Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinMagyar politikusok és a kriptopénzek I.
31
máj

Magyar politikusok és a kriptopénzek I.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Az alábbi cikket a bitcoinbazis.hu engedélyével közöljük újra, mert érdekesnek találjuk a benne megszólaltatott témát mindenféle politikától függetlenül. 

Reméljük, hogy szerzője Szici, további magyar politikusokat és gazdasági szereplőket is megszólaltat, mert, ahogy a mondás tartja, van ott még, ahonnan ez jött. 🙂 Ha lesz szabályozás, akkor biztosan lesznek még további interviewek és kiderülhet, hogy a magyar poltikai és gazdasági élet szereplői nyitottak az új technológiák irányában.

Szici írásait a bitcoinbazis.hu-n egyébként mindenkinek ajánljuk. (Eredeti cikk: itt is elérhető)

A Bitcoin Bázis csapata a blokklánc technológia és kriptopénzek jelenéről, jövőjéről és a hazai helyzetről is kérdezte a BlockShow 2018 konferencián résztvevő Oszkó Pétert, a Bajnai-kormány pénzügyminiszterét, az OXO Ventures alapítóját és fiát, Oszkó Mátét, aki már így fiatalon is nagy érdeklődést tanúsít a kripto-, és blokktech megoldások iránt. Gondolkodásával egyben az új generáció szemléletét is képviseli a technológiával kapcsolatosan.

Oszkó Péter (OP): Egy ideje érdekel már minket a téma, ugye azt látjuk, hogy átalakul a befektetési piac és a befektetői környezet. A blokklánc technológia, a kriptodevizák és a kriptotokenek megjelenésével egy új finanszírozási út nyílt és egy eszközosztály feltörekvő, innovatív projektek számára. Mi szeretünk mindig az első sorban lenni és szeretnénk követni, hogy mi történik. Ez kihívás a befektetői piac szereplőinek és lehetőség is. Figyeljük a folyamatokat és nézzük, hogy mi az amiben részt tudunk venni, akár befektetőként akár úgy, hogy egy csomó feltörekvő projektet finanszírozunk.

BB: Aktívan már benne vagytok projektekben, vagy még csak figyelitek őket?

OP: Olyan projektekben vagyunk benne, ahol logikusan felmerülhet a kriptodevizák vagy tokenek kibocsátásának a lehetősége is akár, és egy olyan projektben, ami már most rendszerszinten tokent használ a belső folyamataiban. Keresünk is ilyen projekteket, tehát látjuk ebben a lehetőséget, befektetőként is vagyunk itt, meg a projektek szemével is figyeljük a folyamatokat.

BB: Közép-európai régió, Magyarország, vagy globálisan gondolkodtok e téren?

OP: Olyan projektekbe invesztálunk, amik alapvetően a közép-európai régióból indulnak. Mi korai fázisú projektekbe fektetünk és ezeknél a projekteknél egyszerűen szükséges a földrajzi és fizikai közelség. Hogy a projektjeinknek mik az ambíciói, azok értelemszerűen globálisak. Egyébként azt gondolom, hogy ezen a piacon alapvetően csak globális értelemben érdemes gondolkodni.

Bitcoin Bázis (BB): Mi hozott titeket a BlockShowra?

BB: A magyar ökoszisztémát illetően, látsz olyan projekteket amik potenciálisan  nagyot szólhatnak?

OP: Azért nehéz megmondani, mert nagyon korai állapotban van az egész piac, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. Én ebben progresszív gondolkodású vagyok és azt gondolom, hogy ez a típusú piac rendezett állapotokban hosszú távon is meg fog maradni. Befektetői szakzsargonnal élve ez egy új eszközosztály lesz, már most is az, csak még nem szabályozott. Most még nagyon szabályozatlan és sok benne a kockázat, de ez a későbbiek során meg fog érni. Ahogy részvény sem létezett a történelem kezdetén, hanem néhány száz évvel ezelőtt keletkezett, mint befektetési eszköz. Ha az a kérdés, hogy Magyarországon vannak-e olyan jó projektek, amelyek technológiában, ötletben, csapatban felveszik a versenyt a nemzetközi piaccal, szerintem bőven. Ahogy hallottunk itt egyébként ICO prezentációkat, én sokkal erősebbeket tudok otthon, sokkal erősebbek a saját portfólióban lévő kezdeményezések is.

BB: Szükséges a szabályozás vagy a piac majd megoldja?

OP: Részben megoldja a piac, csak annak általában mindig nagy a költsége és a kára. Nem vagyok híve a túlszabályozásnak, azt gondolom, hogy értelmetlen dolog blokklánc technológiákra helyi jogszabályokat írni egy olyan világban, ahol egy jogszabály földrajzi hatálya alól bármikor ki lehet csúszni. Egy, az általános visszaéléseket kiszűrő nemzetközi gyakorlat kialakításának lehet értelme. Pillanatnyilag bárki, bármilyen technikával, bármilyen árfolyam-manipulációt legálisan folytathat a kripto fizetőeszközök piacán, bármennyi pénzt próbálhat keresni és ennek maximum az a büntetése, hogy esetleg kiközösíti a piac, de mindenki más is rengeteg pénzt veszít, aki abba az eszközbe fektetett. Ez hosszútávon szerintem nem fenntartható. Biztos, hogy a piac is szabályozni fogja ezt, de a tőzsdei kereskedelemre is kellett, hogy valamilyen szabályrendszer megszülessen. A blokklánc technológiának van egy csomó progresszív és előremutató sajátossága és ez jót tesz sok szempontból a piacnak, de ennek a folyamatnak is fontos velejárója kell hogy legyen, hogy a szélhámosok minél inkább távol tarthatóak legyenek.

BB: Hogyan áll a magyar kormány a blokklánc technológiához?

OP: A magyar kormány ugyanúgy nem ért hozzá, ahogy a politikai döntéshozók nem értenek hozzá általában. Nekem is az elmúlt fél évem azzal telt, hogy ezen a területen igyekezzek minél több tudást felszedni, hála istennek van egy családon belül segítségem, mert a fiatal generáció az úgy tűnik, hogy ebben rettentő gyorsan szedi össze és szintetizálja a tudást. Nem gondolom, hogy politikai döntéshozatal szintjén ennek a folyamatnak a jelentőségét, a perspektíváit és a lehetőségeit bárki értené. De ez mindenhol így van, hogy a jogalkotó, a szakpolitikát készítők mindig követő üzemmódban vannak. Amikor valaminek már társadalmi súlyú problémákat eredményező a hatása, akkor kezdenek el foglalkozni vele. Magyarországon ez még nem érte el az ingerküszöböt. Nem biztos, hogy ez baj, én picit félnék tőle, hogyha a jogalkotó hirtelen úgy gondolná, hogy itt feladata van, mert abból sokminden rossz is kisülhet.

BB: Mit gondolsz, mikorra várható fejlődés?

OP: Nemzetközi szinten folyamatos a fejlődés, 2-3 éven belül ez egy bevett, konszolidált eszközosztály lehet, Magyarországon azt gondolom, hogy az év végéig lesz 3-4 jó projekt, ami esetleg egy sikeres ICO-t tud csinálni. Nálunk 2-3 projektet nézünk, ami ICO-ra előkészíthető. Az egyik egy médiapiaci alkalmazás, a másik egy sakkterületen fejlesztett megoldás, a harmadikról meg egyelőre nem árulnék el többet.

BB: Mit láttok a blokklánc technológiában? A pénzügyi rendszer integrált része lesz vagy teljesen meg fogja azt változtatni?

Oszkó Máté (OM): Szerintem az ipar különböző részeire különböző hatással lesz. Vannak már olyan nemzetközi bankok, amelyek megpróbálnak a tömeggel szemben érdeklődést mutatni a technológia iránt. Hogyha egy bank realizálja azt, hogy ez egy ellenség és konkurencia, akkor a tömeggel szemben ezt nyilván nem mutatja. Most volt egy olyan hír, hogy az Ethereum forráskódját egy amerikai bank ellopta. Szóval a bankrendszer meg fogja próbálni beépíteni, hogyha elég erős ez a piac, hogy átvegye legalább a piacnak egy részét.

BB: És szerinted elég erős lesz?

OM: Szerintem abszolút. Nem is az a kérdés, hogy elég erős lesz-e, hanem hogy milyen hamar. Amikor elég erős lesz, akkor a bankok megpróbálják majd beépíteni. Hosszú távon szerintem nem fogja helyettesíteni a bankokat, de biztos, hogy jelentős része és egyben konkurenciája lesz a bankoknak a piacon.

OP: Én sose féltettem a bankrendszert a fintech cégektől. Annak ellenére, hogy a zenekiadók iparágát elsodorta az online zeneszolgáltatás, a hagyományos képközvetítés iparágát elsodorta az online képmegosztás, ez az áttörés a pénzügyi szektorral nem történt meg, a mobilfizetések technológiája nem állította fejre a bankrendszert. Lassú átmenet volt és a bankrendszernek volt ideje alkalmazkodni.

A fintech cégek egészen mostanáig olyan nagyon nem rengették meg a bankrendszert. Volt sok próbálkozás, vannak sikeres vadhajtások, mint a Network 24 vagy a Revolut, de a megtakarítások meg a fizetési forgalom nagy része még mindig a bankrendszernél van. Ami egy hirtelen nagyobb áttörést hozott a dologban, a blokklánc technológiák, ezt is észreveszi a bankrendszer szép lassan. De nem gondolom, hogy a bankrendszer úgy ahogy van áthúzható és elfelejthető egy idő után. Fejlődni fog egy önálló pénzügyi infrastruktúra és a bankoknak vélhetően lesz ideje valamennyit saját tevékenységi körbe vonni. A kriptotokenekkel való fizetés egy részéhez nem lesz köze a bankrendszernek, így lesz egy olyan világ, ami a bankrendszeren kívül fog működni, részben fejlettségi okból, részben technológiai okból. A blokklánc technológia azonban túlmutat a bankrendszeren. Az, hogy a blokklánc hitelesítési biztonsági megoldásai hány helyen lesznek használhatóak, ez egy távolba mutató kérdés.

BB: Mint gondoltok az open source, nyílt blokklánc protokollokról – mint a bitcoin is – mekkora részesedést tud szerezni? Ellentétben egy centralizált blokklánccal, amit a bankok kisajátíthatnak.

OP: Ebben nem vagyok forradalmár, de lehet, hogy lesz egy új generáció, amely a decentralizált, nyílt forráskódú rendszerekben érez nagyobb bizalmat és a bankrendszerben kevésbé. Az én korosztályomban bárkit meggyőzni arról, hogy a blokkláncon nagyobb biztonságban vannak a megtakarításai, mint a hagyományos bankrendszerben, még a pénzügyi válság után sem igazán lehet, pedig a válság után akár alapból el lehetne veszteni a bizalmat. Azonban most is úgy látszik, hogy mindenki a megszokásainak a rabja és azt gondolja, hogy addig van rendben, amíg a bankszámlán van a pénz. Aztán lesz egy fiatal generáció aki már nem így nevelkedik, és már a megtakarításait sem bankszámlán tartja, hanem máshol, így annak lehet, hogy nem ez lesz a természetes.

OM: Egy hétköznapi embert ez nem érdekel és nem is tudja hogy mit jelent. Egy hétköznapi ember megnézi az alkalmazást, ha tetszik neki akkor használja, ha nem akkor nem fogja. Ha már a barátai is használják, akkor valószínűbb, hogy ő is fogja. Az emberek nagyobb része nem is tudja mi is az open source. Ha a mainstream elfogadottságról beszélünk, vagyis, hogy mindenki használja egy napon, az nem ettől fog függeni.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu