Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapAdósságFolytatja az alternatív QE-t a jegybank.
27
okt

Folytatja az alternatív QE-t a jegybank.

Igaz, ezt most nem kötvényekkel, hanem állampapírokkal teszi, de a lényeg, hogy nincs elég likviditása a bankoknak az Egyesült Államokban, ezért iszonyatos összegeket kell a diszfunkcionálisan működő banki/pénzügyi rendszerbe betolni.

Most éppen 211 milliárd dollárt!, de azért azt mondják, hogy minden a legnagyobb rendben.

Mit mondunk mi gyanakvó állampolgárok? Köszi, ezt nem eszem meg!

Ahogy azt korábban írtuk, beindult a repó henger és gőzerővel folynak a repó műveletek a FED vezényletével.

A repó egyébként az angol sale and repurchase agreement kifejezés rövidítése, melyet magyarul visszavásárlási megállapodásnak fordítunk. 

A repóügylet lényege, hogy adott értékpapírt (rendszerint állampapírt) úgy adnak el a jelenben (prompt), hogy előre rögzítik annak visszavásárlási időpontját és árfolyamát. Az ügyletben elterjedt a rövid lejáratú állampapírok használata, mivel azok árfolyama viszonylag kiszámítható módon változik.

Repóügyleteket a jegybank is bonyolíthat, melynek célja, hogy likviditást vonjon ki a bankrendszerből, vagy vigyen be a bankrendszerbe. Passzív repo esetében a jegybank ad el állampapírokat, amelynek következtében likviditást von ki a bankrendszerből. Aktív repo esetében a jegybank vásárol meg állampapírokat, így növeli a likviditást. Az ügyletek célja pedig a rövid távú betételhelyezés, vagy hitelnyújtás. 

Akkor jöjjenek a számok, – amit Ti is megtekinthettek a FED oldalán,vagy ha beírjátok a gugliba, hogy “Repo and Reverse Repo Operations Fed New York” – hogy mit is művelt az elmúlt héten a FED.

Október 24. : 45 milliárd dollárt tolt be a bankoknak.

Szintén október 24. : 89 milliárd dollár. Bamm, hadd szóljon!

Október 25. : újabb 77 milliárd.

Na, így állunk most az Úr színe előtt Kedves Barátaim, hogy valami modorosat is írjak, mert amúgy a tények siralmasak, recseg-ropog az egész tákolmány, amit bankrendszernek hívunk.

Nem csoda, ha azt jósolja az öreg McKinsey, hogy a legközelebbi válságot a bankok 60%-a nem éli túl!

 

 

 

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
3 hozzászólás

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu