Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapAdósságKi kontrollálja a pénzed?
10
jún

Ki kontrollálja a pénzed?

Nagyon fontos kérdés ez, nekem elhihetitek. Én abban hiszek, hogy mindenkinek saját magának kell ezt megtennie. Azon egyszerű oknál fogva, hogy saját magadnak, saját magadon kívül nem olyan sok mindenki akarhat igazán jót és jól, akár önhibájukon kívül is, vagy akár tudatosan rosszat akarva, de így van ez. Éppen ezért vagyok szkeptikus az ún. pénzügyi tanácsadókkal kapcsolatban egy bizonyos szint alatt. Értem ez alatt azt a szintet, ahol már a pénzügyi tanácsadók díjazása tisztán teljesítmény és elért eredmény alapú. Ott már van miért Veled együtt “izgulni”, hogy mennyi lesz az elért eredmény.

Korábban írtunk már a fiat money rendszerről, most ezt nem ragoznánk tovább. Ebben a rendszerben a különböző Kormányok és a mögöttük álló bankok és egyéb pénzügyi csoportok kontrollálják a pénzforgalmat. Ha szűkítik a hitel feltételeleket, akkor mindenki megérzi, éppúgy, mint, ha meghúznák a kutyán a pórázát.

Tavaly év végén például az indiai kormány kivonta a forgalomban lévő pénzek 86%-át, amikor bevonta az 500 és 1000 rúpiás bankjegyeket. Mindezt a fekete gazdaság és a korrupció elleni küzdelem jegyében egyik napról a másikra. Gondolhatjátok, hogy mi lett az eredménye. A bejelentést roham követte a benzinkutaknál és egyéb vásárlási helyeken, mindenki be el akarta vásárolni a még nála lévő 500-as és 1000-es bankjegyeket (uis este jelentették be a dolgot:-). Az indiaiak ugyan még év végéig beválthatták bankokban és a postán a bevont pénzeket, de fizetni ezekkel a következő naptól már nem lehetett, kivéve a kórházakat és gyógyszertárakat. Aztán azt is bejelentette az indiai kormány, hogy korlátozzák az automatákból kivehető összeget 2000 rúpia/napra, ezt aztán novemberben felvitték 4000 rúpiára, azóta nem tudom, hogy mi van.

A Bitcoin persze jól reagált a dologra. Aztán ott van Venezuela, ott még komolyabb dolgok történtek, amikor az infláció 720%-ra szökött és a bolivár elvesztette értékének 90%-át.  Az emberek ott is elkezdték átmenteni a pénzüket a digitális devizákba, hiszen ki szereti azt látni, hogy a) nem fér hozzá a megtakarításaihoz, amiért oly keményen küzdött b) a megtakarítása értéke rohamosan olvad és gyorsuló ütemben tart a zéró fele.

Sajos – bár én per speciel nagyon támogatom a nemesfémeket – bizonyos dolgok elvehetőek és elkobozhatóak, hiába képviselnek adott esetben komoly értéket.

A digitális devizák viszont nem ide tartoznak és véleményem szerint segítséget adnak ahhoz, hogy jobban kontrolláld a megtakarított pénzedet, mint adott esetben más befektetési eszközökben.

Lássuk a miérteket:

1. Nem kobozhatóak el.

2. Nem inflálódnak, ha helyesen választasz.

3. Nemzetközi szinten ismerik őket (bár azért ebben még van hova fejlődni).

4. Több eszközről (telefon, cold wallet, stb.) is hozzáférhetsz.

5. Könnyű transzferálni őket.

Persze fel lehet ezzel szemben vetni, hogy ez csak az ún. cashless society felé terelés. Ezzel valóban nem lehet mit kezdeni, de ha így is van, akkor ez egy olyan szintű tervezettség, ami nélküled is meg fog valósulni, így vagy úgy.

Én támogatnám a készpénzt is, de van egy nagy bajom vele. Nem hoz annyit a konyhára, mint a digitális devizák. Ha ma van 10.000 dollárom, az jó esetben 2 év múlva is 10.000 dollárt fog érni. Na, jó, lehet, hogy valamivel többet, ha jól fektetem be. Jelen környezetben azonban nem olyan egyszerű azt a környezetet megtalálni, ahol már 10.000 dollár is jól hozna. Egy helyet kivéve: a kripto pénzeket. Ha ma van 10.000 dollárod a digitális devizákban az 2 év múlva valószínűleg többet fog érni, mint ma. Feltéve persze, ha jól választasz.

Ellenben a kontroll az sokkal jelentősebb a többi befektetési eszközhöz (kivétel a kp, de az önmagában ugye nem hoz semmit a konyhára) képest.

Azért az nagyon nem mindegy, hogy kinek van ráhatása a saját pénzedre.

Egyetértesz, cáfolnád, kiegészítenéd? Megteheted a hozzászólások között!

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

    dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
    Ajánlott bejegyzések
    SZÓLJ HOZZÁ
    4 hozzászólás

    Leave A Comment

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

    Digitalcash.hu