Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBlokklánc jogászMiért vagyok blokklánc jogász?
  • blokklánc jogász
07
máj

Miért vagyok blokklánc jogász?

Először is azzal kezdem, hogy hivatalosan még nincs blokklánc jogász (jogi) minősítés Magyarországon.

Lehet valaki ingatlanforgalmi szakjogász, mint én. Lehet neki másmilyen végzettsége is például közbeszerzési tanácsadó, ingatlan értékbecslő, stb., mint nekem. De ilyen hogy (hivatalos) blokklánc jogász, mint diplomás kiegészítő képzés, nem létezik.

Persze a piacon kínálnak már mindenféle blokklánccal kapcsolatos képzést. Lelke rajta mindenkinek, hogy akkor most elvégzi vagy kripto pénzbe fekteti a képzésre szánt összeget.

Ki az a blokklánc jogász?

Akkor ki az, aki használhatja ezt a megjelölést és én miért is használom magamra?

Ha rövid akarok lenni, akkor az, aki kel és fekszik a témával, vagyis benne él. 😛

Ha nem akarok rövid lenni, akkor bele kell mennem egy kicsit jobban a magyarázatba.

A blokklánc hatásai

Fura módon pont a blokklánc fogja elvenni sok jogász kollégám kenyerét, ezért talán kicsit ironikusnak hathat, ha valaki blokklánc jogász.

Egy korábbi írásomban már kifejtettem, hogy hogyan fogja megváltoztatni a polgári jogon belül a tulajdonjog, a kötelmi jog, de alapvetően a jogi személyek és szervezetek fogalmát a blokklánc, vagy még inkább az elosztott főkönyvi technológia (DLT). Anélkül, hogy részletesebben belemennék, most csak utalok a DAO-ra a jogi személyek kapcsán, a tulajdonjogi kérdéseknél magára az elosztott főkönyvi rendszerre, míg a kötelmi jognál az ún. okos szerződésekre, melyek jogi szemmel nézve még buták, hiszen a legtöbb esetben egy egyszerű hipotézis/joghatás sémára épülnek, lásd még Nick Szabó féle automatát.

Olyan nyalánkságokba most nem is mennék bele, hogy hogyan kell majd az okiratiság fogalmát újradefiniálni a Ptk-ban és ezzel együtt a bizonyító erő és a bizonyítékok körét kiszélesíteni. Ezekről majd beszélek egy kerek-asztal beszélgetésen a Blockchaineum májusi konferenciáján azoknak, akiket ez valóban érdekel.

A blokklánc jogász dolga

Apropó, ez is blokklánc jogász dolga, hogy jogászként rávilágítson a különböző előadásokon vidéken  vagy akár Budapesten, hogy hogyan is fogja várhatóan átalakítani a DLT/blokklánc a jogrendszert, mint rendszert. Merthogy át fogja. Mit jelent az hogy programozott jogi kód? Ma még kevesen tudják erre a választ.

Persze a többséget csak az érdekli, hogy hogyan húzhat hasznot ennek az egészen új technológiának az értékpapírjoghoz köthető oldalából, azaz hogyan vegyen ki hasznot az ICO-kból és tokenekből, meg a kriptopénzekből. Aki figyelmes az talál erre nézve is útmutatást a digitalcash.hu-n.

Aztán nem árt, ha a szakmai publikációkon a digitalcash.hu-n és különböző oldalakon történő vendégírói tevékenység mellett  a blokklánc jogász tesz a hazai bitcoin/blokklánc közösségért is.

Az, hogy ez a ténykedés most törvényjavaslat kezdeményezés formájában valósul meg, a szakmai követőkön túl nem biztos, hogy sokan másoknak is érdekes.

Éppen ezért kell más területekre is koncentrálni és olyan kérdéseket vizsgálni, mint az adózás vagy a szabályozói törekvések mely területek jelen sorok szerzőjének személyes kedvencei az „okos” szerződések mellett.

Mivel mindenki pénzből él, ezért nem árt, ha legalább a trendeket jól felismeri a blokklánc jogász és tud tenni néhány jól forintosítható javaslatot is az Olvasók és Ügyfelek asztalára.

Aproposito ügyfelek: az, hogy odateszel a hazai blokklánc startupok asztalára egy normálisan végig gondolt Pénzmosás elleni vagy Adatvédelmi (GDPR) Szabályzatot vagy egy Terms Of Service-t, az a minimum. Na, persze nem mindenkinek. De hogyan akarsz Te blokklánc jogász lenni, ha ezeket nem ugrod meg? Akkor Te nem kelsz és fekszel a témával, nem ebben élsz.

Ezt is lehet persze, nagy nevű és pénzes ügyvédi irodák is használhatják a blokklánc jogász nevet. Csak nem feltétlen fogják tudni megtölteni tartalommal. A kevesebb néha több, pláne, ha elköteleződéssel párosul.

Élj benne!

Végezetül csak annyit szeretnék elmondani, hogyha nem vagy a téma iránt megfelelően deviáns, ahogy ezt Csabai Csaba fogalmazta meg rólam a Fintech Show-n a Kongresszusiban, akkor bele se kezdj.

Naponta lesznek olyan kérdések/kérések, amikre nem tudsz majd válaszolni, ha nincsenek meg az alapok, és azok mögött (vagy felett) a felépítmény.

Ha mégis blokklánc jogászságra adnád a fejed, akkor viszont garantálom, hogy egy szórakoztató és a Közösség számára is hasznos tevékenységet fogsz végezni. Na, persze csak akkor, ha olyan szenvedélyesen csinálod, mint én.

Én már elvesztettem a korábbi láncaim, és magamra vettem az újat, ami blokkokból áll. Gyere és kövesd az utam.

Támogatás

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu