Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinLedgerx. Jönnek az intézményi Bitcoin befektetők?
25
júl

Ledgerx. Jönnek az intézményi Bitcoin befektetők?

Nagyon úgy tűnik, hogy igen. Régi adóssága a piacnak az intézményi befektetők  kérdése. A dolog úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokból fog kiindulni (mint annyi más is) és így fog szépen begyűrűzni Európába is.

Az Államokban voltak és vannak bőven jelentkezők az intézményi befektetők pénzére, elég csak a Winkli tesók ETF próbálkozására gondolni, ami első körben ugyan elbukott, de ez nem azt jelenti, hogy nem fog halott poraiból feltámadó Főnix madárként visszatérni, mindannyiunk és a BTC árfolyam legnagyobb örömére.

Most úgy tűnik,hogy hasonló területen a határidős termékek piacán kapott zöld lámpát egy kezdeményezés, ugyanis a CFTC (Commodity Futures Trading Commisson), amely a határidős és opciós piacokat felügyelő független kormányzati intézmény az Államokban, elfogadta a Ledgerx LLC swap kereskedésre irányuló kérelmét.

A swap lényegében egy határidős ügylet idegen pénznemmel. A fajtáiba, jellemzésébe most nem mennénk bele,  ugyanígy a származtatott ügyletek és opciók fogalmát sem vesszük át, mert nem ez a poszt célja (ha valakit érdekel, akkor talál róluk magyar nyelven is anyagot bőven).

A lényege a dolognak, hogy a Ledgerx most már hivatalosan jogosult a CFTC SEF (Swap Execution Facility) platformja segítségével határidős, származtatott, (bitcoin alapú) ügyleteket kötni. Ráadásul DCO (Derivatives Clearing Organization) is lett a szentem, így a Ledgerx 2 jogosultsággal (kvázi kereskedő és elszámolóház) is rendelkezik. Így aztán már semmi akadálya a különböző bitcoin opciókkal való kereskedésnek és elszámolásnak sem.

Tudjuk, hogy erre most sok olvasónk csettint a nyelvével, de azok számára, akiknek nem csillant fel a szeme, hadd ragozzuk kicsit tovább a témát.

Ami a mi és Olvasóink szempontjából is lényeges az az, hogy a Ledgerx ezáltal megkapta a különböző piaci szabályozoktól a jogosultságot arra, hogy kiszolgálja az intézményi befektetőket is. A fund managerek többé-kevésbé, de a különböző fundok nagyon is szeretnek szabályozott piacon, szabályozott piaci szereplőkkel “játszani”. Ha az opciókkal kereskedést és a határidős kötéseket fogadásként fogjuk fel, akkor itt lényeges, hogy a tétként berakott pénzt ne az első körben nyúlja le egy csibész “fogadóiroda”, mert annak nem nagyon örülnének mondjuk az amerikai nyugdíjasok. Amerikai nyugdíjasokat pedig senki nem akarna elszomorítani, reméljük ezt azért egységesen kimondhatjuk (legalábbis magunk közt).

Az intézményi befektetők ezután szabályozott körülmények között tudnak “játszani” a pénzükkel  a bitcoin fronton is és bizonyosak lehetnek benne, hogy a szabályozóknak köszönhetően (pl: havi pénzügyi megfelelőségi stressz teszt, stb.) csak a saját rossz döntésüknek köszönhetik majd, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy azt várják.

(Ugye, hogy ugye,? Csak bejön mindig ez a szabályozás kérdéskör, akárhogy is nem tetszik ez egyeseknek.)

Nekünk bitcoin befektetőknek, meg azért nagyon fontos hír ez, mert a bitcoin árfolyam is a kereslet-kínálat függvénye és mivel a kínálat korlátos (21 millió BTC elméletileg) egy-egy nagy “bálna” becsobbanása a piaci tengerbe, elég szépen fel tudja hajtani az árfolyamot. 

Az ilyen intézményi befektetők ugyanis nem 5.600 dollárért fognak bitcoin opciókat venni. Meg nem is 56.000 dollárért.

Másképpen mondva: ahol a pénz, ott a tőke(súly) is. Beugrunk 20-an a medencébe, vagy beugrik egy bálna, nagyon nem mindegy…

Mielőtt mindenki eszetlenül elkezdené átcsoportosítani a pénzét bitcoinba, azért azt hadd mondjuk el, hogy ezzel csak a lehetősége teremtődött meg az intézményi befektetőknek arra, hogy ha akarnak “beszálljanak” ők is a bitcoin piaci mozgásokba. Ha időközben a bitcoin, mint digitális deviza elveszti az értékét (fork, stb.), esetleg a világ elfordul tőle, mert a bitcoin nem tudja legyőzni az előtte álló kihívásokat, vagy mondjuk berobban egy másik üdvöske, akkor értelemszerűen nem fognak intézményi oldalról pénzt pakolni a bitcoinba.

Ha tetszett a posztunk vagy csak szereted a bálnákat, akkor ne légy rest, kommentelj bátran!

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

 

 

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
SZÓLJ HOZZÁ
4 hozzászólás

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu