vizsgálódva jutunk el a megértéshez, még ha van is relevanciája a megközelítésnek – nem is kevés.

Az ICO egyik oldalról egy csábító, de kockázatos befektetési forma, ami sok lehetőséget rejt, hiszen már egészen kis pénzből lehet magas kockázattal néha exponenciális hasznot elérni. Ilyen szempontból tehát az OTC és small cap piacok demokratizálását jelenti, de az igazi vonzerejük a másik oldalról szemlélve érthető meg. Egy flexibilis és relatíve olcsó finanszírozási formát jelent a KKV szektor számára. Ebből a szempontból pedig a kockázati tőke demokratizálása. Mindezek mellett makró szinten is értelmezhető előnyei vannak, hiszen empirikus tapasztalat, hogy nagyon gyorsan tudtunk nagyon sok pénzt belepumpálni az európai (főleg kelet-európai) KKV szektorba, ami pedig visszahozta az innovációt Európába.

5. Mire a legbüszkébb a Blockchaineum csapata?

Viszonylag rövid idő alatt elért viszonylag nagy eredményeinkre. Az első konferenciánk máig a legnagyobb és legsikeresebb blockchain konferencia volt. Emellett evangelizáció tevékenységünk részeként rengeteg kisebb rendezvényt, meetupot szerveztünk a témában, ami a közösséget építette, rendszeresen  adunk elő konferenciákon, rendezvényeken,  gyakran szólalunk meg a tömegmédiában és több egyetemen szereplünk vendégelőadóként. Jelentős oktatási tevékenységünk van: a Nemzetközi Bankárképzőn részt veszünk a Blockchain Gazdasági Szakértői képzésben és több, saját képzésünk is fut. 

Mindezek mellett elindítottuk az első hazai blokklánc témájú startup és ötletversenyt, a Block Knights Contestet, amit a Corvinus Fintech Centerrel közösen szervezünk, és a BME és ELTE is aktív résztvevők. A verseny jelenleg is zajlik, a döntőre a konferencia napján és helyszínén kerül sor, ahol a végső 3 csapat közül kerül ki a győztes.

 6. Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Több saját fejlesztési projektünk van folyamatban. Ez részben az edukációs folyamatnak is része, hiszen azt gondoljuk, hogy a piaccal akkor tudjuk a leginkább megértetni a blokklánc előnyeit, ha bemutatjuk magunk. Másrészt pedig véleményünk szerint sikerült néhány olyan területet azonosítanunk, ahol rövid távon is profitábilisan alkalmazható a technológia.

A területre és annak hiányosságaira fókuszálva pedig az üzleti stratégiák kapcsán is zajlik a munka, de ezzel kapcsolatban a konferencián lesz majd fontos bejelentésünk…

Köszönjük szépen az interviewet a Blockchaineumnak.

dr. Varsányi Károly

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
1 Komment

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu