Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinTovább folyik a macska-egér harc…
  • bitcoin bányászat vagy kereskedés utáni adózás
24
aug

Tovább folyik a macska-egér harc…

A tegnapi nap jó híre, hogy aktiválódott a Segwit a Bitcoin láncon. Lehet kezdeni figyelni a BTC árfolyamát. Mi úgy gondoljuk, hogy először meg lesz az 5.000 dolláros szint, aztán év végéig a 10. 000 dolláros szint is. Mielőtt azonban bárki is – a vásárlásait illetően – ránk támaszkodna az OTP…izé a blokklánc helyett, hadd jegyezzük meg, hogy mindez nem pénzügyi/befektetői tanácsadás, hanem az oldal szerkesztőinek magánvéleménye.

Most viszont egy olyan dolgot osztunk meg veletek, ami már biztosan megvalósult és ami sokakat el fog talán keseríteni, hiszen az emberek sok mindent szeretnek csinálni világ szerte, de ebbe általában az adó fizetés nem tartozik bele. Pedig erről lesz szó mai posztunkban.

Tegnap írtunk egy kis gondolatébresztőt a Bitcoin készpénz jellegéről. Az alábbiak ha nem is ezt, de a Bitcoin jövedelem jellegét 100%-osan alátámasztják és azt is felvetik, hogy nem lenne-e jobb az állam részéről (törvényes) fizetőeszköznek elismerni a Bitcoint?

Jelenleg ugyanis az állam nagyjából semmit nem tud beletenni a serpenyő egyik felébe, hogy miért is kellene adót fizetni egy olyan „virtuális” pénz után, aminek sem a kibocsátásában, sem a fenntartásában, sem a szabályozásában, sem a használóinak „védelmében” nem vesz részt teljes mellszélességgel. A másik oldali serpenyőben pedig egyértelműen ott van az adófizetés iránti igénye.

A nálunk szerencsésebb? történelmi fejlődésű országokban már megindult a szabályozás , ami alapján akár ki is nyújthatja a mohón kutató kezét az állam az adóhatóságon keresztül a Bitcoinban és egyéb digitális devizában elért jövedelmek felé.

Ez történt most az Egyesült Államokban is, ahol az IRS (az amerikai NAV) megunta, hogy tombol a bevallási és adófizetési láz az országban a digitális devizákat illetően. 2015-ben például rögtön 802 ember vallotta be és fizette meg az ilyen területről származó jövedelmét.

Így aztán az IRS a Chainalysis nevű cég segítségét kérte egyfelől, másfelől meg megpróbált adatokat szerezni a kripto tőzsdékről (lásd még Coinbase John Doe summons).

A Chainalysis-szel való együttműködés pénzbe került az IRS-nek, míg a John Doe summons kapcsán – első körben – elhajtották őket, szóval más megoldás után kellett nézniük.

Így történhetett, hogy úgy döntöttek, hogy inkább megveszik a fenti cég egy „nyomkövető” szoftverét, mert így legalább ők saját maguk tudják monitorozni az eseményeket Valószínűleg „csomagban”, tehát a szoftver kezelésére vonatkozó képzéssel együtt került megvásárlásra az eszköz, amit talányosan „refactor tool„-nak hívnak. Mi most – kényszerből – ráhúzzuk erre a szoftverre a tudományosan hangzó „Feltáró” nevet, ha már tegnap a horrorisztikusan hangzó „ A dolog”  fogalmával operáltunk (és persze várjuk a kommentekben a jobb javaslatokat a fordításra).

A lényeg, úgyis a lényeg, hogy ezzel az IRS már – valamelyest – nyomon tudja követni a BTC és egyéb kripto pénzek mozgását és a tranzakciók címzettjeit, mert az eszköz követi, vizuálisan megjeleníti és analizálja is a mozgásokat a blokkláncon. Vagy, ahogy ők mondják:

Nyilván ahhoz, hogy megítélhessük egy ilyen program működését, ahhoz „élőben” kellene látni, de egyelőre ez – egyéb elfoglaltságaink miatt  – még nem következett be.

Az eszköz megvásárlása kapcsán nyilván benne van az ilyenkor „szokásos” terrorizmus, pénzmosás, drog kereskedelem, etc. elleni harc, amellett, hogy az adócsalás már önmagában sem egy piti bűncselekmény az Államokban.

Mi a magunk részéről a „valamit valamiért” elvben hiszünk, azaz úgy gondoljuk, hogy amennyiben az állam nyújt valami olyat a társadalomnak/vagy annak egy bizonyos szegletének, ami a társadalom vagy azon szeglet számára hasznos és fontos (védelem, igényérvényesíthetőség, szabályozott és tiszta viszonyok, kedvező adóügyi rendelkezések, adott esetben adójóváírás vagy kedvezmény) úgy talán indokoltan nyújthatja ki a kezét bárminemű viszonzásért.

Ilyen megközelítésből az államoknak „saját”, jól felfogott érdeke is a szabályozás, aminek kapcsán mi a megengedő, általunk progresszívnak tartott verzió mellett tettük és tesszük le mindenkoron a voksunkat.

Forrás:https://news.bitcoin.com/irs-crackdown-tracking-bitcoiners-with-chainalysis/

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

 

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu