Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinRootstock sidechain.
05
jún

Rootstock sidechain.

Adományoznál az oldal fejlesztésére és még több posztra? A poszt alatt megtalálod a tárcáink címét. Előre is köszi!

Van ugye az Ethereum világa vagy rendszere (Ethereum eco-system) , ami egy központ nélküli, decentralizált hálózat, egyfajta „világszámítógép”, beépített Turing teljes programozási nyelvvel, amihez bárki önként csatlakozhat.

Ebben a rendszerben a saját programozási nyelvén (Solidity)  írt “okos szerződések” jelentik a rendszer lényegét. Egyfajta “middle man” mentesítő dolog ez, mert mindenféle feltételt bele lehet programozni az ilyen szerződésekbe. Például a szerződésszerű teljesülés visszaigazolását, vagyis, hogy mit fogadnak el a felek közösen teljesülésnek, vagy azt, hogy hogyan történjék az automatizált! fizetés a teljesítésért, etc.

A szerződésekbe foglalt szabályrendszerek tehát meghatározzák az ethereum rendszerében a digitális dolgokkal való kereskedés kereteit, úgy, hogy a szerződésekben kialakított feltételek egymásba ágyazhatók, hivatkozhatnak egymásra, függhetnek egymástól. Miután a szerződni vágyó felek a blokkláncban hitelesítik a szerződés feltételeit és így maga a szerződés létrejön,  ezt követően a szerződés a blokklánc elválaszthatatlan része lesz, azt manipulálni nem lehet, sem pedig attól eltérni, ha létrejött a felek szerződésre irányuló közös akarata.

(Az külön érdekes kérdes,  hogy lehet-e ezeknél a szerződésektől mégiscsak eltérni szükség esetén, lehet-e rész(t) teljesíteni, vagy mi történik a nem szerződésszerű teljesítéseknél, mert a jog azért ennél bonyolultabb, nem minden fekete és fehér, ahogy az élet egyéb területein sem.  Hogyan lesz a szerződésekbe beleimplementálva a teljes jogi tudásanyag vagy csak amolyan egyszerűbb szerződések lesznek?)

Na, de, térjünk vissza a fő témánkhoz a Rootstock sidechain-hez, ami nem túl rég került bele a “köztudatba” a Bitcoin kapcsán.

A  RSK platform (Rootstock sidechain)  a Bitcoin blokkláncára épülő “okos szerződés” platform. Az Ethereumhoz hasonlóan a  RSK platform célja is az, hogy az “okos szerződésekhez” világos kereteket és feltételeket határozzon meg. Ilyen szempontból tehát az ETH versenytársa, bár a fejlesztők szerint csak kiegészítik egymást.

Az RSK a nevéből adódóan egy oldal lánc, tehát 2 (blokk)lánc fut majd paralel.

A 2 láncon szabadon lehet majd “átküldeni” a BTC-t az RSK-ra, ahol Rootcoin (RTC) lesz majd belőle, és persze vissza is lehet a másik láncra tenni BTC-nek, mindezt nagyon pici díjért. Az összes RTC tehát a BTC-ből fog előállni.

Az RSK egyik nagy előnye az 1 másodperc alatti  tranzakciók száma (több ezer tranzakció/másodperc), míg a másik a tranzakciók ára, mert egyelőre azt mondják, hogy az árazást rábíznák a piacra.

Ami a bányászokat illeti, nekik szintén jó a dolog, mert a BTC ára biztosan nőni fog az új “skill” (okos szerződések) kapcsán, de az ár azért is fontos tényező az RSK kapcsán, mert ahogy emelkedik majd a BTC tranzakciók ára, úgy fognak a bányászok is fordulni az alacsonyabb költséget jelentő RSK rendszer felé.

Van egy ún. Rootstock kormányzati modell is (Rootstock governance model), ami a nevével ellentétben decentralizált “hatalom gyakorlást” jelent 5 “székkel”.

A szavazati jog úgy alakul, hogy 1 szavazat a bányászoknak (hashing power), 1 szavazat a BTC/RSK felhasználóknak (proof of stake), 1 szavazat a tőzsdéknek és a web tárcáknak (federation), 1 szavazat a RSK és Bitcoin Core fejlesztőknek és végül 1 szavazat felajánlva egy nem profit orientált entitásnak, mint a Bitcoin Foundation vagy a Ethereum Foundation.

Az RSK  legutolsó open source Test-net-je a Ginger névre hallgat és, hogy még egy aktualitást mondjak, bizony az öreg  Vinny Lingham is az RSK-ra fogja majd fejleszte(t)ni az ICO-jat 😀

Az okos szerződés forradalom tehát a nyakunkon, avagy a Bitcoin eco-system halad a jó irányba, ami ez lenne: 1. majdnem instant átutalások 2. megfelelő skálázhatóság 3. okos szerződések.

Így már jöhet a 100.000 dollár. 😀

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Tags:

 

Címkék:

    dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
    Ajánlott bejegyzések
    SZÓLJ HOZZÁ
    5 hozzászólás

    Leave A Comment

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

    Digitalcash.hu