Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBlokkláncAz Európai Ügyészség és a blokklánc.
26
jún

Az Európai Ügyészség és a blokklánc.

Adományoznál az oldal fejlesztésére és még több posztra? Alább találod meg a tárcáink címét. Előre is köszi!

A mai posztunk lehetne akár filózófikusabb jellegű is, hiszen a poszt mögötti kérdés az az, hogy hol vannak az adataink nagyobb biztonságban: a piaci résztvevőknél vagy az államnál? Örök kérdés, hogy kell-e szabályozni a piacot és, ha kell, akkor mennyire? Mert vagy belenyúlunk a piacba és szabályozzuk, vagy többé-kevésbé a piac azt csinál, amit akar és akkor mindenki a maga bőrén tapasztalhatja meg a konzekvenciákat egy adott pillanatban (ahogy rákerül a sor). Szóval lehet itt érveket hozni pro és kontra a bevatkozás mellett és ellen is, azonban mi csak szorítkozzunk  a tényekre.

Talán sokaknak elkerülte a figyelmét, de nem is oly rég 16 tagállam bejelentette, hogy megerősített együttműködést kíván indítani az Európai Ügyészség (European Public Prosecutor‘s Office, továbbiakban: EPPO) létrehozása céljából. Az Európai Ügyészség 2009 óta szerepel az uniós szerződésekben, azonban eddig a létrehozása érdekében tett erőfeszítések nem jártak sikerrel. Eddig.  Most azonban a EPPO szerint új hajnal pirkad. Idén kicsit “begyorsulnak” a folyamatok, legalábbis ezt ígérik.  Az EPPO – független – uniós szervként elkezdene működni, olyan szervezetként, amely bizonyos feltételek mellett jogosult lenne az uniós csalások és az Unió pénzügyi érdekeit sértő egyéb bűncselekmények vonatkozásában a nyomozást és a vádhatósági eljárást lefolytatni és a vádlottakat bíróság elé állítani.  Az EPPO központi szerve EU-s szinten lenne, míg a decentralizált szervei pedig tagállami szinten, ahol EDP-k formájában (European Delegated Prosecutors) /uniós ügyészek képében valósulnának meg. (Külön érdekesség, hogy hogyan működne a kinevezés és a munkáltatói jogok gyakorlása Magyarországon, tekintettel arra, hogy ezek jelenleg a legfőbb ügyész kezében összpontosulnak a legfőbb ügyészről, az ügyészekről és életpályájukról szóló 2011 évi CLXIV. törvény alapján? A mi tippünk az, hogy ezek – tekintettel arra, hogy független uniós szervről lenne szó -, szépen kikerülnének a legfőbb ügyész kezéből.)

Na, de hogy jön az az egész a blokklánchoz?

Korábban írtunk már érintőlegesen, hogy a blokklánc kapcsán bizonyos adatvédelmi kérdések még finoman szólva sem kerültek letisztázásra (aki nem olvasná el az egész posztot, az a poszt utolsó harmadában keresgéljen.) Az ún. GPDR (uniós általános adatvédelmi rendelet) 2018-ban lép majd hatályba, de sok részletkérdése a rendeletnek még nem látszik tisztázottnak (lásd még: a belinkelt posztban).

Most pedig az EPPO “bejelentette”, hogy hozzáférést igényel a felhőhöz és az abban tárolt adatokhoz, lett légyen ez bárhol is. Nem érdekes, hogy az adat a  Google, a Facebook felhőjében vagy akár a blokkláncon van. Ha kell az adat, akkor nincsen apelláta (mely szavunk egyébként latin eredetű és fellebbezést jelent). Per pillanat ugye a host-ország hozzájárulása kell egy ilyen külső “megkeresés” kapcsán, de ezt felülírná az EPPO jogköre a jövőben. Tehát, ha az EPPO hivatalosan igényli, akkor a hozzáférést nem lehet megtagadni.

A felhő által ugye az adataink kikerülnek a fizikai közelségünkből és sokszor mi sem tudjuk pontosan hogy hol vannak. Ez az ára a kényelemnek (pl: szinkronizáció). Az átlagfelhasználó biztosan nem tudja (és mi sem), hogy a Google melyik szerverének melyik merevlemezén van az ő postafiókja, vagy éppen a világ melyik országában, az Apple melyik szerverközpontjában tárolódnak a fotói/zenéi? Google Drive,  Apple iCloud, Microsoft OneDrive, vagy a Dropbox, mind ismert és kedvelt felhő alapú szolgáltatások.

Na, már most ezzel (mármint a személyes adatokkal, amik a felhőben tárolódnak) vissza is lehet élni – szól a hivatalos indoklás. Valóban pl: a Google esetében bizonyos szolgáltatások önkényesen vették igénybe a keresőcég szerverparkjainak adathalmazát és ez csak 1 példa a sok közül, ami aggodalomra adott okot.

Terrorizmus, gazdasági bűncselekmények, csalások, stb. az egyik oldalon, privátautonómia, szabad piac és a (túl)adóztatástól/kontrolltól való félelem a másikon. Aztán mindenki eldöntheti, hogy mit preferál, el lehet ezen filozofálgatni, ahogy a bevezetőnkben írtuk.

3 dolog azonban biztos vagy biztosnak látszik:

  1. Az állam/Unio előbb-utóbb szabályozni fog blokklánc területen is.
  2. Az EPPO által alkalmazni kívánt bírságok súlyosak lesznek ( 20,000,000 euró vagy az éves árbevétel 4%-a világszinten a nagy cégeknek, illetve 10,000,000 euró vagy 2% -a az éves árbevétele világszinten a cégnek.
  3. A fejlődés, minden szabályozás ellenére és/vagy mellett: feltartóztathatatlan.

Adományoznál az oldal fejlesztésére és még több posztra? Alább találod meg a tárcáink címét. Előre is köszi!

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
SZÓLJ HOZZÁ
2 hozzászólás

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu