Digitalcash.hu
 • Telefonszámunk:
 • Címünk
  Budapest, Hungary
 • Munkaidőnk:
  Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapAranySzerbia is növelte az aranytartalékát.
 • bitcoin gold
23
nov

Szerbia is növelte az aranytartalékát.

 • Szerző
  dr. Varsányi Károly
 • Kommentek
  0 Komment
 • Kategória

Ha valaki lemeradt volna róla, annak elmondom, hogy miközben a szerb Jegybank elnöke magában dúdolgatta “a jó irányba halad minden, mitől legyen rossz kedvem” sorokat a “Minden szép” c. nóta szerb verzójából, azonközben mégiscsak bevásárolt kilenc tonna aranyat.

A “nem QE-k“, “nem válságok” világában ez persze teljesen természetes, jómagam is így tennék a Jegybankok helyében, pláne, ha valamikor szeretnék majd egy stabilabb – közös – elszámoló és fizetési eszközt. Matolcsy Gyuri bácsi nem a levegőbe beszélt ám kópékáim!

Szerbia idén október 9-11. között bonyolította le a 9 tonna arany megvásárlását, miután a szerb elnök Aleksandar Vucic májusban javasolta ezt az amúgy független jegybanknak (ti: hogy érdemes lenne aranyat vennie).

Mint emlékezetes, korábban hazánk is bespájzolt aranyból, amikor megtízszerezte – nagyon helyesen – az ország aranytartalékait.

A szerbek aranytartaléka 30,4 tonnára emelkedett a mostani bevásárlással és így nem sokkal marad el a 31,5 tonnás magyar adattól.

Déli szomszédunk mintegy 434 millió dollárt fizetett az előző hónapban vásárolt aranyáért, vagyis unciaként 1503 dollárt, és ezzel a teljes jegybanki tartalék közel 10% -ára emelte arany beli részesedését.

Ez a bevasárlás volt az ország által a pénzügyi stabilitás fokozására tett lépések legújabb eleme. A stabilitás fokozása kapcsán elkezdték az államadósság szerkezetének megváltoztatását, valamint a dinár és az euró részarányának növelését is korábban. (Well, well, hol láttunk már ilyet tűnődhet a művelt francia?)

Az arany tartalék növelése kapcsán Vucic kedden a belgrádi újságíróknak azt nyilatkozta, hogy “azt hiszem, folytatjuk majd a dolgot, mert látjuk, hogy milyen irányba halad a válság a világban” illetve megemlítette az euróövezet lassuló növekedését, (azét az euróövezetét, mely Szerbia legfontosabb kereskedelmi partnere és a beruházások fő forrása.)

Forrás: itt.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu