Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinMi várható a digitális devizák piacán és miért?
28
jún

Mi várható a digitális devizák piacán és miért?

Adományoznál az oldal fejlesztésére és még több posztra? Alább találod meg a tárcáink címét. Előre is köszi!

Úgy tűnik, hogy most minden újra attól hangos, hogy vége a Bitcoinnak és az egyéb digitális devizáknak, hiszen az árfolyamok csökkenő tendenciában vannak. Megreccsent az Ethereum is, sőt be is szakadt, meneküljön ki merre lát, a befektetők ürítik a tár(a)t…

Szóval van baj, nem kevés, amúgy is lufi van a digitális devizák piacán. Mit lufi, ez már az új tulipánhagyma őrület…Hogy bevette a sok baromarcú, de majd most jól megszívják, jól pofára esnek, mert jól elvesztik a pénzüket, de meg is érdemlik. Mihaszna renitensek ezek, nyerészkedők, de majd Soros György (vagy a piac, vagy az állam, vagy az Unió) jól móresre tanítja őket.

Ezzel kapcsolatban nekünk Bolgár György ősi bölcsessége jut az eszünkbe: nem gondolnánk.

Két okból kifolyólag sem.

  1. A szellem már kiszabadult a palackból, azaz tetszettek volna körültekintőbben és felelősebben eljárni és/vagy forradalmat csinálni. Itt főleg az amerikai és egyéb (pl.: uniós) szabályozó szervekre, de végső soron a mögöttes szisztémákra (Bretton woods, Nixon és az arany, EU-s szerződések) gondolunk. 2008-ban ugyanis világosan kiderült, hogy a király (a kapitalizmus) meztelen. Ott és akkor – Fábry Sándor szavaival élve – a piaci szabályozók repülőgépe (benne: intézmények, szervek, egyéb résztvevők, stb.) nem, hogy légörvénybe keveredett, hanem lezuhant! Kaput. A bizalom elveszett. Jó, nyilván sokak előtt (higgyenek akár a Marx bácsi  „A tőke” című munkájában vagy támadják a kapitalizmust egyéb alapból) már korábban is világos volt, hogy a rendszer végső soron fenntarthatatlan, de 2008-ban a széles (és még némi vagyonnal bíró) tömegek (középosztály? létezik az még egyáltalán?) előtt is nyilvánvalóvá vált, hogy ilyen szintű rendszerhibák vannak a pénzügyi rendszerben, sőt nem csak, hogy vannak, hanem ismételten elő is fordulhatnak, köszönhetően magának a rendszernek. 

Azon lehet tűnődni, hogy minő véletlen, hogy az öreg Satoshi (aki 2008-ban valójában még csak 35 éves volt) pontosan az amerikai/világ-válság kirobbanása után állt elő a decentralizált pénz ötletével, de azzal nem lehet vitatkozni, hogy a világ akarva-akaratlan, de vevő volt rá. Tömegek vesztették el a maradék bizalmukat a meglévő pénzügyi intézményekben és fordultak (ezért is) a decentralizált, infláció álló új pénz felé. A fractional reserve banking-ot felváltja a proof of reserve.

Akárhogy is Satoshi (vagy a CIA vagy a cionisták, lásd még: cionmarketcap:) jól keverték a lapokat, mert a régi bizalom elvesztése mellett kapott bizalmat az új pénz: a Bitcoin. Az emberekre amúgy is jellemző, hogy egyfelől kapálóznak mindenfajta kontroll ellen, miközben vágyják is azt, hiszen nagyon sok embernek csak nyűg a szabadsága. Ráadásul azok, akik elég értlemesek voltak a konzekvenciákat leszűrni és még valami hadra fogható vagyonuk is volt, joggal kezdtek nyitni az alternatív befektetések és pénzek felé. Olyan ez picit, mint a romani kris, az oláh cigányok ítélkező tanácsa. A romák inkább elmennek kris-t tartani a saját ügyeikben, mintsem vállalnák a számukra (és mások számára is!) hosszadalmasabb és vagy rosszabb eshetőséggel (börtön) járó hivatalos, azaz állami bíráskodást. Igazuk is van! Minek is mennének máshoz segítségért, ha maguk is el tudják boronálni a dolgokat. Ugyanez igaz a decentralizált pénzekre is: minek is alkalmaznánk a centralizált pénzeket, amik folyamatosan vesztenek az értékükből, ha alkalmazhatjuk az értékálló decentralizáltat is? Könnyebb is, gyorsabb is a decentralizált pénzzel bánni, mit veszkődjünk bankokkal és egyéb közvető szervekkel, oldjuk meg inkább okosba’, közvetlenül. Legjobb. Elméletileg (megfelelő tudatossággal) igen. A szellem tehát kiszabadult, a bizalom elveszett és egy új rendszer kezdett el kiépülni. Visszafordíthatatlanul (már amennyiben nem „tör ki” a Nap, nem lesz III. Világháború, stb., stb.)

2. Anélkül, hogy ismételten belemennénk a konteókba (hibáztassuk csak újra és újra inkább a rendszert) mondjuk ki nyugodtan, hogy a jelenlegi pénzügyi/befektetési és kamatkörnyezet is ösztökéli az embereket világszerte a digitális devizákba történő befektetésre. A NIRP és ZIRP nem nagyon használ az átlagpolgár pénztárcájának azon túl, hogy árt. „Art,nem art, én azzal keveset gondolok”- mondja a művészeteket nem ismerő ember Toldi után szabadon, de mi átlagpolgárok (kicsi és nagyemberek) nem így vagyunk ezzel. Nagyon nem jó, ha valami árt a pénzünknek, hiszen a nehezen megszerzett pénzünket szeretnénk valami „jól hozó” helyen tudni. Ezért fordulunk unos-untalan a Questor, kun mediátor marcsika és az egyéb – kiemelkedő – hozamot mutató szervezetek felé. Itt azonban álljunk meg egy pillanatra. Míg a jó öreg Mariska néni nem igazán tudott a külsőségeken túl bármi mást felmutatni, maximum azt, hogy „csinált egy kis pénzt” (a nagyobból), addig azért legalább a Bitcoinnak és az Etherumnak komoly technikai/innovációs alapjai vannak, bár már mondjuk az ún. shit-coinokról nem feltétlen mondhatjuk mindezt el. Sokan leírták már, hogy a blokklánc technológia és a rá épülő alkalmazások a Web 3.0. Ha meg sok okos ember elmondta/leírta, akkor abban csak lehet valami, hiszen másfél millió légy sem tévedhet…

Hagyatkozzunk tehát bátran rá a nálunk okosabbakra a témában, de persze szűrjük meg a forrásainkat. Aztán, ha azt az alapszabályt is betartjuk, hogy nem „kockáztatunk” többet, mint amennyit elveszteni még nem fájna nekünk, akkor nagyon nagy baj sem érhet minket. Maximum nem is nyerünk nagyot. Ezek már személyes preferenciák. Ha pedig valamit magasabb áron vettünk, mint, amennyit most ér (pl: Ethereum), akkor úgysem tehetünk mást: tartani kell. Kitartani. Megtartani. Mi mást tehetnénk? Nem fogunk szégyenkezve bebukni egy garast sem. Hülyéből már úgyis van elég.

Összegzés: Így, vagy úgy, de véleményünk szerint érdemes kivárni. Lehet, hogy most feltámadt a tenger, a népek tengere és jöhet még vihar is (BIP 148), de a jó tengerész merész és előre néz. A jövőbe. A jövő meg a jelenben épül. Akkor meg mit akarunk? Legyen erős a kezünk és ragaszkodjunk a víziónkhoz. Hosszútávon biztosan megéri (annak, aki megéri)…

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607


dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
SZÓLJ HOZZÁ
3 hozzászólás

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu