Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapDigitális fizetőeszközökA SEC végre lépett a Sam Bankman-Fried (FTX) ügyben.
20
jan

A SEC végre lépett a Sam Bankman-Fried (FTX) ügyben.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) a mai napon vizsgálatot kezdeményezett az FTX ügyben, azaz nevesítetten Samuel Bankman-Friedet vádolta meg olyan cselekményekkel, amelynek célja az FTX Trading Ltd. (FTX) kriptokereskedési platform (melynek ő volt a vezérigazgatója és társalapítója) részvénybefektetőinek megkárosítása (csalás) volt. Folyamatban vannak az egyéb értékpapír-jogsértésekkel, valamint az állítólagos kötelességszegéssel kapcsolatos egyéb jogalanyok és személyek elleni vizsgálatok is.

A SEC szerint legalább 2019 májusa óta a bahamai székhelyű FTX több mint 1,8 milliárd dollárt vett fel részvénybefektetőktől, ebből körülbelül 1,1 milliárd dollárt cca. 90 amerikai befektetőtől.

Bankman-Fried a befektetőknek adott nyilatkozataiban az FTX-et biztonságos, felelősségteljes kriptoeszköz-kereskedési platformként hirdette, kifejezetten az FTX kifinomult, automatizált kockázati intézkedéseivel hirdetve az ügyfeleknek, azok vagyonának védelme érdekében.

A “feljelentés” azt állítja, hogy a valóságban Bankman-Fried évekig tartó csalást szervezett, hogy eltitkolja az FTX befektetői elől

(1) az FTX ügyfelei pénzeszközeinek az Alameda Research LLC-hez, a magántulajdonban lévő kriptofedezeti alapjához való titkolt átirányítását

(2) az Alamedának az FTX platformon biztosított, titkolt “különleges bánásmódot”, beleértve az Alamedának – a platform ügyfelei által finanszírozott – gyakorlatilag korlátlan „hitelkeret” biztosítását, valamint az Alamedának bizonyos kulcsfontosságú FTX kockázatcsökkentő intézkedések alóli felmentését

(3) az FTX-nek az Alameda túlértékelt, nem likvid eszközeinek, például az FTX-hez kapcsolódó jelentős tulajdoni arányt képviselő tokenek kitettségéből eredő, nyilvánosságra nem hozott kockázatot.

A “feljelentés” továbbá azt állítja, hogy a Bankman-Fried az Alamedában az FTX-ügyfelek pénzeszközeit használta fel nem nyilvános kockázati befektetésekre, pazar ingatlanvásárlásokra és nagy politikai adományokra.

“Azt állítjuk, hogy Sam Bankman-Fried megtévesztésre épített kártyavárát, miközben azt mondta a befektetőknek, hogy ez az egyik legbiztonságosabb épület az iparági kriptós épületek között” – mondta Gary Gensler, a SEC elnöke.

A Mr. Bankman-Fried által elkövetett állítólagos csalás egyértelmű felszólítás a kriptoplatformok számára, hogy meg kell felelniük a törvényeinknek.

A megfelelőség a kriptoplatformokba befektetőket védi olyan jól bevált biztosítékokkal, mint például az ügyfelek pénzeszközeinek megfelelő védelme és az összeférhetetlen, egymással ütköző üzletágak elkülönítése.

A kereskedési platformoknak mind a befektetőknek (a közzététel révén), mind a szabályozók számára (vizsgálat) meg kell felelniük. Azokkal a platformokkal szemben, amelyek nem felelnek meg az értékpapír-törvényeinknek, a SEC végrehajtási osztálya kész lépéseket tenni.”

“Az FTX a legitimitás máza mögött működött, amelyet Mr. Bankman-Fried, többek között azzal a céllal alakított ki, hogy a kategóriájában legjobb szabályozó mechanizmusaiként hirdethesse szolgáltatását, beleértve a szabadalmaztatott “kockázati motort”, valamint azt, hogy az FTX betartja a konkrét befektetővédelmi elveket és a elkülönített szolgáltatási ágak elvét (elszámolás).

De amint azt panaszunkban állítjuk, ez a máz nem csak vékony volt, hanem megtévesztő is” – mondta Gurbir S. Grewal, a SEC végrehajtási osztályának igazgatója.

Az FTX összeomlása rávilágít azokra a nagyon valós kockázatokra, amelyeket a nem regisztrált kriptoeszköz-kereskedési platformok jelenthetnek a befektetők és az ügyfelek számára egyaránt. Miközben továbbra is vizsgáljuk az FTX-et és más szervezeteket és magánszemélyeket a szövetségi értékpapír-törvények esetleges megsértése miatt, amint azt a bejelentésünkben állítjuk, ma Mr. Bankman-Friedet tesszük felelőssé azért, mert csalárd módon több milliárd dollárt gyűjtött be FTX-be befektetőktől, és visszaélt az FTX kereskedelmi ügyfeleihez tartozó pénzeszközökkel.

A SEC bejelentése Bankman-Friedet az 1933-as értékpapírtörvény és az 1934-es értékpapír-tőzsdei törvény csalás elleni rendelkezéseinek megsértésével vádolja.

A SEC “bejelentésében” az értékpapír-törvény jövőbeni megsértése elleni tiltó határozatot kér; azaz olyan végzést, amely megtiltja Bankman-Fried számára, hogy részt vegyen értékpapírok kibocsátásában, vásárlásában, ajánlatában vagy eladásában, kivéve a saját személyes számláját (foglalkozástól eltiltás) indítványozza a jogtalanul szerzett nyereségének visszaszolgáltatását (vagyonelkobzás), polgári jogi kártérítést, valamint a fent nevezett tisztségeitől való megfosztást (vezető tisztségviselő eltiltása ebbéli minőségétől).

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok New York déli körzetének ügyésze és a Commodity Futures Trading Commission (CFTC) ma bejelentette, hogy vádat emeltek Bankman-Fried ellen.

A SEC folyamatban lévő vizsgálatát egy rakás nagynevű jogász, akiket most nem nevesítünk – mert ők sem írják ki a mi nevünket – végzi és felügyeli. Helyette benyomjuk ide a magyar blokklánc jogász nevét (dr. Varsányi), hogy jutalmazzuk azokat, akik eddig elolvasták a posztot és egyúttal kellemes hétvégét is kívánjunk nekik!

A SEC nagyra értékeli a New York-i déli körzetben működő amerikai ügyészi hivatal, az FBI és a CFTC segítségét.

(Szerkesztő: ez ilyen kötelező smúz, aki érdekel a bejelentés az itt eredetiben olvashatja)

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu