Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapICOVégre: itt az amerikai ICO szabályozás!
26
júl

Végre: itt az amerikai ICO szabályozás!

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    3 hozzászólás
  • Kategória

Adományoznál az oldal fejlesztésére és még több posztra? Alább találod meg a tárcáink címét. Előre is köszi!

Ha lassan is, de haladunk. Egyre-másra jönnek a kedvező hírek a világ minden tájáról. Reméljük, hogy előbb-utóbb befut végre az MNB és a NAIG vagy az NGM levele az állásfoglalásukkal a blokklánc technológiáról és a digitális devizákról.

Addig is szemezgessünk a világ más pontjairól. Ha már éppen Alaszka, akarjuk mondani Amerika, azon belül is az Egyesült Államok, akkor a tegnapi nap után  íme egy másik jó hír.

A SEC (Securities and Exchange Commission) – tudjátok ez az a szerv, ami a Winkli tesók ETF kezdeményezése (link) felett is döntési jogosultsággal rendelkezik – most úgy határozott, hogy az ICO-kat (Initial Coin Offerings) az értékpapírjogon belül szabályozni kell.

Maga a szabályozás gondolata a The DAO projekt és a DAO tokenek kapcsán indult el. Egész pontosan felmerült kérdésként, hogy a The DAO projekt és a Slock.it sértett-e valamilyen jogszabályt „működése” kapcsán?

A SEC mostani állásfoglalása az ICO-k kapcsán kitér arra is, hogy meg kell vizsgálni az ICO kibocsátás összes körülményét és csak úgy lehet értékpapír jogi szabályozás alá vonni a vizsgált ICO-t, de azért 3 dolgot mégiscsak kiemel egyetemlegesen ezekkel kapcsolatban.

 Értékpapírjogi szabályokat kell az ICO-k esetében alkalmazni, ha és amennyiben ICO kibocsátás történik tokenekkel:

 

  1. függetlenül attól, hogy ez egy hagyományos társaság vagy egy DAO (link) által történik,
  2. függetlenül attól, hogy a tokeneket amerikai dollárral vagy digitális devizával vásárolták,
  3. a kibocsátás a hagyományos (felügyeleti) úton vagy a blokklánc útján digitálisan történik,

 

Konkrétan a The Dao projekt kapcsán kimondták, hogy ilyen esetben mind a kibocsátóknak, mind a tokeneket megszerzőknek regisztráltatniuk kell magukat a megfelelő szerveknél a nyilvántartásba.

Tehát a The DAO-nak is így kellett volna eljárnia, de tekintettel a (balul sikerült) projekt összes körülményére a vizsgáló biztos nem szankcionálta a The DAO-ban részt vevő kibocsátókat.

DAO tokens are securities under the Securities Act of 1933 (“Securities Act”) and the Securities Exchange Act of 1934 (“Exchange Act”).

Tudjuk, hogy a nyilvántartásba vétel elkeseríthet, de mi is William Hinman (Division of Corporation Finance) álláspontjával értünk egyet, miszerint:

„a befektetőknek joguk van megtudni és ugyanakkor elemi érdekük is megtudni azokat a befektetésüket érintő alapvető információkat, amelyek a befektetésükkel kapcsolatos megalapozott döntések meghozatalához szükségesek.”

 Egész pontosan ez így hangzott el, (de magyarra – értelmesen- a fentiek szerint került fordításra általunk):

“investors need the essential facts behind any investment opportunity so they can make fully informed decisions.”

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy bár lassabban, mint az a valóságban megtörténik, de a különböző jogrendszerek (lásd: a jelen poszt szerinti amerikait és ellenpontként az orosz jogrendszert) próbálnak reagálni a jogrendszert a technikai vívmányok oldaláról (blokklánc, DAO, ICO, stb.) érő kihívásokra. (Reméljük, hogy valamikor az adoptálás is bekövetkezik majd.)

Álláspontunk szerint ez nem is lehet másképpen egy valóban „élő és jól funkcionáló „jogrendszerben, mert a jogrendszernek, mint egy nem önmagáért való szabályozó rendszernek mindig szükséges előre mutató módon szabályoznia, már csak ezért is, hogy lépést tudjon tartani a szabályozandó életviszonyokkal és ne „kerüljék meg”.

Aztán az is lehet, hogy csak elfogultak vagyunk, mert jelen sorok szerzője (dr. Varsányi Károly) is jogász, azaz jogtanácsos:-D

Ettől függetlenül szerintünk mindenki számára az lenne megfelelő, ha végre meg tudhatnánk a magyar szabályozási kísérlet alapelveit, sarokpontjait. Aztán – idővel – majd kiderül, hogy a lepényhal meg utoljára vagy addig álljunk mi vívóállásban, amíg…

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Forrás: bitcoin.com

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
3 hozzászólás

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu