Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBlokkláncPoP, avagy bizonyíték a bizonyítékról.
30
márc

PoP, avagy bizonyíték a bizonyítékról.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Mai világunkban már nemcsak kéz kezet most, de blokk validál/verifikál blokkot is, legyen az akármilyen blokkláncon is. Mi ez, ha nem a megvalósult nemzetközi együttműködés?

Bevallom, hogy most éppen szerződést kellene írnom, de annyira lekötötte az elmúlt órákban a figyelmemet egy dolog, hogy muszáj volt utána járnom.

Azt hiszem nem is lennék jó blokklánc jogász, ha nem tettem volna meg, mert szerződést írni már tudok és a megírandó szerződés nem túl bonyolult, ergó várhat egy kicsit.

Ami viszont felkeltette a figyelmemet, az a Bitcoin blokkokba foglalt tranzakciók számának szokatlan megugrása, amint azt az alábbi ábrán is láthatjátok:

Egyes iparági magyarázatok szerint ez azért van, mert március 25-én színre lépett a VeriBlock, aki állítólag a BTC hálózatán folyó tranzakciók 20%-áért felelős.

Ennek egyfelől talán örülnek a BTC bányász barátaink, de másfelől magasnak tűnik ez a 20% nekem és egyáltalán mi a nyavaja az a VeriBlock és miért “terheli le” a hálózatot?

Nos, majd nálam okosabb programozók eldöntik, hogy scam-e vagy sem a VeriBlock, én blokklánc jogászként azt igyekszem leírni, hogy mit mond magáról, egészen pontosan én hogyan értelmeztem azt.

Egy kicsit hátrábbról kell kezdenünk, meglepő módon a jogtól.

Mi a bizonyíték?

Általánosságban a bizonyíték az a tény, amelyet a bizonyítási eszközökből megismernek, amely következtetést enged egy történésre vagy más releváns körülményre.

Mit mond magáról a VeriBlock?

Azt, hogy neki bizonyítéka van a Bitcoin blokkláncon az egyéb blokkláncokon bekövetkező történésekről.

Hogyan? Hát úgy, hogy ezek a történések bele lettek foglalva a Bitcoin blokkláncba is, ergó megtalálhatóak ezek a bizonyítékok ott is.

A VeriBlock fehér könyvében ez úgy van leírva – értelmezésem szerint-, hogy van a Biztonságot adó blokklánc (esetünkben a Bitcoin), meg van (ezt) a Biztonságot “megöröklő” blokklánc, ami kvázi kihasználja a nagy biztonságot (hashing power, hasító függvények) nyújtó (fő) blokklánc azon előnyét, hogy erős és megbízható biztonságot ad, amikor validáltatja vele a saját (kis biztonságot) nyújtó blokkláncán történt eseményeket, amiről “lenyomatot képez” időről-időre és a Bitcoin blokkláncba, vagyis blokkokba foglalja bele vagy foglaltatja bele.

Ha jól értem, akkor a 80 byte-os blokkfejlécbe teszik bele a “bizonyítékot”, illetve az azt elkészítő PoP bányász jutalmazására szolgáló bányász azonosítóját.

Maga a BTC blokkfejléc ugye úgy áll össze, hogy a verzió 4 byte, az előző hash 32, a Merkle fa megint 32 byte, az időbélyegző, a bitek, és a nonce 4-4-4 byte-tal képviseltetik magukat.

Ha jól értem – és a blokklánc jogász nem fél tévedni, mert úgyis együtt fedezzük fel a blokklánc technológia finomságait más iparági szereplőkel – akkor az ún. OP_RETURN 16 byte-ja segíti elő a PoP bányászazonosítását és azt, hogy megkapja majd a másik láncon végzett “bizonyíték generáló” munkája gyümölcsét.

Most, hogy ezeket szépen leírtam, nincs más hátra, hogy más is tanulmányozza (más alatt lehetőleg programozót értek) az általam leírtakat és mondja meg, hogy ez a PoP egy oltári nagy kamu, vagy akár működhet is, de komoly biztonsági kockázatokat rejt magában, vagy esetleg valóban így van/lehet és ez olyan új dimenziókat nyit meg, hogy ihajj, vagy pedig csak egyszerűen én spiráztam túl és értettem valamit félre rendesen.

Ennek érdekében felveszem a kapcsolatot egy ilyen témában jártas személlyel, aztán nem tudom, hogy ő mit fog mondani, van-e erre ideje, stb.

Ha valakinek közben van erről valamilyen infója, az meg ne tartsa magában, tárja bátran a Blokklánc jogi rögtön ítélő Bíróság elé (nevet).

Figyelem! Simán lehet, hogy én értem félre a dolgot, ez esetben én járulok a Bíróság elé.

Most meg megyek vissza szerződést írni.

Szép hétvégét mindenkinek!

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu